החלק הראשון בפרויקט המיוחד של יאיר שרקי ששודר שלשום בדק האם הזעקות על פגיעה בצביון היהודי במדינה שהשמיעו הפוליטיקאים החרדים שישבו בשנה האחרונה על ספסלי האופוזיציה היו מדויקות. בחלק זה ששודר אתמול (שלישי) במהדורה המרכזית בדקנו מדוע שרי הממשלה נמנעו מלקדם רפורמות ביחסי דת ומדינה - וגם מה חושב על כך הציבור החרדי? 

שרת התחבורה מרב מיכאלי התייחסה לטענות והסבירה שכהונתה הקצרה של הממשלה היא הסיבה לכך שהיא וחבריה לא הצליחו לקדם צעדים בתחום דת ומדינה. לטענתה, זמן נוסף היה מאפשר לבסס אמון עם יתר השותפים בממשלה ולעשות זאת. "מראש ידענו שזאת לא קואליציית פריצת הדרך בתחומי הדת והמדינה. אילו היינו ממשיכות וממשיכים היינו משיגות פריצות דרך". מיכאלי הסבירה שגם קידום תחבורה ציבורית בשבת, היה מתקיים רק במקומות בהן אין ריכוז של אוכלוסייה חרדית, וכי הדבר היה מסייע בעקיפין גם לציבור החרדי שכן העומס בכבישים היה פוחת.

מרב מיכאלי (צילום: חדשות 12)
"אילו היינו ממשיכות וממשיכים היינו משיגות פריצות דרך", השרה מרב מיכאלי | צילום: חדשות 12

"כשאתה שואל את הציבור, מנותק מייצוג פוליטי, אז 85% הם בעד תחבורה ציבורית בשבת, כולל דתיים ואפילו קצת חרדים. 80%-85% הם בעד נישואים אזרחיים במדינת ישראל", טענה מיכאלי. "המדינה לא יכולה להרשות לעצמה להשקיע מיליארדים על גבי מיליארדים בתשתיות ולהעמיד אותם מובטלים במשך יום וחצי בשבוע".

"הפרדת דת ממדינה זה אחד הדגלים החשובים שלנו אבל יש לנו עוד דגלים - אנחנו לא יכולים להשיג הכל"

שר הבריאות ניצן הורביץ

רבקי בלאו, שהביעה תמיכה במפלגתת יהדות התורה, הסבירה שהיא מוצאת נקודת אור בזה שהחרדים לא ישבו בקואליציה בשנה האחרונה: "כשהחרדים באופוזיציה אי אפשר להאשים אותם בצרות. אני חושבת שזה גורם לאנשים להבין שהחרדים הם לא כאלה רעים. אנשים לא באמת קמים בבוקר ואומרים 'אני עכשיו שונא חרדים', נכון? זה נפלט כזה בסוג של רפלקס כזה. אז עכשיו אין לו את הרפלקס הזה ששונא חרדים כי הם לא שם, אז הוא לא יכול להאשים אותם".

רבקי בלאו (צילום: חדשות 12)
"כשהחרדים באופוזיציה אי אפשר להאשים אותם בצרות" | צילום: חדשות 12

לדבריה, זעקות הפוליטיקאים החרדים על פעולות ממשלת בנט – לפיד לא באמת משקפות מצוקה של הציבור החרדי: "רוב האנשים מאוד עסוקים בחיים שלהם. אני לא אשמח שתהיה תחבורה ציבורית בשבת, אבל זו לא בעיה שלי. רפורמת הכשרות נוגעת לחילונים, חרדים ממילא אוכלים בד"ץ". בנוסף, הסבירה שלמרות שתצביע בבחירות הקרובות ליהדות התורה, לא אכפת לה מי יהיה ראש הממשלה. "יש קטע שהחרדים בקואליציה הם כאילו "שומרי המדינה", האם זה נוגע לי בתור חרדית בתוך הבית שלי? לא!".

לעומת מיכאלי, השר ניצן הורוביץ הגדיר את פעולותיו במשרד הבריאות במהלך הקדנציה האחרונה כלא פחות ממהפכה: "עשיתי שורה של צעדים שבוא נגיד שאם זה היה תלוי במפלגות דתיות או חרדיות הם לא היו קורים. למשל, רפורמת ההפלות, ההחלטה בעניין עגונות ומסורבות גט, טיפולי פוריות וסוגיות שעוסקות בקהילת הלהט"ב".

ניצן הורביץ (צילום: לע"מ)
שר הבריאות הורביץ: "אנחנו לא יכולים להשיג הכל" | צילום: לע"מ

הורביץ האשים את שותפיו לשעבר נפתלי בנט ואיילת שקד בכך שלא קודמו ה"סוגיות הגדולות", כמו נישואים אזרחיים ותחבורה ציבורית בשבת: "היה דחוף לנו קודם כול להציל את הדמוקרטיה הישראלית, לסיים את שלטונו של ראש ממשלה שעומד לדין. הפרדת דת ממדינה זה אחד הדגלים החשובים שלנו אבל יש לנו עוד דגלים – אנחנו לא יכולים להשיג הכל".

המחנה הממלכתי אסר על שר הדתות היוצא, מתן כהנא, להציג את הישגיו בכתבה הזו – ייתכן בשל הרצון לשתף פעולה עם החרדים ביום שאחרי הבחירות. אף על פי כן, חה"כ משה גפני מיהדות התורה שלל זאת בכל תוקף: "להגיד שאני אלך עם השמאל או שאני אלך עם יאיר לפיד זה שקר מוחלט! אין שום סיכוי בעולם. ניסיון העבר שלי הוכיח את זה - אני הולך עם הימין".

התהליכים בישראל מתרחשים לאט וחוקי המשחק כאן לא משתנים כל יום -  גם כשנדמה שאחד הצדדים לוקח את כל הקופה. בעידן של חילופי שלטון תכופים וכהונות קצרות שבהן כל קול קובע, הסטטוס קוו בענייני דת ומדינה לא ישתנה כל כך מהר.