אלימות בתוך הבית: קצת קשה להאמין, אבל בישראל אין כיום נתונים על מספר מקרי האלימות במשפחה, ולא ידוע כמה נשים וילדים חיים תחת אלימות בבית. במשרד הרווחה עובדים על מיזם חדש שיאמוד את גודל התופעה, אבל במהלך העבודה עליו התגלו נתונים מטרידים שעליהם דיווחנו אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית". השורה התחתונה: רוב הציבור בישראל כלל לא מזהה סימנים של זוגיות אלימה.

"הכסף היה מתנהל דרכו. הוא היה יכול לקחת את האשראי, יכול פתאום לבטל אותו, זה לא משנה אם הוא יודע שאני גם הולכת לסופר ומעמיסה עגלה לבית. לקניות, האשראי לא יעבור כי הוא ביטל אותו", אומרת ש', שספגה אלימות כלכלית ובידוד חברתי במשך שנים מבן זוגה.

לקח לה זמן להבין את נורות האזהרה של השליטה האובססיבית של בן זוגה בחייה. "ההתנהלות הכלכלית התבטאה בהכול. גם אם הלכתי ללימודים וכבר הייתי בתוך כדי השנה השנייה, אז הוא החליט שהוא מפסיק תשלום ללימודים - אז עזבתי את הלימודים".

אלימות בתוך הבית (צילום: חדשות 12)
רוב הציבור בכלל לא מזהה סימנים של זוגיות אלימה | צילום: חדשות 12

לא אחת הבאנו סיפורים של נשים שהצליחו לצאת מזוגיות אלימה. בהרבה מהמקרים לא מדובר באלימות פיזית, אלא על חיים תחת פחד. התעללות כלכלית ונפשית, וניתוק מהחברים והמשפחה.

"היו כל מיני חוקים בבית. הוא פשוט הפך את הבית שלנו לבסיס צבאי. היה לי אסור לצאת אפילו רק לקחת את הילדה שלי לפארק", סיפרה ב' בריאיון ל"מהדורה המרכזית" בינואר. במשרד הרווחה ובארגון "שותפים" בחנו מה נתפס בעיני הציבור כאלימות בזוגיות.

לפי הנתונים, 50% מהנשאלים חושבים שכניסה לחשבונות פרטיים של בת הזוג זו אלימות. 54% חושבים שהגבלת הקשר של בת הזוג עם חברים אחרים נחשבת להתנהגות אלימה. רק 51% חושבים שהפעלת לחץ לקיום יחסי מין זו אלימות.

עוד עולה כי 40% מהנשאלים לא ראו בדרישה של בן הזוג לאשר את קוד הלבוש כהתנהגות אלימה. אחוז זהה מהנשאלים חושב שהגבלת רכישת ההשכלה של בת הזוג זו איננה אלימות.

"באמצעות הסקר ראינו שהחברה בישראל כן מכירה באלימות במשפחה. יחד עם זה, היא מכירה בחומרתה של אלימות במשפחה בהקשר של אלימות פיזית בלבד", אומרת איריס פלורנטין, סמנכ"לית מנהל שירותים חברתיים במשרד הרווחה.

"נורא קשה למנוע תופעה אם הציבור לא מבין מה היא, אם הוא לא רואה את כל המכלול שלה. אם הוא לא מבין שיש לו תפקיד ואחריות חברתית לעשות משהו", הוסיפה יסמין רובין-קופר, מנהלת "קווים אדומים" בארגון שיתופים.

המיזם החדש של משרד הרווחה אמור לאמוד את גודל התופעה של אלימות במשפחה, כדי שנוכל לאפשר לנשים לצאת מזוגיות אלימה. הן צריכות לדעת שהן לא לבדן, והצעד הראשון בפתרון הבעיה הוא להכיר בה.