פעם הוצאת פטור מהשירות הצבאי הייתה סיבה לבושה, הסתרה, או לכל הפחות חשש מסנקציות מצד המדינה. היום, לעומת זאת, יש מי שמשתפים את זה בגאווה ברשתות החברתיות. בסרטונים שעלו לרשת מטעם עורכת הדין עדן זינו היא נראית עומדת לצד לקוחותיה, ומתגאה בכך שהשיגה עבורם פטור משירות צבאי תמורת תשלום.

בשיחה עם לקוחה היא חושפת כיצד השיטה עובדת: "הפטור לא יפגע לך בעתיד. זה בעלות של עשרת אלפים שקלים. את לא צריכה לעשות כלום. אנחנו עושים את הכול. גם אם יש את הסיבות וגם אם אין - אנחנו נמצא הנסיבות שבגינן תקבלי את הפטור. זה לא קשור לרפואי או לא רפואי".

בסרטונים נראים גם לקוחותיה של עורכת הדין, כשהם שמחים ומרוצים מהפטור שהושג עבורם. "הייתי צריכה להתגייס במרץ ולא רציתי מסיבות אישיות. התהליך לקח 3 שבועות וקיבלתי פטור", סיפרה אחת הלקוחות.

 

עורכת הדין שמתגאה בפטור מצה"ל לצעירים
"אנחנו נמצא הנסיבות שבגינן תקבלי את הפטור. זה לא קשור לרפואי או לא רפואי"

עורכת הדין זינו היא לא היחידה. חיפוש פשוט בגוגל יציע למתגייסים לא מעט אפשרויות לסיוע משפטי בתהליך. לפי נתונים שהוצגו בכנסת 13% מתוך כלל המועמדים לשירות משתחררים מהצבא בפרופיל 21, רובם המכריע מטעמים נפשיים.

"המסגרת הצבאית לא מתאימה לכל אחד. אין כאן עניין של משהו פלילי, זה לא עבירה פלילית", סיפרה זינו לחדשות 12. "עבירה פלילית זה עבירה של היעדרות מן השירות. אנחנו לא במקום... בין אם זה לא לעודד עבירה של להיעדר מן השירות וגם לא יציאה מהצבא".

תגובת דובר צה"ל: "קבלת הפטור מצה״ל הינו הליך סדור, מוקפד ומנוהל, הנבחן על ידי גורמים מקצועיים.
מועמד לשירות ביטחון הפונה עצמאית בבקשה לפטור משירות צבאי, ללא ייצוג של עורך דין, נבחן באופן זהה על ידי גורמי המקצוע. כל ניסיון לקבלת פטור משירות ללא התנאים הקבועים בחוק הינו פסול, צה"ל פועל למיגור תופעה זו".