עיריית ירושלים מפעילה 12 ספריות ציבוריות עם הפרדה מגדרית בין גברים לנשים - כך נודע היום (שני) ל-N12. ההפרדה נוצרה כך שבחלק משעות היום גברים יכולים להגיע לקרוא ובשעות אחרות - נשים יכולות להגיע. נדגיש כי הספריות המופרדות נמצאות בשכונות שבהן גרים תושבים חרדים, דתיים לאומיים וחילונים ובהן: בית וגן, גבעת-שאול, הגבעה הצרפתית, הר-נוף, מקור ברוך, סנהדריה ורמות.

"הפרדה מגדרית בספרייה עירונית היא ספק חוקית, אבל עם הממשלה החדשה זה יהיה חוקי בלי סימני שאלה", יעל יחיאלי, מייסדת מיזם "5050" בעד שוויון מגדרי סיפרה בשיחה עם N12: "המהלך בחסות הטענה של 'לכבד את אורחות החיים' אבל לא ברור מדוע צריך הפרדה בין נשים לגברים בספריה?".

ירושלים: הפרדה מגדרית גם בספריות ציבוריות
עיריית ירושלים מפעילה 12 ספריות עם הפרדה מגדרית

"המקרה הזה מנכיח שוב ושוב את הרעיון שההפרדה מגדרית היא לגיטימית בכל מקום כולל בספריה ציבורית", מוסיפה יעל: "המקרה הזה מנכיח שוב ושוב את הרעיון שההפרדה מגדרית היא לגיטימית בכל מקום כולל בספריה ציבורית. מה עושה משפחה עם בנים ובנות? ההורים לא יכולים ללכת לספריה עם הילדים? איך זה אמור להתנהל? נראה שבירושלים לקחו את המודל של בית-כנסת והרחיבו אותו לכל המרחב הציבורי".

"שכונת 'בית וגן' הייתה בעבר שכונה פלורליסטית והיום היא בעלת אופי חרדי", היא מספרת. "ההפרדה המגדרית במרחב הציבורי הולכת להיות בכל מקום אם לא נתעורר".

"נראה שבירושלים לקחו את המודל של בית-כנסת והרחיבו אותו לכל המרחב הציבורי"

יעל יחיאלי, מייסדת מיזם "5050" לשוויון מגדרי


על פי החוק בישראל, הפרדה מגדרית במקומות ציבוריים עשויה להיחשב כאפליה פסולה בהתאם ל"חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים". במשא ומתן הקואליציוני דרשו המפלגות 'הציונות הדתית' ו'יהדות התורה' לתקן את החוק כך שבית עסק פרטי יוכל להימנע מלספק שירות או מוצר בשל אמונה דתית - מה שצפוי להכשיר את האפשרויות להפרדה מגדרית.

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "בניגוד לנטען, בספרייה מתקיימת קבלת קהל ללא הפרדה. יחד עם זאת, מתקיימות פעילויות ייעודיות לבנות ולבנים. הסדר זה, אושר בעבר על ידי המשנה ליועמ"ש, דינה זילבר"

נדגיש כי בניגוד לטענת העירייה, כרטיסיית הספרייה מעידה על כך שבכל יום יש שעות פעילויות מופרדות לנשים או גברים בלבד