הורי הילדים ממעון נעמת בחולון שמנעו מסייעות ערביות להיכנס למקום היום (שלישי), טוענים כי לא מדובר בגזענות - אלא ברצון להביא את המטפלות הטובות ביותר עבור ילדיהם. יעל בנימין, אם לילד במעון, הודתה שההורים מנעו בגופם את כניסת הסייעות הערביות, והסבירה כי מדובר במאבק מול המעון שקיבל אותן לעבודה למרות שהן לא יודעות עברית ולא קיבלו איזושהי הסמכה לתפקיד.

בסרטון התקרית מהבוקר נראים ההורים צועקים לעבר הסייעות שעוזבות את המקום: "תחזרו למזרח ירושלים. תתקשרו לנהג שיבוא וייקח אתכם חזרה", "אין גן. אם יגידו לכם לבוא, תגידו שאנחנו לא באות יותר", "אתן לא אשמות, אין גן פה, זהו. יש בירושלים ובעזה. פה אין. יש ביפו. יש ברמלה. לא לחזור לפה. אין לאיפה לחזור".

"לא מפריע לי שהן ערביות"

בריאיון למהדורה הראשונה הסבירה בנימין את הרקע לתקרית המכוערת. "הבוקר הגענו לשים את הילדים שלנו במעון כמו בכל בוקר, ולהפתעתנו אנחנו רואים ארבע עובדות חדשות ממזרח ירושלים שבלי שום הודעה מוקדמת הגיעו לעבוד במעון", סיפרה.

"אמרו לנו שהן עובדות חדשות. לא הבנו מה קורה פשוט", המשיכה לספר. "שאלנו אותן אם יש להן הסמכות, אם הן יודעות עברית, מה קורה? אמרו שהן לא יודעות עברית ולא עברו שום הסמכה, כמו דברים מינימליים שכל מטפלת צריכה לדעת – כמו החייאה או עזרה ראשונה. אין להן הסמכות לכך".

בנימין הכחישה את הטענה כי הדבר הטריד את ההורים רק בגלל שהסייעות ערביות. "לא מפריע לי שהן ערביות, ממש לא", הצהירה בנימין. "בשנה שעברה הייתה מטפלת ערביה במעון שכל ההורים אוהבים אותה, וממש ראיתי את הילדה שלי כמו הילדה שלה. אני לא גזענית, אני ירושלמית במקור, אני גדלתי עם ערבים, אין לי שום טענה לגבי המוצא או דת".

לטענתה, אם היא הייתה רואה מטפלות יהודיות שמגיעות לעבוד במעון ללא הסמכה היא הייתה פועלת באופן זהה. היא הכחישה שוב ושוב שמדובר בגזענות: "הדבר היחיד שרצינו זה שיהיה א"ב, שיידעו שפה, עברית, שיידעו מה זה קבלת שבת בגן".

גן ילדים, אילוסטרציה (צילום: חדשות)
גן ילדים, אילוסטרציה | צילום: חדשות

"את הסייעת האוקראינית לא ביקשו לבדוק"

עו"ד שאול אידה, אב לשני ילדים בחולון ויו"ר מרצ בעיר, טען מנגד כי מדובר בגזענות והסתה. "מההיכרות שלי את חולון, את ההורים והגנים – זה לא מייצג", אמר אידה. "חולון עיר ליברלית, פתוחה ואנחנו מקבלים את כולם בחופשיות ובאהבה. אנחנו גם יודעים שיש מצוקה אדירה של סייעות".

לטענתו, "מעולם לא נבדקה שום סייעת מתי הגיעה, מאיפה הגיעה, מה היא הוסמכה ובאיזו שפה היא מדברת. לפי מה שאנחנו יודעים גם במקרה הזה יש עוד סייעת נוספת אוקראינית שגם היא כנראה לא יודעת את השפה, ואותה אף אחד לא ביקש לבדוק מה היא הוסמכה או יודעת. עם כל הכוונות הטובות – יש כאן הסתה, יש כאן גזענות".

יו"ר נעמת: "ההורים גרמו לטראומה לפעוטות"

בעקבות המקרה יו"ר נעמת חגית פאר החליטה שהמעון לא ייפתח מחר כמחאה על גילויי הגזענות, ובמקביל כיתתה התינוקות תיסגר החל מיום חמישי בשל מחסור בעובדות. "זהו יום קשה, עצוב ומטריד", אמרה פאר בריאיון לשש עם עודד בן עמי. "האמירות ששמעתי היום גרמו לי לזעזוע רב. אנחנו קולטות עובדות בכל הארץ, בכל יום, עובדות חדשות, יהודיות, ערביות, עולות חדשות, הן נכנסות לתוך תמהיל כוח אדם מאוד מאוזן. אנחנו שומרות על השפה העברית, אנחנו שומרות על חינוך לגיל הרך בצורה המקצועית הטובה ביותר".

"אי אפשר לכבס את זה בשום מילים אחרות", הוסיפה פאר. "להגיע היום ולהתנהל בצורה הזו, זאת הייתה טראומה לפעוטות, לעובדות ובטח גם לעובדות שעמדו בחוץ. טראומה אדירה שלא יכולה לקרות במוסד חינוכי ובטח לא בתנועה שדוגלת בשוויון, בחינוך, בסובלנות ובכבוד האדם".

פאר הסבירה כי הסייעות דוברות עברית בסיסית והן משתלבות בתוך צוות שלם של עובדות דוברות עברית מצוינת. לדבריה, "הן מקבלות הכשרה בסיסית עם כניסתן למעון לתקופת ניסיון, ואחרי תקופת הניסיון מקבלות הכשרה נוספת. הן לא נשארות לבד בכיתה".

"התפקיד שלהן זה יחד עם הצוות במעון כל מה שצריך כדי לחנך פעוט בגיל הרך", ציינה פאר. "ש כידוע מצוקה אדירה של כוח אדם ואנחנו לא מודיעים להורים על קליטה של כוח אדם חדש וזה לא משנה אם זה יהודיות או ערביות. בואו לא נכבס את זה במילים אחרות".

מארגון תג מאיר הנאבק בפשעי שנאה נמסר: "מזועזעים מפרץ הגזענות של קומץ הורים בחולון ומחזקים את הנהלת נעמת בשמירה על כבודן ועל פרנסתן של עובדות המעון שכל אשמתן הוא שנולדו ערביות. כך נראית גזענות מכוערת: הפצת שמועות לא מבוססות, איומים ואלימות על חשבון ילדים והורים. ישראל נמצאת כבר עמוק במורד מדרון הגזענות".