המחאה נגד המהפכה המשפטית צפויה להגיע היום (רביעי) לשיא חדש עם צאתו לדרך של "יום השיבוש הלאומי". במסגרתו מתוכננות פעולות מחאה נרחבות ושיבושי תנועה בכל הארץ, במקביל להמשך חקיקת הקואליציה בכנסת. במשטרת ישראל התריעו כי בשעה 07:45 בבוקר ייחסם לתנועה מחלף השלום לשני הכיוונים. שיבושים גדולים נוספים צפויים בכבישים רבים ברחבי הארץ וגם ברכבת ישראל.

הפעילים הכריזו על שלל הפגנות ושיירות, ורמזו כי מתוכננות פעולות אחרות שעליהן "לא ניתן להכריז בפומבי". "ישראל לא תהיה דיקטטורה, המיליונים שיצאו לרחובות בשמונת השבועות האחרונים כבר הבהירו זאת, כעת אנו עוברים לפעולה ישירה", מסרו.

"אנחנו ממליצים לציבור לעבוד מחר מהבית וקוראים למי שעתיד הדמוקרטיה חשוב לו לא לעבוד בכלל ולהצטרף אלינו לפעולות ברחבי הארץ", אמר אחד ממארגני המחאה בשיחה עם N12. "מי שלא יוצא למחות שיעבוד מהבית, כי אנחנו מתכוונים לעשות כל שביכולתנו כדי לשבש את שגרת החיים מחר. יהיו חסימות, צעדות ומחאות משעות הבוקר ולאורך כל היום. כל זמן שהיא משבשת את הדמוקרטיה אנחנו נשבש את סדר היום כאן".

"כל זמן שהממשלה משבשת את הדמוקרטיה, אנחנו נשבש את סדר היום כאן"

מארגני "יום השיבוש הלאומי"

במשטרה הבהירו כי הם מבינים לעומק את חשיבות החופש למחות, ועם זאת הדגישו כי המשטרה "תפעל באפס סובלנות להפרות סדר, פגיעה ברכוש, פגיעה בסמלי שלטון ולא תאפשר חסימת צירי תנועה שאינה מאושרת על ידי המשטרה". כמו כן, ביקשו מהציבור כולו לשמור על הוראות החוק ולהמנע מהשתתפות בהפרות סדר מכל סוג.

הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב (צילום: Eyal Warshavsky/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
הפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב | צילום: Eyal Warshavsky/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

הלו"ז המלא ברחבי הארץ - כל מה שצפוי מחר 

בוקר

08:00 – מחאות הורים ותלמידים מחוץ לעשרות מוסדות ברחבי הארץ. לימודי דמוקרטיה בחוץ
08:00 – מיצג מחאה של השומר הצעיר יתקיים בכיכר הבימה שבתל אביב
08:00 - הרצליה יוצאת לרחובות: המפגינים יצעדו לכיוון השלום, ושם ייצרו "חומה אנושית". במקביל, הפגנה בצומת ראשון שברמת השרון
08:30 – הפגנה ברחבת מוזיאון א"י – חיים לבנון 2. "מסבירים לגלנט מהו ביטחון וחוסן לאומי"
בין הדוברים: דן חלוץ, יובל דיסקיו
09:30 – צעדת סטודנטים ומרצים תצא ממוזיאון ארץ ישראל
10:00 – צעדה מהבימה לקפלן
10:00 – שיירות כלים חקלאיים ברחבי המדינה - המוקד העיקרי: עמק יזרעאל
10:00 צעדה מכיכר דיזינגוף דרך כיכר הבימה לקפלן
10:00 שיירות כלים חקלאיים -  יצאו מ 70 קיבוצים ברחבי הארץ
10:00 הפגנת מרצים, מורים ותלמידים במרכז חורב בחיפה
11:00 אירוע הקראה של ספרות התנגדות של מטה מחאת הסופרות והסופרים. פינת הרחובות עזה האר"י, ירושלים, כיכר הכרמלית בחיפה, בית הסופר, ת"א ופארק הסופרים בבאר שבע
11:00 הפגנת הייטקיסטים במתחם שרונה בתל אביב

צוהריים

12:00 הפגנות הייטקיסטים ברחבי המדינה – כפ"ש, ברצליה, רחובות, חיפה ועוד
12:00 מחאה נגד המהפכה המשפטית. רגר פינת בצדיק מירושלים, ב"ש
12:00 מחאת הסטודנטים במרכז זיו, חיפה
12:30 אנשי הבריאות מוחים, צעדה מאיכילוב
12:00 – הפגנות ההייטקיסטים ברחבי המדינה
13:00 מחאת הסטודנטים בקמפוס גבעת רם, ירושלים
14:00 – עצרת חירום של כלל מקצועות הבריאות בישראל - 'בלי דמוקרטיה אין בריאות'
מול בית המשפט וייצמן 1 תל אביב
16:00 – הפגנה בגן הוורדים בירושלים - 'שומרים על צלם האלהים שבאדם'
17:00 – יום זעם בצומת כרכור
17:00 בסיום כנס החינוך "מציאות בהפרעה" יצאו אלפי מורים עטופים בדגלי ישראל להפגנה. אייזיק רמבה 7, ת"א

ערב

19:00 ועד חצות – הפגנה מול מעון ראש הממשלה ברחוב עזה 35 ירושלים
במהלך היום צפויים ביקורי בית אצל שרים וחברי כנסת עדכונים בהמשך
19:00 ועד חצות – הפגנה מול מעון רה"מ ברחוב עזה שבירושלים
20:00 הפגנה, בית אריאלה, ת"א

המחאה נגד המהפכה המשפטית, ,תל אביב (צילום: reuters)
המחאה נגד המהפכה המשפטית, ,תל אביב | צילום: reuters

כפי שפרסמנו הערב ב"מהדורה המרכזית", ראשי מוסד ושב"כ לשעבר פרסמו מכתב לרגל "יום השיבוש הלאומי" והבהירו לנשיא המדינה שהתנאי שהציב לעצירת החקיקה לא מתקיים. ראשי המוסד והשב"כ לשעבר דרשו מהנשיא הרצוג להצהיר באופן ברור שלא ייתן יד לפגיעה בדמוקרטיה ובמערכת המשפט. בין החתומים: נדב ארגמן, יובל דיסקין, תמיר פרדו ובכירים נוספים.

המארגנים אומרים כי לאורך כל היום יתקיימו שלל הפגנות, שיירות וצעדות מחאה בערים ובצמתים. בדומה לשבועיים הקודמים, מאות אלפי מפגינים צפויים לחסום כבישים ולשבש את השגרה הרגילה - בזמן שהכנסת מצביעה על חוקים, ובהם חוק הנבצרות וחוק עונש מוות למחבלים. 

המחאה נגד הרפורמה המשפטית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
המחאה נגד הרפורמה המשפטית | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"מחר נשבש את הסדר הציבורי למול ממשלה שמנסה לשבש את הסדר הדמוקרטי", הבהירו מארגני יום השיבוש הלאומי. "עשרות אלפים יצאו לפעילויות ברחבי הארץ על מנת לעצור את ההפיכה המשטרית שאין לה שום תמיכה בעם. אין ביטחון, הכלכלה קורסת, החברה נקרעת - למול כל נזקי הממשלה הללו, העם יחזיר את ישראל למסלול מגילת העצמאות".

"זוהי לא זכות, אלא חובה של כל אזרח ואזרחית להתנגד, לא לציית ולשבש את הסדר הציבורי"

פעיל מחאה נגד המהפכה המשפטית

פעיל מחאה אחר מסר ל-N12: "ממשלה שמנסה להפוך את ישראל לדיקטטורה הופכת את עצמה ללא לגיטימית בעליל. כשזה קורה - זוהי לא זכות, אלא חובה של כל אזרח ואזרחית להתנגד, לא לציית ולשבש את הסדר הציבורי. התנועה הציונית קמה כתנועה דמוקרטית ומה שאנחנו רואים כעת הוא ניסיון של ממשלה עבריינית לפרק את יסודות הציונות". עוד הוסיף כי "המחאה הופכת מחר להתנגדות בתקווה שהממשלה לא תגרור אותנו לשלבים הבאים של ההתנגדות הבלתי אלימה".

 

חסימות ברחבי הארץ, מפגינים מחוץ לבתי הח"כים (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
חסימות ברחבי הארץ ומפגינים מחוץ לבתי חברי הקואליציה, ארכיון | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

 

הרפורמה המשפטית - כל מה שצריך לדעת על תכנית לוין

מעצר מפגין בהפגנה נגד המחאה המשפטית בתל אביב (צילום: רויטרס)
מעצר מפגין בהפגנה נגד המהפכה המשפטית בתל אביב | צילום: רויטרס
יונתי ורותם בהפגנת הורים וילדים בכרכור למען הדמוקר (צילום: יעל פרידמן)
הפגנת הורים וילדים בכרכור למען הדמוקרטיה, ארכיון | צילום: יעל פרידמן

"חודשיים של מאבק מאחורינו, וכעת, מול המשך החקיקה והבאת חוקי חיסול חדשים לבג"ץ - אנו מעלים שלב", מסרו מארגני המחאה נגד ההפיכה המשטרית. "ישראל לא תהיה דיקטטורה, המיליונים שיצאו לרחובות בשמונת השבועות האחרונים כבר הבהירו זאת, כעת אנו עוברים לפעולה ישירה. הנחישות שלו רק גדלה להציל את מדינת ישראל וערכי מגילת העצמאות. אנו מצפים ממשטרת ישראל להתעלם מהבריון השכונתי בן גביר, לאבטח את המחאה הדמוקרטית ולפנות לו זמן להתעסק בדבר היחידי שהוא מבין בו: דגמון לסרטוני טיקטוק".

במקביל להמשך הדיונים על סעיפי החקיקה במהפכה המשפטית, ביום רביעי צפויה הצבעה במליאה בקריאה טרומית על "חוק הנבצרות" של הקואליציה. כמו כן, ועדת הכנסת אמורה להחליט אילו ועדות ידונו בחוקים שעברו בטרומית בשבוע שעבר: "חוק דרעי 2" "וחוק מח"ש".

מה כבר אושר בכנסת?

ועדת החוקה צפויה להצביע בבוקר כהכנה לקריאה ראשונה על האפשרות לפסול חוקים רגילים ברוב של 80% מהרכב מלא של 15 שופטים ועל פסקת ההתגברות, שלפיה הכנסת תוכל להתגבר על פסיקה של בג"ץ ברוב של 61 בלבד. במליאה צפויות להתקיים הצבעות גם על חוק הנבצרות בטרומית וחוק עונש מוות למחבלים. 

קריאה ראשונה

בשבוע שעבר, הכנסת החלה באישור החלק הראשון של המהפכה המשפטית. בתום לילה לבן במשכן, אושרו בקריאה ראשונה שני סעיפים מתוך הרפורמה הכוללת: החוק הראשון שאושר, הוא שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, באופן שיעניק רוב לקואליציה בבחירת שופטים לביהמ"ש העליון, המחוזי והשלום.

הרכב הוועדה לבחירת שופטים כפי שאושר בקריאה ראשונה:

  1. יו"ר הוועדה - שר המשפטים
  2. שר שימונה על ידי הממשלה
  3. שר שימונה על ידי הממשלה
  4. יו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט
  5. ח"כ מהקואליציה
  6. ח"כ מהאופוזיציה
  7. נשיא בית המשפט העליון
  8. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים
  9. שופט שיצא לקצבה שאותו ימנה שר המשפטים

החוק השני שאושר, הוא תיקון חוק יסוד: השפיטה -  שבמסגרתו תישלל מבג"ץ היכולת לפסול חוקי יסוד. את שתי ההצעות הציג מעל דוכן הכנסת יו"ר ועדת חוקה שמחה רוטמן: 63 ח"כים הצביעו בעד ו-47 התנגדו.

הפגנת הייטק ירושלים (צילום: מחאת ההייטקיסטים)
מחאת ההייטקיסטים בירושלים | צילום: מחאת ההייטקיסטים

קריאה טרומית

"חוק דרעי 2"

בנוסף לפסקת ההתגברות שאושרה בקריאה טרומית, אושרו חוקים נוספים. אחרי שבג"ץ החליט כי המינוי של אריה דרעי לשר לא סביר עקב הרשעתו הפלילית, יו"ר ש"ס נחוש לחזור לשולחן הממשלה ולתפקידיו - שר הבריאות והפנים. לאחר ש"חוק דרעי" נפסל, "חוק דרעי 2" החדש - אושר בקריאה טרומית במליאה. מדובר בהצעה לתיקון לחוק יסוד הממשלה שהגיש ח"כ אופיר כץ, ולפיה בג"ץ לא יוכל להתערב במינוי שרים, ולא לפסול אותם מכהונה. החוק עבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 53 שהתנגדו.

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

"חוק מח"ש"

הקואליציה לא מעוניינת רק ברפורמה במערכת המשפט, אלא גם במחלקה לחקירות שוטרים. לפי הצעת החוק החדשה של חה"כ סעדה (הליכוד), שכיהן בעברו כסגן ראש מח"ש, יש לנתק את הקשר בין הפרקליטות למח"ש ולשנות את הכפיפות כך שממנה ראש מח"ש יהיה לא אחר מאשר שר המשפטים - בניגוד לאופן המינוי כיום, שמתבצע בידי ועדה בראשות פרקליט המדינה. מח"ש במבנה החדש תוכל לחקור גם את הפרקליטות. החוק הונח בשבוע שעבר על שולחן הכנסת - ועבר בקריאה טרומית ברוב של 62 מול 52 מתנגדים.