אזור חצוי: בשנים האחרונות מזרח ירושלים, אחת מהחצרות הכי אחוריות שלנו, דורשת הכרה בקיומה. בפרויקט מיוחד ששודר אמש (ראשון) ב"מהדורה המרכזית", תושבי המקום סיפרו על רצונם להפוך לאזרחים ישראלים. "מגיע לי להיות ישראלי", טען סמיר (שם בדוי). "מגיע לי להיות אחד מן העם. זה לא נעים להרגיש חסר אזרחות". מנגד, יש תושבים שמתנגדים נחרצות לקבלת אזרחות ישראלית, כמו אבו ענתר: "אם אני אזרח ישראלי, אני חלק מהכיבוש".

סמיר ביקש להישאר בעילום שם - "לצאת מארון האזרחות" זו לא משימה קלה. רמי רבאיעה, תושב מזרח ירושלים, הוא אזרח ישראלי כבר עשור. מדובר באדם אמיץ, מכיוון שעד לא מזמן, הוצאת אזרחות ישראלית נחשבה במזרח העיר לחצייה של קו אדום בוהק וכמעט לבגידה בלאומיות הפלסטינית. "אני מרגיש מאוד ישראלי", שיתף רבאיעה. "אני וכל המשפחות שלנו פה מרגישים את זה".  

כמעט 20 אלף מתושבי מזרח ירושלים הם אזרחים ישראלים. בעשור הראשון של שנות האלפיים, 3,219 בני אדם קיבלו אזרחות, ובעשור השני המספר זינק פי שלושה ל-9,677. מדובר במגמה מעניינת, כאשר בשני העשורים יותר מ-16 אלף פלסטינים הגישו בקשה לקבל אזרחות ישראלית. 

הדילמה של ערבי מזרח ירושלים (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

הסיבות: דרכון ועתיד טוב יותר

רבאיעה סיפר על הסיבה האמיתית לעלייה בביקוש הוצאת אזרחות ישראלית: "לא צריך לעשות ויזה, לא צריך מסמכים, שום דבר". לטענתו, תושבי מזרח ירושלים מעדיפים להימנע מהבירוקרטיה שכרוכה טרם הטיסה, ומעדיפים להתאזרח בשביל לקבל דרכון. מ', תושב המקום הוא ההוכחה לכך. "הוצאתי אזרחות ישראלית כי זה מקל על טיולים ונסיעות", טען. "זה רק בשביל הטיסות". בנוסף, אזרחות ישראלית היא פתח לעתיד טוב יותר. היא עשויה להקל על הלימודים של הילדים בעתיד באוניברסיטאות ישראליות, וגם שוק העבודה שמעדיף להעסיק אזרחים ישראלים. 

מאות אלפי תושבי המקום מוגדרים "תושבי ישראל" ולא אזרחים. הם נושאים תעודות זהות כחולות, מקבלים זכויות כמו ביטוח לאומי, ביטוח בריאות וגם יכולים לבחור לעירייה. עם זאת, הם לא מחזיקים דרכון, לא יכולים לבחור לכנסת, ותעודת התושב שלהם עלולה להילקח מהם.

הדילמה של ערבי מזרח ירושלים (צילום: החדשות 12, החדשות12)
צילום: החדשות 12, החדשות12

"אני מקווה שאקום יום אחד ואגלה שעפתם מפה כמו שעפתם מלבנון"

סיור קצר במזרח העיר מגלה שעדיין יש רבים שמתנגדים לכך. "אני בכלל לא אהיה אזרח ישראלי", טען מוניר, עיתונאי תושב המקום. "מספיק שאני פלסטיני, ערבי, ירושלמי וחי בירושלים. בחיים שלי אני לא אקבל את האזרחות הישראלית". אבו ענתר וזוז, טען בדומה למוניר: "אם אני אזרח ישראלי, אני חלק מהכיבוש. מבחינת חוקי האיסלאם אסור להכיר במדינת ישראל".

"למרות שאנשים חושבים שהאזרחות הישראלית תגן עליהם ושהם יהיו אזרחים, החוק הזה קיים בשביל האזרחים הישראלים היהודים בלבד", טענה תושבת המקום. בשיחה עמה היה ניתן לזהות את השנאה כלפי הישראלים: "אני שונאת את כולכם. ישראל תהיה בגיהנום. אני מקווה שאקום יום אחד ואגלה שעפתם מפה כמו שעפתם מלבנון".

את האזרחות הנכספת מקבלים בסופו של דבר רק שליש מהמגישים - 34%. פעמים רבות הבקשות מתעכבות שנים ארוכות, ונדחות משלל סיבות. מתברר שהאיחוד האמיתי בין שני חלקי העיר יצטרך להמתין עוד קצת.