שיא מדאיג: 3,309 מקרי שנאה ואלימות כנגד הקהילה דווחו לאגודה למען הלהט"ב בשנת 2022 – כך עולה מדוח חדש שהיא פרסמה היום (ראשון). לפי הדוח, 25% מכלל הדיווחים על להט"בופוביה אירעו בחודשים נובמבר ודצמבר, לאחר הבחירות ולקראת הקמת הממשלה החדשה.

מדובר בעלייה של כ-11% ביחס לשנת 2021, אז דווחו כ- 2,971 מקרים. באגודה מעידים כי העלייה מצטרפת לדפוס נמשך בכמות הדיווחים בשנים האחרונות.

עלייה של פי 5 במקרי להט"בופוביה במרחב הציבורי

 הדוח, שנכתב בשיתוף המכון הישראלי לחקר מגדר ולהט״ב בראשות ד"ר סיגל גולדין, מצביע על עלייה של פי 5 במקרי הלהטבופוביה שהתרחשו במרחב הציבורי. עוד נקבע שבשנת 2022 כ-35% מבין הפגיעות המדווחות במרחב פיזי, התרחשו במרחב הציבורי הכללי (ברחוב, בשכונה, במרחבי פנאי ובילוי, בתחבורה ציבורית). לעומת זאת, בשנת 2021 דווחו כ-7% פגיעות בלבד במרחב הציבורי.

באגודה מציעים הסבר אפשרי לכך – והוא שמדובר ב"תוצר של עלייה בהיקף ההתבטאויות הלהט"בופוביות בשיח במהלך השנה האחרונה, ושל אירועים להט"בופוביים נקודתיים שסביבם נוצר הד תקשורתי".

באגודה נותנים כדוגמא בין היתר מקרה שאירע בחודש מאי האחרון, שבו התגייסו "מספר ארגונים שמרניים ורבניים לקמפיין ציבורי של גיוס המונים, לטובת בעל אולם אירועים שסירב לחתן זוג להט"ב והפסיד בתביעה נגדו".

עוד הם תולים את הדבר ב"פעילות מאורגנת של גורמים קיצוניים העוינים במובהק את קהילת הלהט"ב"'. חלק מאותם גורמים לדבריהם הם יושב ראש מפלגת נעם, חבר הכנסת אבי מעוז וארגון "בוחרים במשפחה".

יו"ר מפלגת נעם אבי מעוז נואם בכנסת (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
יו"ר מפלגת נעם, חבר הכנסת אבי מעוז | צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"גורמים אלה מייצרים מנגנון שנאה משומן ומתוחזק היטב, באמצעות פעילים ופעילות שטח, נוכחות ברשתות החברתיות, ניסיון להקמת תאים סטודנטיאליים במוסדות לימוד אקדמיים על טהרת המשפחה ה״הטרו-נורמטיבית״ וניסיון לדה-לגיטימיציה והדרה של סגנונות חיים ומבני משפחה של חברות וחברי הקהילה הגאה", נכתב בדוח.

 52% מהדיווחים – פגיעה בטרנסג'נדרים

 מהדוח עולה כי 52% מהדיווחים שהגיעו לאגודה מתייחסים לפגיעה באנשים על הקשת הטרנסית, שלפי נתונים עדכניים מהווה 15% מכלל חברי הקהילה הגאה. המשמעות, כך אומרים באגודה, היא ששיעור הפגיעה בטרנסג'נדרים גדול משמעותית, כמעט פי 3.5 משיעורם בקהילה הגאה.

עלייה של פי 8 באפלייה בקבלת שירותים בבתי עסק

הדוח מעלה כי 8% מהדיווחים שהתקבלו במרכז הדיווח מתעדים אירועים של אפליה נגד להט"ב בקבלת שירותים בבתי עסק. מדובר בעלייה של פי 8 לעומת שנת 2021, אז  שיעור הדיווחים עמד על 1% בלבד. 10% מהדיווחים שהגיעו מתייחסים לאפליה במוסדות ציבורים ממלכתיים כמו משרדי ממשלה, ביטוח לאומי וכו'.

על רקע סערת "חוק האפלייה" שהתעוררה לפני כמה חודשים, באגודה מעידים כי דיווחים רבים נוגעים לבעל עסק שסירב למכור מוצר וכן על משרדים ממשלתיים שסירבו להכיר בזוגיות להט"בית.  על פי הדוח, שיעורי הדיווחים מאזור תל אביב וגוש דן (%51) הם הגבוהים ביותר.

אילוסטרציה מלצרית מגישה בית קפה (צילום: רויטרס, חדשות)
דוח האגודה למען הלהט"ב: עלייה של פי 8 באפלייה בקבלת שירותים בבתי עסק. אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

עלייה של פי 7 בדיווחי הלהט"בופוביה מצד אנשי ציבור ותקשורת

הדוח מתייחס גם לדיווחים על מקרי להט"בופוביה מצד אנשי ציבור ותקשורת, וקובע כי שיעורם בשנת 2022 עמד על כ-35% מכלל הדיווחים. לפי הדו"ח, מדובר בעלייה של פי 7 בהשוואה לשנת 2021, בה שיעור הדיווחים בנושא עמד על 5%.

פילוח גאוגרפי

לפי הדוח של אגודת הלהט"ב, העלייה המשמעותית ביותר בהשוואה ל-2021 מגיעה מירושלים והסביבה, שם כמעט והוכפל שיעור הדיווחים מ- 9% בשנת 2021 ל- 17% בשנת 2022. מרבית הדיווחים מגיעים מאזור ת"א וגוש דן (43%) חיפה והסביבה (17%) באר שבע והדרום (14%) והשרון והסביבה (9%).

הילה פאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב (צילום: הדר בדר, האגודה למען הלהט"ב)
הילה פאר, יו"ר האגודה למען הלהט"ב | צילום: הדר בדר, האגודה למען הלהט"ב

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר, מסרה עם פרסום הדוח:  "רוח המפקד נושבת ברחובות ונותנת אותיותיה על כל אחד ואחת מאיתנו. בימים בהם התמיכה הציבורית בקהילה הגאה היא הגדולה ביותר אי פעם, גורמים קיצוניים עובדים קשה על ליבוי השנאה ואין מנוס אלא לעצור מבעדם. הדוח מראה באופן ברור את ההשפעות ההרסניות של המדיניות, השיח הפוליטי שטוף השנאה וההתבטאויות האלימות על המציאות היומיומית של חברי וחברות הקהילה הגאה. העלייה של אישי ציבור להט"בופובים בתוך ומחוץ לממשלה, תוך ריסוק מערכת המשפט והדמוקרטיה, מחייבת אותנו לעמוד על המשמר כדי להגן על זכויות קיימות שנאבקנו רבות להשגתן, וגם לפעול להשגת אלה שטרם זכינו בהן. אנו לא ניסוג אחור, לא נחזור לארון, לא נסתתר ולא נתנצל. אנו אזרחיות ואזרחים שוות במדינת ישראל ותפקידה של המדינה הוא לדאוג לאפשרות הקיום שלנו בכבוד, בביטחון, וברווחה. לפנינו דרך ארוכה ואנחנו לא נעצור".