מאות מפגינים מחו אתמול מחוץ לביתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. היום (חמישי) התייחס לכך ברק ב"שש עם": "אני לא מבין למה מפגינים נגדי, אני עזבתי את בית המשפט ב-2006, אז עבר קצת זמן. אני כבר לא נשיא בית המשפט העליון".

"בערך בשעה שבע-שבע וחצי, התחילו הצעקות אז הבנתי שההפגנה הגיעה", סיפר ברק. "הצעקות היו מאוד מאוד רמות וחזקות, כך שהרבה דברים לא שמעתי. כנראה שאת הדברים הכי גועליים שאמרו לא שמעתי. זו לא הפגנה ראשונה נגדי, היו כבר שתיים בעבר. צעקו שם 'תתפטר, תתפטר', נו, אני כבר התפטרתי מזמן".

המוחים רואים בך אחראי למצב שבו אנחנו היום. אתה לא רואה בך אחראי?

"אני שמח על גישתם שהם רואים בי אחראי, משום שבכך הם נותנים לי כבוד גדול. אם אני אחראי לזה שאין דיקטטורה, אם אני אחראי לכך שיש סמכות לבית המשפט לבטל פעולות לא חוקתיות של הממשל או של הכנסת, אם הם מטילים עליי אחריות על זה שאני פיתחתי יחד עם חברי הנשיא שמגר המנוח את עילת הסבירות וכיוצא בזה – אני גאה בזה".

אבל לטעמם יש לבית המשפט סמכות יתר, הפרת איזון בין הרשויות

"אני חושב שהרפורמה המוצעת לא תתקן את האיזון אלא תקלקל את האיזון, ולעומת זאת מה שדרוש תיקון, ואני חושב שיש מספר דברים שדורשים תיקון – היא לא תתקן. מה שדרוש תיקון זה א' – יותר שופטים, ב' – פחות עתירות, שינוי של מבנה מערכת בתי המשפט".

אחת הקריאות שנשמעו אתמול היא על היחס הקשה שקיבלו המוחים נגד ההתנתקות, והאיפה ואיפה שמונהגת היום. אתה מקבל את זה?

"הביקורת על מה שהיה לפי דעתי היא כלל לא מוצדקת. הוגשה עתירה נגד ההתנתקות והחלטנו שההחלטה המדינית נגד ההתנתקות היא חוקתית, ואילו ההחלטה על הפיצויים על ההתנתקות הם לא חוקתיים ושינינו אותם לטובת המתנחלים במידה מסוימת".

כשאתה שומע ח"כים קוראים להעמיד אותך לדין על ניסיון הפיכה, בהם דודי אמסלם, מה אתה חושב?

"אני חושב שזה קוריוז. אין הפיכה ואין ניסיון הפיכה בכל מה שנוגע אליי ובכל מה שנוגע לכל אלו שחושבים כמוני, שהפגינו עד עכשיו ושאני מקווה שימשיכו להפגין עד שיימצא פתרון. אני אוהב אנשים מיוחדים ואותנטיים, אמסלם הוא כזה, וכששמעתי אותו בטלוויזיה אומר את הדברים האלה היה לי חיוך על השפתיים. זה יפה, זו אמירה יפה כזו. לא נכונה, לא ראויה, לא צריכה להיאמר, אבל מכשנאמר – חייכתי, לא מעבר. זה כל כך מופרך, שההשפעה היחידה שהייתה לזה עליי היא חיוך על השפתיים".

וכשאתה רואה את השלט על איילון שמתייחס לאמירה שלך ש"לא נמצא מרוקאי אחד טוב מספיק בשביל ביהמ"ש העליון"?

"אני חושב שאני מבין לרוחם של אלה ששמו את השלט הזה, רק הם היו צריכים לעשות את המחקר הנדרש. כמה עורכי דין מרוקאים היו פה ב-1950, 1951 וכו'? כמה מתוך עורכי הדין שהיו ב-1950 היו כאלה שהיו כשירים להתמנות כשופט שלום ואחר כך כשופט מחוזי? כשיעשו את כל המחקר הזה, הם יבואו לידי המסקנה שגם אנחנו באנו אליה שחיפשנו וחיפשנו וחיפשנו ולא מצאנו. היו מעט מדי עורכי דין מרוקאים".

אתה מתחרט על שינויים ומינויים שדחית כשאתה רואה את הקרע בעם?

"לא, אני לא חושב שהקרע בעם נוגע למינויים שנעשו או לא נעשו. אם יוכיחו שהיו מועמדים ראויים ולא מינינו אותם, אז הביקורת עלינו מוצדקת".

אתה תמכת בעסקה עם נתניהו וכעת היועמ"שית מורידה את זה מהפרק. עמדתך?

"אני לא בטוח שהיא מורידה את זה מהפרק. אני יכול להגיד לך מה הייתה דעתי: אם היו פונים אליי היום, ואומרים 'אתה יודע מה, תהיה מעורב בעסקת טיעון', תשובתי הייתה – 'אני אעשה את זה בהחלט'. ברצון רב. משום שאני חושב שאנחנו צריכים להגיע למצב שבו הפקק הזה של המשפט שעדיין לא בא לסיומו, ונוצר מצב של נאשם כרה"מ הוא מצב בלתי נסבל לחלוטין. המציאות הוכיחה את זה". 

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס להפגנות ליד ביתו של ברק - ולקריאות נגדו, ואמר: "הקריאות הבזויות נגד נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרן ברק - הן ליקוי מאורות של קיצוניים שרוצים דם ברחובות ואני בטוח שהן אינן מייצגות את הרוב המכריע של הציבור הישראלי".

חה"כ אושר שקלים מהליכוד כתב היום בטוויטר על השופט לשעבר ברק: "יש לך חלק ניכר בפילוג בעם שאנו חווים כיום! אפילו יצחק רבין ז"ל סלד מתוואת הכוח שלך. למה אינך קורא לפיוס? לקירוב לבבות? להרגעת הרוחות? הגיע הזמן שתפרוש". זאת, למרות שברק פרש מבית המשפט העליון בשנת 2006.