זה יכול להיתפס כעוד סיפור ניצול של אזרחים חלשים, עובדי קבלן שקופים, אבל הפעם הוא לא מתרחש אי שם בפריפריה אלא בתוך הכנסת, ממש מול עיניהם של אלו שחוקקו את דיני העבודה. חברי הכנסת עסוקים בימים אלו בקדחתניות במהפכה המשפטית, כביכול עבור האזרח הקטן, אבל במקביל לא מצליחים למנוע אפילו את ניצול העובדים שמגישים להם את ארוחת הצוהריים.

כשדוד גואטה ודוד פיטוסי התחילו לעבוד במזנון הכנסת הם חשבו שזכו בפיס. אומנם עובדי קבלן אבל עם שכר הוגן בחברת "ל. אשל שירותי מזון" המוכרת, המיקום קרוב לבית והעבודה מובטחת כל עוד הרשות המחוקקת קיימת. אבל במהרה הם גילו סביבת עבודה מנצלת, שעות עבודה לא הגיוניות ושכר שלא מכסה את השעות.

 

תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת (צילום: N12)
תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת | צילום: N12

הבעיה הראשונה ממנה סובלים עובדי הקבלן היא שעות העסקה מופרזות. "ברגע שיש מליאה השמיים הם הגבול, אתה לא יכול לדעת כמה שעות תעבוד. באותו יום אתה מגיע ואתה יכול לעבוד עד 12 בלילה, 4 בבוקר או 6 בבוקר", מספר גואטה, ופיטוסי מוסיף: "אני אחד מהעובדים שעבדו 24 שעות ברצף".

משמרות של 24 שעות וניסיון לחסוך בכוח אדם

הכלל פשוט: כל עוד הכנסת פעילה, המזנונים יהיו פתוחים וגם עובדי הקבלן ייאלצו להמשיך לעבוד. בימים ובלילות ארוכים של פיליבסטרים, העובדים הפכו לחלק קבוע מהנוף. כולל משמרות מפרכות של 24 שעות, בלי שום התייחסות מההנהלה. שעות העבודה נובעות מהרצון של "ל. אשל" לחסוך בכוח אדם.

"אסור להעסיק עובדים יותר מ-12 שעות ביום", מסבירה עו"ד סיגל פעיל, מומחית לדיני עבודה. "העסקה בשעות נוספות היא לא העסקת עבדות שהיא רק תלויה בשכר, אלא אסורה ההעסקה הזו בכלל, אלא אם יש היתר מיוחד. במקרה שבו אין היתר להעסיק מעבר לחוק שעות עבודה ומנוחה העסקה כזו היא אסורה, היא אפילו נתונה לדין פלילי".

 

תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת (צילום: N12)
גואטה (מימין) ופיטוסי (משמאל) | צילום: N12

השעות הנוספות נמחקו

הזלזול בעובדים ובדיני העבודה לא נעצר שם. בעקבות המשמרות הארוכות נצברו לעובדים שעות נוספות רבות, שאומנם נרשמות במחשב, אך בסוף החודש הם מגלים כי באורח פלא חלקן נעלמו להן. "כל פעם שעבדת מעל 12 שעות, אושיק מוחק את השורה. השעות האלה פשוט נמחקות", מספר פיטוסי.

דוח השעות המקורי שהגיש גואטה בחודש האחרון תומך בעדותו של פיטוסי. באחד מימי שני הוא עבד לא פחות מ-22 שעות ברציפות, אך בדוח המשופץ שהגישה החברה הקבלנית לכנסת, שעת היציאה הוקדמה ל-22 בלילה ודווח על 12 שעות עבודה בלבד. מדובר בדפוס חוזר שעולה מהדוחות של גואטה, ויש עוד שלל דוגמאות גם בדוחות של עובדים אחרים.

 

תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת (צילום: N12)
תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת | צילום: N12

הכנסת על פי חוק מחויבת לפקח על העסקת עובדי הקבלן אצלה, אבל לא ממש מקפידה, וגם רוב חברי הכנסת לא רואים או לא רוצים לראות. במהלך תחקיר N12 התברר כי הניצול של חברת "ל. אשל" אינו חדש. כבר בכנסת הקודמת עלו על העניין, ומנכ"ל הכנסת הקודם גיל סגל נתן סנקציה כבדה. "היו לא מעט תלונות, אני לא מזמן קנסתי אותם בסדר גודל של 800 אלף שקל, על אי עמידה בתנאי המכרז מבחינת כוח אדם. בנוסף הוריתי, ואני יודע שזה מונח על שולחנו של המנכ"ל החדש, לצאת למכרז חדש", מספר סגל.

המכרז החדש לא יצא לפועל. יושב ראש הכנסת, אמיר אוחנה, והמנכ"ל צ'יקו אדרי אפילו קיצצו את רוב הקנס שהוטל על החברה - וכשבכירי הכנסת מרימים ידיים גם שני ה"דוידים" שלנו לא הצליחו להכריע את גוליית. "אמרו לי: 'תקשיב, ניסינו לדבר פעם עם התקשורת, פעם עם חברי כנסת, אף אחד לא רוצה להקשיב. אין להם ראש לזה, הם לא רוצים לעורר בעיות, אושיק הוא חזק פה בכנסת'. בתלוש הבא שהוא לא שילם את הכסף, הגשתי מכתב התפטרות. אני לא ממשיך במקום כזה", מסכם גואטה את המצב העגום שנוצר דווקא במקום בו החוק אמור להישמר בצורה הקפדנית ביותר.

 

תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת (צילום: N12)
תחקיר: ניצול עובדי קבלן במזנון הכנסת | צילום: N12

מהכנסת נמסר בתגובה: "הכנסת מקפידה לאכוף את כל הוראות הדין החלות על הספק החיצוני. נוכח הפרות קודמות בתחום ליקויי בטיחות ומחסור בכוח אדם, הטילה הכנסת על הספק קנסות כבדים, ובעקבות פנייה שלו ניאותה להפחית חלק מהסכום, שעדיין עומד על מאות אלפי שקלים. הכנסת לא תאפשר כל הפרה הנוגעת לזכויות עובדים ותערוך שימוע למנכ"ל חברת ההסעדה לקראת סיום התקשרות".

מחברת ל. אשל נמסר בתגובה: "חברתנו מקפידה על קיום הוראות החוק בנוגע לזכויות העובדים ומשלמת לכל אחד ואחד מהם את המגיע לו לפי חוק. לעבודת הכנסת מאפיינים ייחודיים שאינם בשליטתנו. לא ניתן להכניס עובדים באופן חופשי ולוקח זמן לקבל אישורי כניסה. בנוסף, השעות שבהן אנו נדרשים לתת שירותים אינן צפויות ותלויות בעבודת המליאה וייתכן שבמקרים חריגים שהה עובד בכנסת מעבר ל-21 שעות ביום, דבר שנאסר במפורש על ידי חברתנו. החברה לא ביצעה שינוי כלשהו בדוחות הנוכחות".