ישראל מתייחדת עם זכר ששת המיליונים: יום הזיכרון לשואה ולגבורה נפתח הערב (שני) בעצרת הממלכתית ברחבת כיכר גטו ורשה ביד ושם, שם נשאו דברים נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה בנימין נתניהו.

"שרשרת הדורות של השורדים, ונוכחותם במקום מקודש זה, הן אות ומופת לניצחון על אויבינו", אמר ראש הממשלה בנאומו. "מובן מאליו שניצחון זה אינו יכול למחוק את עוצמת הטרגדיה של עמנו בשואה: קהילות שלמות נחרבו, מיליוני אחינו ואחיותינו נטבחו במיתות מחרידות ונוסף עליהם נרצחו מיליוני בני עמים אחרים. ערכי המוסר נרמסו, התרבות האנושית רוסקה, צלם האדם הושפל עד עפר".

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ג (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
רה"מ נתניהו | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

"צלקות הכאב אלה יישארו עמנו לנצח. ולמרות כל זאת, עלינו לזכור את הניצחון הייחודי של עם ישראל. פסגת הניצחון היא עצמאות מדינתנו בת ה-75. ישראל היא מדינה חופשית, תוססת, דמוקרטית, עתירת הישגים. מדינה שכולנו יחד בונים אותה דור אחר דור".

בנאומו, אמר נתניהו כי "לפני שמונה עשורים, עם יציאתנו מתהומות חוסר-הישע, נולדה לה מדינת היהודים מחדש אמנם העולם השתנה מאז, אבל הקריאות להשמדתנו לא פסקו וכיום הן באות ממשטר האימים בטהראן. הלקח העיקרי שלמדנו בשואה, הוא שעלינו לבלום את כוחות הרשע מוקדם ככל האפשר. מדינת היהודים חייבת להבטיח שיהיה בידה הכוח להגן על עצמה בכוחות עצמה מול כל אויב, מול כל איום".

"הערב, כאן ב'יד ושם', אני מוסיף: ניצחון העבר אינו מבטיח לבדו, את ניצחון העתיד. ניצחון העתיד מחייב נחרצות תמידית, ומאבק חסר-פשרות במבקשי נפשנו. לכן אנחנו נאבקים בתקיפות בכל הסכם גרעין עם איראן, שיסלול את דרכה לנשק גרעיני".

יצחק הרצוג (צילום: יד ושם)
הנשיא הרצוג | צילום: יד ושם

"מאותה סיבה אנחנו נאבקים בתקיפות בשלוחות הטרור של איראן סביבנו", אמר נתניהו. "מי שמבקש ללפות אותנו בטבעת חנק של טרור ייתקל בתגובה מוחצת. אויבינו ימצאו אותנו עומדים יחד, כתף-אל-כתף. הם יגלו שוב את הכוחות העצומים שטמונים בעמנו".

נתניהו הוסיף: "אני עומד פה הרבה שנים, ואני מצהיר בפני העולם כולו - לעולם לא עוד. הפעם אני מדגיש: מבקשי נפשנו, הצוררים החדשים, אולי חושבים שאין לנו את הנחישות והלכידות הפנימית לעמוד מולם. הם טועים בגדול. אנחנו נגן על עצמנו, ונהדוף יחד כל איום על קיומנו".

הנשיא הרצוג: "להישמר מהשוואות לשואה ולנאצים"

נשיא המדינה יצחק הרצוג, שהיה ראשון הנואמים בעצרת, פתח את דבריו בהתייחסות למשבר החברתי: "ברגע הזה - רגע של הוד, של חסד ושל אמת – אפשר לשמוע ממש את פעימות הלב של אומה שלמה, שעומדת בפני שבוע 'הימים הנוראים' שלה – שבוע שמתחיל היום, ויסתיים במוצאי יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל. אבל השנה היא לא שנה רגילה. ויום הזיכרון הזה הוא לא רגיל".

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ג (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

"השנה התחושות מעיבות, הכתפיים שחוחות, כמו מעידות על כובד המחלוקת שרובצת עלינו. אני פונה אליכם – אזרחיות ואזרחי ישראל, בתפילה זכה, שנשאיר את הימים הקדושים האלה, שמתחילים הערב ומסתיימים ביום העצמאות, מעל לכל מחלוקת; ונתייחד כולנו, כתמיד – בשותפות, באבל, בזיכרון".

בנאומו, הדגיש הנשיא כי "התועבה הנאצית – היא רשע שאין לו תקדים, ואין דומה לו בשום קנה מידה. זה לא עוד רוע. זו אינסופיות של זוועה. עלינו לזכור, לשנן ולהפנים שוב ושוב: אלה – ורק אלה – נאצים. זו – ורק זו – שואה. גם כשאנו בעיצומן של מחלוקות עזות, על גורל, על ייעוד, על אמונה, על ערכים, עלינו להיזהר ולהישמר מכל דימוי, מכל השוואה – לא לשואה, ולא לנאצים".

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה תשפ"ג (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

הרצוג אמר עוד כי "בעיצומו של היום הקדוש הזה, נדמה שגם את המובן מאליו יש לומר: עבור המפלצת הנאצית – העמדות בתוך עמנו לא שינו כהוא זה. התפיסות, האמונות, אורחות החיים – לכל השונות והגוונים בתוך עמנו לא הייתה כל משמעות. עבורם כולנו היינו עם אחד, מפוזר ומפורד בכל העמים, שדינו אחד – מוות וכליה; וגם הניצחון שלנו עליהם ניצחון שמתרחש יום-יום – הוא של עם אחד".

הנשיא הוסיף: "75 שנות קוממיות ישראלית אנחנו מציינים בימים אלה. 75 שנים של ניצחון, שבהן מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, והחברה הישראלית זקופת הקומה, ניצבות ומכריזות בפני המפלצת הנאצית וההולכים בדרכה, גם בדור הזה: לא תוכלו לנו, כי אחיות ואחים אנחנו. כן, אחים שיודעים להתווכח ולחלוק. אבל לעולם לא – שונאים. לעולם לא – אויבים. אנחנו עם אחד ונישאר עם אחד - שאותו לא רק ההיסטוריה הכואבת מלכדת, אלא גם הגורל והעתיד המשותף ומלא התקווה".

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

שר הביטחון יואב גלנט אמר בנאומו בטקס הזיכרון במכון משואה: "גם בחלוף שמונה עשורים, שואת העם היהודי נותרה אירוע בלתי-נתפס, אירוע שלא היה כמותו בתולדות העמים, 'תופעה השייכת לפלנטה אחרת', כפי שהיטיב להגדירה ק. צטניק. שואת העם היהודי הייתה התגלמות מזוקקת של רוע ושינאת חינם, והביאה לתעשיית מוות כמוה לא חוותה האנושות מימיה".

מפקד חיל האוויר תומר בר נאם בטקס: "עכשיו זאת המשמרת שלנו. עלינו מוטלת המשימה להיות גם הדוברים של ששת המיליון, שלא שרדו את התופת, נכחדו ונרצחו במכונת השנאה וההשמדה הנאצית. חובתנו לשמור על חוסנה הביטחוני של המדינה ולא פחות מכך, על חוסנה החברתי; על צבא חזק, מודרני ומתקדם אבל גם על אחדות ולכידות חברתית. למרות השוני שמתקיים בתרבות, בתפיסות, בעמדות ובאורחות חיינו נמצא את המכנה המשותף ונבחר בו, על פני זה המפלג והמפריד".

שש משואות לזכת ששת המיליונים

במהלך העצרת ביד ושם הועלו שש משואות על ידי שישה שורדי שואה: טובה גוטשטיין, בן ציון רייש, יהודית סולברג, ראובן בונפיל, יפים גימלשטיין ומלכה רנדל. את אבוקת הזיכרון העלה יו"ר יד ושם דני דיין ואת דבר הניצולים נשאה שורדת השואה שושנה וייס.

לצד הנשיא הרצוג וראש הממשלה נתניהו, השתתף בעצרת הממלכתית רזא כורש עלי פהלווי, בנו של השאה האיראני רזא פהלווי שהודח במהפכה האיסלאמית ב-1979. בנו של השאה הגיע היום לביקור היסטורי בישראל כאורחה של השרה גילה גמליאל והשתתף בטקס.

טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
טקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה ה'תשפ"ג | צילום: אריק מרמור, פלאש 90

ראש האופוזיציה יאיר לפיד נאם בעצרת הזיכרון ביד מרדכי: "השואה לימדה אותנו שעלינו לשרוד בכל מחיר, ולהיות מסוגלים להגן על עצמנו בכל מחיר. רכבות עם יהודים לא ייצאו יותר משום רציף בשום מקום. בטחונה של מדינת ישראל וביטחונם של תושביה היו ולעולם צריכים להיות בידינו בלבד".

"השואה לימדה אותנו שלא משנה מהן הנסיבות, אנחנו צריכים להישאר אנשים מוסריים", אמר לפיד. "המבחן המוסרי שלנו לא מתנהל בתנאי מעבדה ולא בפלנטה אחרת. הוא מתנהל לא רחוק מיד מרדכי, בעזה של החמאס, בלבנון של החיזבאללה, באיראן של משמרות המהפכה. המבחן המוסרי שלנו הוא להבחין בין אויבים וחפים מפשע. להרוג את אויבינו בלי להסס, אבל לא לשרוף בתים ולא למחוק כפרים כי יהודים לא מבצעים פוגרומים".

בישראל חיים 147,199 ניצולי שואה

בישראל חיים היום 147,199 ניצולי שואה, בהם 462 ניצולים שעברו את גיל מאה. למרות כל ההבטחות, מצבם הכלכלי של רבים מהניצולים קשה ו-31% מהם מקבלים מהביטוח הלאומי תוספת השלמת הכנסה. בשנה האחרונה הלכו לעולמם 14,201 ניצולים וניצולות – כארבעים מדי יום.

מחר בבוקר תיפתח העצרת ביד ושם בהשמעת צפירת דומיה בת שתי דקות, ולאחריה יתקיים טקס הנחת הזרים בידי נציגים רשמיים של ארגוני הניצולים ומוסדות רבים אחרים. גם אתרי הנצחה אחרים בארץ, כגון בית לוחמי הגטאות ומוזיאון יד מרדכי, יקיימו טקסים לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, וכן בתי ספר, בסיסים צבאיים, עיריות ומועצות מקומיות.

השנה יעמוד יום הזיכרון לשואה ולגבורה בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה. יד ושם מזמין את הציבור לראשונה לבקר במיצג חדש – ספר השמות. זהו מיצג רחב ממדים ובו שמות 4,800,000 קורבנות שואה שאסף יד ושם מיום היווסדו. השמות מודפסים על גבי דפים של מטר וחצי על מטר, ואורכו של הספר שמונה מטר.

במשכן הכנסת, יוזמנו מחר חברי הכנסת ובאי הבית להדליק את נר היזכור בין השעות 11:00-08:00. יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ידליק נר יזכור בשעה 09:15. בשעה 11:00 ייפתח בטרקלין שאגאל הטקס הממלכתי "לכל איש יש שם". הטקס יתקיים בכנסת זו השנה ה-34 וייערך בסימן "התנגדות יהודית בתקופת השואה - בסימן 80 שנה למרד גטו ורשה".

הטקס ייפתח בהדלקת שישה נרות זיכרון על ידי שורדי שואה ובני משפחותיהם: שורדת השואה  פליציה לייס, שורד השואה בנימין בשן, שורדת השואה סופי זקס מלווה בבתה חה"כ יסמין פרידמן, שורדת השואה פאולינה דוידסון מלווה בבנה חה"כ סימון דוידסון, דור שני לשורדי שואה חיה ניר מלווה בביתה חנ"כ שרון ניר ודור שני לשורדי שואה מיכאלה אקוניס מלווה בבנה השר אופיר אקוניס.

לאחר מכן, יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, נשיא המדינה הרצוג, ראש הממשלה נתניהו, ראש האופוזיציה לפיד, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שרים, חברי כנסת ויו"ר הנהלת יד ושם דני דיין - יקראו משמות הנספים בשואה.