אחרי הפרסום אתמול (שלישי) ב-N12 על ההחלטה התמוהה של רשות האוכלוסין וההגירה לגרש לאוקראינה את ליזה קוזמינה בת ה-18, שחקנית כדוריד מצטיינת בנבחרת ישראל ואת אמא שלה אוקסנה - התחייבו שישה חברי כנסת שונים לעזור ולמנוע גירושן מישראל. לעומת זאת, שרת הפנים איילת שקד ורשות האוכלוסין איתנים בדעתם כי השתיים שוהות בלתי חוקיות, וזאת על אף שהן נמצאות בישראל עשר שנים, כאשר בשמונה מתוכן הייתה אוקסנה נשואה לאזרח ישראלי שנפטר בפתאומיות בשנת 2019. 

ליזה לומדת בבית ספר בפתח-תקווה, רוצה להתגייס לצבא ולהתגייר, אך נכון להיום היא לא תוכל לעשות זאת, משום שמעמדה לא הוסדר. במענה לפנייתינו, הבהירו היום ברשות האוכלוסין כי קיים מכתב רשמי הדוחה את הבקשה של אוקסנה וליזה לקבלת מעמד בישראל.

כבר בחודש פברואר הצהירה שרת הפנים שקד כי ישראל לא תגרש מבקשי מקלט לאוקראינה בשל המצב במדינה. אלא שכאשר תוסר מדיניות אי-ההרחקה לאוקראינה בתום המלחמה - אוקסנה וליזה יגורשו מהארץ. בעקבות הפרסום אמרה שקד: "בימים אלה חלה מדיניות אי-הרחקה ולפיה אף אחד לא מורחק לאוקראינה או לאזורי לחימה. למרות שהמבקשת משחקת כדוריד, הוועדה ההומניטרית מצאה לנכון לדחות את בקשתה למתן מעמד. אמשיך להוביל מדיניות הגירה לאומית ואחראית".

עם זאת, ובניגוד לדבריה של שקד, ליזה ואימה קיבלו מכתב מרשות ההגירה ובו נכתב: "על מרשתך ובתה לצאת מן הארץ תוך 14 יום מיום קבלת מכתב זה".

חברי הכנסת שהתחייבו לסייע למשפחה הם יוליה מלינובסקי ואלכס קושניר מ"ישראל ביתנו", זהבה גלאון ומוסי רז מ"מרצ", ולדימיר בליאק וסימון דוידסון מ"יש עתיד". במכתב שנשלח הבוקר לשרת הפנים איילת שקד ולשר התרבות והספורט חילי טרופר, על ידי חברי הכנסת הדורשים להפוך את ההחלטה, נכתב: "אנו מבקשים מרשות האוכלוסין לעצור את הליך הגירוש ולבחון מחדש את הנושא. מרכז חייה של ליזה נמצא בישראל מעל עשור, ולהחזיר אותה כעת לאזור מלחמה הוא צעד לא מוסרי פשוטו כמשמעו. יתרה מכך, ליזה תורמת ותמשיך לתרום רבות לספורט הישראלי ולייצג את מדינת ישראל בכבוד".

אתמול פרסמנו כי ליזה ואימה, המתגוררות בישראל עשר שנים, קיבלו השבוע הודעה ולפיה עליהן לשוב לאזור המלחמה בעיר חרסון תוך 14 יום, מפני שמדינת ישראל לא מקבלת את בקשתן להישאר בארץ. ליזה החלה השנה את הלימודים בכיתה י"ב בבית הספר יצחק שמיר בפתח תקווה, ומשחקת כדוריד בנבחרת הבוגרות. היא מספרת: "אני ממש רוצה להמשיך לגור בישראל, החיים שלי כאן. הילדות שלי הייתה פה ואני לא רואה את עצמי במקום אחר. אני רוצה להתגייר ולשרת בצבא, ומכיוון שאין לי אפילו מסמך אחד שאני יכולה לגור בארץ אני תקועה במקום. חברים שלי קיבלו צו גיוס וזומנו ליום המאה ושואלים אותי: מתי את? ואני לא יודעת מה לענות".

מרשות האוכלוסין נמסר בתגובה: "ראשית, המדיניות המונהגת כרגע כלפי אזרחי אוקראינה היא מדיניות של אי הרחקה ולכן הן לא תגורשנה בשלב זה. עם זאת, מדובר באזרחית אוקראינה שנישאה לאזרח ישראלי וביקש לצרף להליך קבלת המעמד את בתה מנישואין קודמים. במהלך השנים ההליך הוחל והופסק מספר פעמים, לבקשת הישראלי, מסיבות שונות. באחת הפעמים אף פנה בן הזוג וביקש שהבת תוצא מישראל. עם השנים נפטר הישראלי מבלי שהוסדר מעמד בת זוגו ובתה. כיום, מזה תקופה ארוכה הן שוהות בישראל שלא כחוק ולא נמצא מקום לדון בבקשה מטעמים הומניטריים. נבהיר כי סוגיית הספורט עולה רק בימים אלה ומאחר שהיא שוהה כאן שלא כחוק לא סביר שהיא שחקנית בנבחרת ישראל".