תושבי טייבה התעוררו היום (שני) לטרגדיה נוספת - בראאה מצארווה (26) ובניה, אמיר ואדם, נרצחו בדקירות על פי החשד בידי אב המשפחה. ברחובות העיר עדיין מתקשים לעכל את הזוועה, שבוע בלבד אחרי הרצח של מאבטח ראש העירייה, אדיר גאנם בן ה-25. בתוך כך, בית המשפט האריך את מעצרו של מוחמד מצארווה, החשוד ברצח אשתו וילדיו, ב-9 ימים.
עו"ד גיא עין צבי שמייצג מטעם הסנגוריה הציבורית את החשוד: "הוא מכחיש את החשדות נגדו. העלנו בדיון תהיות שמקשות לקבל את טענת המשטרה. נאלץ להמתין להתקדמות החקירה כדי לקבל פרטים נוספים".
"בעיית הפשיעה בחברה הערבית היא לא בעיה שלנו, היא הבעיה של מדינת ישראל כולה", אמר ראש העירייה. מבט על מניין הנרצחים בחברה הערבית בשנה האחרונה מעלה תמונה ברורה ומדאיגה.
64 בני אדם נרצחו מתחילת השנה בחברה הערבית, לעומת 27 אשתקד. על רקע הפשיעה הגואה, בחברה הערבית נרשם כעס רב על התנהלות המשטרה – וטענות כי שם בוחרים שלא להשקיע משאבים ברחובות הערבים הערביות. "יש פחות ניידות ופחות שוטרים", העידו תושבים. עוד ציינו כי "התחושה היא שבעבר היה יותר בטוח להסתובב ברחובות מאשר עכשיו". כעת, יש מי שדורשים לצאת ולהפגין בצורה מאורגנת נגד האלימות בחברה הערבית.
המפכ"ל קובי שבתאי ניסה להדוף את הביקורת כלפי המשטרה. "מזה כשלושה שבועות אנו מפנים את הקשב לטיפול באירועי הרצח במעבר מתגובה ליזומה. כל כלי נשק שנתפס - הוא סיכול של אירוע ירי או רצח או פיגוע טרור", אמר שבתאי בהצהרה שקיים במרכז על מבצע למעצר סוחרי סמים ונשק באזור. "זוהי מלחמה בעבריינים חמושים, בארגוני פשיעה ובכל מי שמבקש לפגוע ולפגע. הטיפול בעבירות הנשק הבלתי חוקי הוא בבחינת משימה לאומית, והמדיניות של משטרת ישראל בתחום זה הינה התקפית, יזומה וחסרת פשרות".
עם זאת, לא רק לעבר המשטרה מפנים את האצבע המאשימה בחברה הערבית. ביקורת נשמעת נגד השר לביטחון לאומי בן גביר וראש הממשלה נתניהו וטענות כי מאז חילופי הממשלות – חלה ירידה בתחושת הביטחון ברחובות הערים הערביות. לפי אותן הטענות, יש נתק כמעט מוחלט בין ההנהגה המקומית והארצית לשר האמון על המשטרה. עוד נטען כי בעבר בכירים בממשלה היו נפגשים מידי שבוע עם ראשי מועצות בחברה הערבית.
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ביקש גם הוא להסביר את הפעולות שננקטות כדי להיאבק בתופעה והתייחס לרצח המזעזע בטייבה. "המדיניות היא לעשות הכול כדי להחזיר את הביטחון האישי ברחובות, בלוד, ברמלה, בטייבה, בטירה, ברהט, בירושלים, ביצהר ובחברון", הוסיף בן גביר וביקש להשתתף בצער משפחת מצארווה. "חיזוק המשטרה עם הקמת משמר לאומי, יביאו לנו את הכוחות להחזיר את המשילות".
עם היוודע האירוע הקשה בטייבה בארגונים שונים תקפו את השר לביטחון לאומי גם כן. מנכ"לית שדולת הנשים הדס דניאלי ילין קראה לבן גביר להתפטר. "12 נשים נרצחו מתחילת שנה. המספרים עולים והממשלה שותקת", תקפה דניאלי. "היום ברור יותר מתמיד - אין מי שדואג לביטחון שלנו. שורה של צעדים למיגור תופעת האלימות במשפחה נבלמו או נתקעו בממשלה החדשה".
"לא היה שום אירוע מקדים"
אביה של בראאה מצארווה, שאותרה הבוקר עם שני ילדיה הקטנים ללא סימני חיים ועם סימני אלימות על גופם בביתם שבטייבה, סיפר ל-N12 על היחסים של ביתו עם בעלה שנעצר בחשד לרצח. "לא היה שום אירוע מקדים", התקשה להסביר את נסיבות האירוע. "הם היו אצלנו בחג, משפחתו מאוד אוהבת את ביתי ואני גאה בה על הקשר הטוב עם בעלה והילדים. היא הייתה מורה לאנגלית".
מקורבים למשפחה מטייבה סיפרו כי הם רק חזרו לאחרונה מחופשה משפחתית משותפת. "רק התחילו את החיים", ציינו. המשפחה אינה מוכרת לרווחה ולא קיימת היסטוריה של אלימות. במשטרה ממשיכים לנסות ולהבין את המקרה ובוחנים את נסיבותיו. עוד נבדק אם האב החשוד היה תחת השפעה של חומרים אסורים בעת ביצוע המעשה.
האלימות בחברה הערבית נמשכת
רק בסוף השבוע האחרון נורה למוות בכביש 6 מהדי חרירי, בן 19 מאום אל-פחם, בן למשפחת הפשע המוכרת. חרירי וצעיר נוסף נסעו על כביש 6 ברכב הסקודה שלהם, כשסמוך לשעה 01:30 נצמדו אל הרכב המחסלים ופתחו באש קטלנית לעבר הנוסעים - חרירי ושותפו נפגעו, והמחסלים נמלטו מהמקום. הצעיר נפצע אנוש ופונה אל בית החולים מאיר בכפר סבא, אך שם נקבע מותו.
שעות קודם אישה בת 60 נפצעה קשה באירוע אלימות בכפר ברא, לאחר שלפי החשד נדקרה בידי בעלה בן ה-60. צוות מד"א שהגיע למקום טיפל בה ופינה אותה לבית החולים בילינסון עם חבלת ראש. לאחר קבלת הדיווח המשטרה הוזעקה לזירה - ועצרה את הבעל, תושב הכפר. בתחילת השבוע שעבר אישה בשנות ה-30 לחייה נמצאה ללא רוח חיים עם סימני אלימות על גופה בביתה בערערה שבנגב. באותו היום נורה למוות גבר בכפר יאסיף שבצפון.