בית משפט השלום בת"א הורה היום (ראשון) על שחרור בתנאים מגבילים של 3 מהמפגינים אתמול נגד המהפכה המשפטית. אחת מהן, תמי גבע, שנעצרה אתמול בגין חשד לנשיכת שוטר, פרסמה בעת ההמתנה לחקירה בחשבון הטוויטר שלה: "שברו לי שתי שיניים ועשו איתי קפיצת ראש אל תוך איילון. השוטר טוען שנשכתי אותו באצבע. יש לשאול מה האצבע שלו עשתה בתוך הפה שלי מלכתחילה". במקביל, חבר כנסת מהליכוד הגיש הצעת חוק הקובעת עונש מאסר של עד 3 שנים לחוסמי כבישים

ניסה ע"פ החשד לדרוס מפגינים בת"א ונעצר (צילום: גונן בן יצחק)
האדם שניסה ע"פ החשד לדרוס מפגינים בת"א ונעצר | צילום: גונן בן יצחק

אחרי ההפגנה בצומת קפלן בה השתתפו יותר מ-130 אלף איש הודיעה המשטרה כי 18 אנשים עוכבו או נעצרו לחקירה. במהלך הלילה והבוקר שוחררו רובם, ובפני שופט בבית משפט השלום בתל אביב הובאו חמישה חשודים שנעצרו אתמול במהלך הפרות הסדר - אחד מהם חשוד שניסה לדרוס מפגינים בעת שהאיץ לעברם על נתיבי איילון. עדי ראייה למקרה אמרו שנעצר ע"י שוטרים עם אקדחים שלופים. המפגין שתועד מרסס על הכביש "ביבי בוגד" טרם נחקר, המשטרה עורכת חיפושים אחריו.

השופטת אביטל אמסלם-גלבוע שחררה בתנאים מגבילים שלושה מהמפגינים אתמול שנעצרו בחשד להתפרעות, הפרה לשוטר והתנהגות העלולה להפר את שלום הציבור. לפי הטוען המשטרתי, השלושה נעצרו לאחר שהתיישבו על הכביש באיילון וגרמו להפרעה. "על אף שצוינה הדלקת האש, לא ראיתי שמדובר במעשה שמיוחס למי מהחשודים שלפני", אמרה השופטת. "על אף שלפי החשד ישבו החשודים על הארץ מיד כאשר הגיעו השוטרים לעוצרם ולא תוך שימוש בכוח משמעותי הם התפנו מהמקום כך שגם אם קיים חשד הרי שהוא ברף לא גבוה. בנסיבות אלו אני סבורה שלא מתקיימת עילת מעצר מסוג מסוכנות". השלושה שוחררו בתנאי התחייבות עצמית וערבות צד ג' ללא מעצר בית.

גבע, בת 40 תושבת תל אביב, עובדת כאחות במעון קלור של האגודה למלחמה בסרטן. היא בת זוגו של השחקן מעיין בלום ("היהודים באים"), שהגיע אתמול יחד איתה להפגנה. "אני אחרי שיחה עם עורך דין ואני נמצא כעת בדיון. אני לא יודע מה שלומה, לא נתנו לי לדבר איתה. אני רק יודע שהשיניים שלה נפגעו והיא צריכה טיפול רפואי", אמר ל-N12. "התנהלות המשטרה הייתה אלימה ואטומה, לפני המעצר ואחריו". 

"באיזשהו שלב היינו אלפים על איילון דרום והמפגינים עברו שוטרים שניסו לבלום את ההתקדמות", סיפר ל-N12 יונתן, מפגין בן 42 מכרכור שהגיע למחות נגד המהפכה המשפטית. "היה בלגן והרבה מפגינים נפלו, חיפשתי את אחותי וניסיתי לעזור למישהי לקום ולפתע הרגשתי מכה חזקה בגב והרגשתי שמישהו תופס אותי. ראיתי מאחורי שוטר והבנתי שהוא נתן לי ברכייה. תפסו אותי שוטרים באלימות וגררו אותי וגם חנקו, התנגדתי בצורה לא אלימה".

"ריתקו אותי לניידת שחנתה על הנתיב לצד מוחה נוסף, דיקן הסטודנטים באוניברסיטה העברית, ובאגרסיביות השליכו אותנו לניידת", המשיך יונתן. "הודיעו לי שנעצרתי, לקחו לי את הרישיון ואת הטלפון ולא הרשו לי להודיע לאף אחד מה קרה. אחרי כחצי שעה בניידת אמר לנו השוטר שהחליטו לא לעצור אותנו ושאנחנו מוזמנים להתנצל על איך שהתנהגנו. לא הסכמנו. שוחררנו סמוך לקניון עזריאלי לדרכנו".

מעצר מפגין בהפגנה נגד המחאה המשפטית בתל אביב (צילום: רויטרס)
יונתן, מפגין שעוכב באלימות ע"י המשטרה בהפגנה נגד המהפכה המשפטית | צילום: רויטרס

הבוקר הגיש חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד הצעת חוק לתיקון חוק העונשין לפיו המציב מכשול או גורם נזק לדרך ציבורית בכוונה להאט את מהירות התנועה או ליצור חסימת תנועת כלי רכב, דינו מאסר עד שלוש שנים. "גם בזמן ההתנתקות התנגדתי לחסימות, אך כיום האכיפה הבררנית של המשטרה בנושא ברורה לכל", אמר חבר הכנסת. "הזכות להפגין היא זכות יסוד ונשמור עליה, אך לצד זאת נשמור גם על חופש התנועה".

אחרי שהשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר אמר אתמול במהלך ההפגנה ש"הנחה את המשטרה לפעול באפס סובלנות מול האלימות, ההסתה והאנרכיה", אמרו מובילי המאבק נגד ההפיכה המשטרית: "מי שהורשע בתמיכה בטרור ושמנסה לקדם הפיכה משטרית טוב שישתה כוס מים ויירגע. המילואימניקים והטייסים אינם אנרכיסטים. הם אלו שהגנו על המדינה בזמן שהוא ניסה להבעיר אותה. אנו נציל את הדמוקרטיה הישראלית".