נפילתו של בן ה-4 ממתקן השעשועים בחדרה ביום שבת האחרון, הציתה בהורים רבים את אחד מהפחדים הכי גדולים שלהם: לתת לילדיהם לשחק במתקן שעשועים שאמור להיות בטיחותי, אך בפועל מסוכן את חייהם.  ההורים שמבלים עם ילדיהם בגני השעשועים עושים זאת בידיעה שהמתקנים מפוקחים ועומדים בתקנים המחמירים ביותר. ובפועל? הורים שפנו ל-N12 סיפרו על "מתקנים גבוהים שאפשר ליפול מהם מגובה רב", או על "מתקנים מסוכנים והכי לא בטחותיים שראיתי בחיי".

ילד נפל ממתקן בגן שעשועים בחדרה (צילום: ציון רובין)
ילד נפל ממתקן בגן שעשועים בחדרה | צילום: ציון רובין

הורים דואגים מכל רחבי הארץ הסבו את תשומת ליבנו לגני שעשועים מסוכנים. זאת כאשר לא מדובר גני משחקים בלויים עם מתקנים שבורים או ישנים, אלא בגני שעשועים חדשים ומשופצים שתוכננו ברובם לגובה - חלקם ללא אזהרות או שלטי הגבלת גיל. לרוב ניתן להגיע אל החלקים העליונים רק דרך גשר חבלים או סולם שלא מאפשר להורה לתצפת על הילד ולהשגיח עליו בצורה המיטבית. מכאן עולה השאלה האם הפתרון הוא לא להגיע לאותו גן שעשועים או שדווקא להגיע ולדאוג שהאחראי על המקום ימלא את תפקידו.   

בחמש השנים האחרונות (2017-2021) פונו לחדרי המיון בארץ 1,474 ילדים בעקבות נפילה ממתקן שעשועים - כך לפי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים. אותם הילדים פונו לבתי החולים עם גפיים שבורות ולעיתים חבלות קשות בראש.

גני השעשועים המסוכנים בישראל

חיפה, פארק הנשיא:

"בפארק מתקן חבלים גבוה מאוד שמוביל למגלשה", מספרת ליאת, תושבת העיר. "המתקן פתוח ואין למטה רשת ביטחון. כלומר, ניתן ליפול מגובה רב". אתי, תושבת חיפה גם היא, הוסיפה בתסכול: "אני לא מבינה למה לבנות מתקנים כל כך גבוהים עם חורים, שילדים יכולים ליפול מהם בשנייה. אף הורה לא יכול להשגיח ככה".

חיפה רמת הנשיא
חיפה רמת הנשיא

מעירית חיפה נמסר כי: "המתקן המדובר עומד בתקן הנדרש. עם זאת, תיבחן האפשרות מול החברה המספקת, למתן מענה בטיחותי נוסף אל מול החלפת המתקן במתקן אחר".

רמת גן, "גן הבנים" ו"גן תל אביב":

מורן, תושבת העיר, שיתפה בפחד שפוקד אותה בכל פעם שהיא מגיעה עם ילדיה לגן: "כל ההורים מפחדים בכל פעם שהילדים עולים על חבלי הטיפוס. אי אפשר להגיע למגלשה בצורה אחרת. אם ילד נופל ממנו במקרה הטוב הוא שובר גפיים, לא רוצה לחשוב מה במקרה הרע". ההורים פנו לעיריה ונענו בשלילה לגבי החלפת המתקן.

גן הבנים, רמת גן
גן הבנים, רמת גן

מעיריית רמת גן נמסר כי: לכל המתקנים בעיר יש אישור תו תקן של מכון התקנים. רמת גן בין הערים המחמירות בארץ, שבודקות את מתחמי המשחקים אחת לחודש. באגף גנים ונוף בעירייה יש יחידת בטיחות מתקני משחק וכושר, המוסמכת לבדוק את המתקנים, לכל מתחם ומתקן יש שילוט של גילאי הילדים שיכולים לעלות על כל מתקן ומתקן, יש שילוט בכל גינה שילדים עד גיל 6 חייבים בליווי הורה. לעיתים הורים לא קוראים את מה שכתוב בשלטים ומאפשרים לילדים מתחת לגיל 6 לטפס על מתקנים המיועדים לגיל 6 ומעלה. יש ברחבי העיר 102 מתחמי משחק משולבים בהם גם מתקני פעוטות וגם מתקני בוגרים, על ההורים להשגיח שכל ילד ישתמש במתקן המתאים לו.

בת ים, פארק שעשועים בחוף רביירה:

"המתקן בחוף רביירה הוא בדיוק כמו המתקן בחדרה שממנו נפל הילד בן ה-4", מספר אחד מתושבי העיר. בעירית בת ים מבהירים כי "מדובר במתקן בעל תקן המיועד לילדים מגיל 6 כפי שמורה השלט, לאחר פניות פנתה העיריה לחברה לבצע שוב בדיקות והמתקן עומד בכלל הפרמטרים". 

טיילת בת ים (צילום: עיריית בת ים)
טיילת בת ים | צילום: עיריית בת ים

נתניה, "גן השושנים", "גן תשרי":

"בגן תשרי המגלשה גבוה מידי וסגורה", מספרת לילך תושב העיר. "הבת שלי ירדה פעם אחת וקיבלה מכה נורא חזקה. בת של חברה שלי שברה 2 רגלים". יואב, תושב העיר גם הוא, מוסיף כי גם המגלשות בגן השושנים מסוכנות. "כדי לעלות על המגלשה הגבוהה שליד גינת הכלבים, הילדים צריכים לטפס למקום סגור שהמבוגרים לא יכולים לראות אותם. ולא כל מבוגר מסוגל לעלות לשם בעצמו". מעיריית נתניה טרם התקבלה תגובה.

חדרה, "פארק אקו" ו"מתחם חוף הוילג'":

אחרי שאירע ביום שבת האחרון בפארק אקו שבחדרה, הורים רבים הביעו את דאגתם: "בכל פעם שאני שם (בפארק אקו) אני חושבת לעצמי מתי יקרה האסון הבא. מוצב שם המתקן הכי לא בטיחותי שראיתי בחיי", מציינת לירן תושבת העיר.

"אקו פארק" בחדרה (צילום: אור עציון)
"אקו פארק" בחדרה | צילום: אור עציון

מעירית חדרה נמסר בתגובה כי: "המתקן מתוחזק באופן שוטף באמצעות החברה למשק וכלכלה ונבדק ע"י מעבדה מוסמכת ומאושרת משרד הכלכלה. המתקן עומד בכל תקני הבטיחות הנדרשים".

"פארק דומה למה שהיה באקו פארק עם חבלים שמגיעים ל 4-5 מטרים", מתריעה הדס גולדמינץ תושבת העיר, "אם הילדים מתעייפים הם נופלים מהגובה המטורף הזה למטה, ואין מישהו שמשגיח אין משהו ששומר עליהם"

תגובת מתחם הוילג': "בטיחות הלקוחות והמבקרים במול החוף וילג׳ הוא בראש מעייננו. המתקן במול החוף וילג  שונה מהמתקן שנמצא בשכונת האקו פארק, הוא סגור ולא מאפשר נפילה . יובהר כי למתקנים במול החוף וילג' יש את אישור מכון התקנים ואנו מקפידים על עריכת תחזוקה שוטפת".

ירושלים, "גן סאקר":

"המגלשות החדשות גבוהות מידי, ילדים נזקקו לטיפול רפואי", מספרת נופר, תושבת העיר. "הילדים במגלשות מעוכים שם כמו סנדוויצ'ים", מוסיף תושב אחר. 

מעירית ירושלים נמסר בתגובה כי: "המגלשות בגן סאקר, שמסוגן קיימות גם במקומות נוספים בארץ ובעולם, החלו לפעול לאחר קבלת כל האישורים הנדרשים, ובכלל זה ממכון התקנים.
מאז הן נבדקות באופן עיתי על-ידי אנשי המקצוע ומהנדסי בטיחות. אלה קבעו שוב את תקניותן, בטיחותן ועמידתן בסטנדרט הבינלאומי. לא מוכרות בעירייה תלונות חריגות על המגלשות, כל פניה מטופלת כמובן בתשומת לב, כולל שיחות עם הפונים. המגלשות פתוחות לשימוש ומוגבלות לילדים מגיל 10. המקום משולט בהתאם".

גן סאקר, ירושלים (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
גן סאקר, ירושלים | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
גן סאקר, ירושלים (צילום: חמוטל שובל)
גן סאקר, ירושלים | צילום: חמוטל שובל

עינת שגיא אלפסה, מנהלת אגף קשרי חוץ וממשל בארגון בטרם לבטיחות ילדים: "קל לתת להם לטפס, אבל האחריות שלנו היא להדריך אותם. מה גבולות הגזרה בעקבות מה שכתוב על המתקנים, עד איזה גובה הם יכולים לטפס ואיך עוברים ממקום למקום. אם המגלשה גבוהה ואפשר להגיע רק דרך חבלים, אז אומרים לקטנטנים שהיא לא בשבילם".

עוד היא מוסיפה כי "בהנחיות לשימוש כתבו מהו הגיל המותר לשימוש במתקן אני חושבת שמעבר לשילוט, אם כתוב לילדים מעל גיל 6 - גם אם הילדה שלי סופר מוכשרת, לא הייתי מעלה אותה למתקן הזה. ההורים צריכים להפעיל שיקול דעת סדיר. אם לדעתך המתקן לא מתאים לילד שלך, אל תיתן לו לעלות".

אילוסטרציה גן שעשועים ריק (צילום:  norrabhudit, 123RF‏)
גן שעשועים, אילוסטרציה | צילום: norrabhudit, 123RF‏

על נפילת בן ה-4 ממתקן שעשועים ביום שבת האחרון בחדרה, אמרה: "אני לא מצליחה להבין את האירוע הזה. איך ומה קרה שם. עם זאת, אני מאמינה שזה יעורר דיון חשוב, כי הרבה פעמים אחרי מקרים כאלה מבינים דברים אחרת. הייתי רוצה שגני השעושעים יהיו כמו פעם. בלי לטפס מאוד גבוה, ולתת מרחב לדמיון של הילדים".