המראות הקשים מרמת הגולן של עימותים אלימים, ירי ופצועים הפתיעו רבים מאזרחי ישראל שנחשפו רק אתמול למחאה של הדרוזים נגד הקמת חוות הטורבינות. אך למעשה מדובר במאבק שנמשך כבר שנים סביב אחד מפרוייקטי הדגל שבחרה המדינה לקדם.

הכול התחיל לפני יותר מעשור, כשישראל החליטה שהיא צריכה לקדם אנרגיה ירוקה כי היא אינה עומדת בקצב בתחום מול מדינות מפותחות רבות והחליטה לקדם "פרוייקט תשתיות לאומי" – הקמת חוות טורבינות רוח בגולן. המטרה ייצור חשמל בדרך סביבתית שאינה מזהמת.

הפרות סדר של דרוזים בעקבות הקמת טורבינות בגולן
הפרות סדר של דרוזים בעקבות הקמת טורבינות בגולן

הוחלט שיוקמו 3 חוות טורבינות, ולאורך השנים האחרונות הושקעו כבר מאות מיליוני שקלים בתשתיות. כיום יש שתי חוות שכבר פועלות בגולן ובהן 71 טורבינות, ואת הקמת החווה השלישית מובילה חברה בשם אנרג'יקס. אנשיה יצרו קשר עם בעלי אדמות דרוזים ברמת הגולן כדי להשכיר מהם את הקרקע ולבנות 21 טורבינות בסך הכל, שאמורות לספק חשמל ל-50 אלף משקי בית. זה פרויקט שעובדים עליו כבר למעלה מעשור.

החווה אמורה לקום בצפון הגולן בשטחים חקלאיים בין הכפרים מסעדה בוקעתא ומג'דל שמס. אנשי החברה יצרו קשר עם עשרות בעלי אדמות דרוזים ומשלמים להם שכירות על הקרקע כבר במשך שנתיים, ובנוסף שילמו עד היום יותר מ-15 מיליון שקלים מיסים לרשויות המקומיות של הדרוזים.

בשנים האחרונות החל קמפיין גדול גם של תושבים יהודים בגולן וגם של דרוזים שלא רוצים את הטורבינות אצלם. הם טוענים שזה פוגע בסביבה, בבעלי חיים, בחקלאות המקומית ויש גם טענות שלא נמצא להן בסיס מחקרי שזה פוגע בבריאות.

מרכיב נוסף מההתנגדות של הדרוזים בגולן, שמרביתם עדיין לא אזרחי ישראל, נובעת מכך שהם לא רוצים להיות חלק מ"פרויקט לאומי" של ישראל העובדה שעל שטח דרוזי מוקם פרויקט כזה היא מבחינתם דבר בעייתי מאוד, בשל ההזדהות של רובם עדיין עם סוריה שאליה השתייכו בעבר.

הפרות סדר ואלימות קשה של בני העדה הדרוזית בצפון  (צילום: דוברות המשטרה)
הפרות סדר ואלימות קשה של בני העדה הדרוזית בצפון | צילום: דוברות המשטרה

האיומים על הפרויקט נמשכים כבר שנים כולל פגיעה בקבלנים שעובדים במקום. בעקבות הלחץ שהפעילו מנהיגי הדת הדרוזים, חלק מבעלי הקרקעות ביקשו לחזור בהם מההסכמות עם החברה המבצעת את הפרויקט. מנגד, המדינה הודיעה שמדובר בפרויקט תשתיות לאומי ולכן היא עומדת מאחורי האירוע ותומכת בקידומו.

אתמול, במפתיע, החלו העבודות בשטח על הקמת הטורבינות אחרי שעד עכשיו היה מדובר בעיקר בעבודות תשתית, שכללו מדידות וחפירות. אתמול בבוקר עלו 400 שוטרים, עשרות ניידות כדי לאבטח את תחילת העבודות לאור המאבק המתמשך של הדרוזים.

הפרות סדר
כביש 6 וצירים נוספים בגליל נחסמו אתמול לשעות ארוכות

התושבים הדרוזים הופתעו ולכן החלו אתמול הפגנות מחאה שגם גלשו לעימותים, אך השתלטו עליהן די מהר. בעקבות ההפגנות בגולן, הצטרפו למחאה גם הדרוזים מהגליל בגלל התחושה שיש "פגיעה באדמות הדרוזיות". כביש 6 נחסם לשעות ארוכות והיו עוד חסימות בצירים בגליל.

דרוזים מוחים ברמת הגולן (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
דרוזים מוחים ברמת הגולן | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

הבוקר העבודות נמשכו אבל הפעם לא היה מדובר רק בעשרות דרוזים, אלא באלפים שהתעמתו ותקפו שוטרים. השאלה כעת היא מה יש לעשות הלאה, כי מדובר בפרויקט תשתיות לאומי שהמדינה רוצה לקדם ומצד שני במחאה אלימה שמובילה לפיצוץ.

מטעם חברת אנרג'יקס האחראית על העבודות נמסר: "החברה קידמה את הפרויקט לאורך שנים בתיאום ובתמיכה מלאה של מנהיגה הרוחני של העדה הדרוזית, השיח מוואפק טריף. המתנגדים, שפועלים ממניעים אנטי-ישראליים, פוגעים בפרנסה של מאות משפחות באזור המועסקים בפרויקט ומתעלמים באופן מגמתי ומכוון מהתרומה המשמעותית של הפרויקט לתושבי הקהילה ברמת הגולן.  כמו כן, יצוין כי בחודשים האחרונים נערך משא ומתן ביוזמת החברה וגופי הממשלה הרלוונטיים לטובת הגעה להסכמים ופשרות, ואולם כל הניסיונות הללו כשלו בשל התערבותם של שיקולים זרים ומסיבות אידיאולוגיות. צר לנו שגם לאחר שכלל ההתנגדויות נבחנו על ידי גורמי המקצוע וגורמים שונים, חלקם בעלי אג'נדה אנטי ישראלית, מנסים לנהל מאבק שחוטא למטרות הלאומיות של פיתוח רמת הגולן ועמידה ביעדי האנרגיה המתחדשת שהוגדרו על ידי הממשלה".