יונתן דנילוביץ', שהיה מחלוצי מאבק קהילת הלהט"ב בישראל הלך היום (שישי) לעולמו. הוא היה פעיל בקהילה משנות ה-70 והגיש את אחת העתירות המכוננות במאבק של הקהילה בארץ.

דנילוביץ' נולד בדרום אפריקה בשנת 1945 ועלה לישראל ב-1971. הוא כיהן כיושב ראש האגודה למען הלהט"ב משנת 1978, והיא פעלה מביתו. באותן השנים רוב חברי וחברות הקהילה היו בארון. כשנה לאחר מכן הפיק את הפגנת הלהט"ב הראשונה בישראל, ובשנת 1992 הקים את ארגון תהל"ה, שמספק תמיכה להורי להט"ב.

בשנת 1989 הגיש דנילוביץ' את אחת העתירות המשפיעות והמכוננות במאבק הקהילה בישראל, נגד אל על שסירבה להעניק כרטיסי טיסה לבן זוגו - בניגוד לזוגות הטרוסקסואליים, ובכך הפלתה אותו על רקע נטייתו המינית. העתירה שהגיש הובילה לתיקון ההיסטורי בחוק שקבע איסור אפליה על רקע נטייה מינית.

מצעד הגאווה הראשון ב1998 (צילום: האגודה למען הלהט"ב)
מצעד הגאווה הראשון בישראל, 1998 | צילום: האגודה למען הלהט"ב

בריאיון ל-N12 לפני כשנה וחצי, סיפר דנילוביץ' על התבגרותו כנער הומוסקסואל: "בכל ספר, סרט או מגזין שכללו דמות של הומו זה הוצג כדבר שלילי. שמענו רק בדיחות, ובמיוחד בדת, הכול היה נגד הומואים". על דבריו של חה"כ אמיר אוחנה, שכיהן אז כשר לביטחון הפנים, לפיהם "המאבק נגמר", אמר דנילוביץ' כי "הוא לא רואה את המציאות, יש עוד המון בעיות ועשרות חוקים שמפלים אותנו".

נוסף לפעילות שהקדיש למען זכויות להט"ב בישראל, דנילוביץ' עסק גם בהגנה על זכויות בעלי חיים, זכויות הצרכן ותקינות השלטון. כמו כן, הוא התנדב בארגון יד שרה. במלאת 40 שנים לאגודת הלהט"ב בשנת 2015 הוא נבחר לאחד מ-40 המשפיעים בתולדות הקהילה, ובשנת 2020 נבחר ליקיר העיר תל אביב.

"הבוקר אנו נפרדים מאחד מחלוצי המאבק הגאה לשוויון בישראל. יונתן, תודה שהיית שם ונאבקת בשביל כולנו", ספדה לו האגודה למען הלהט"ב. "נזכור אותך תמיד בנחישות, באומץ ובלב הגדול שלך שראה את היכולת של כל אדם להיות מי שהוא, גם כשקשה והחברה אינה מקבלת. אנחנו מבטיחים לך שנעשה הכל כדי להמשיך את מה שהתחלת, עד לשוויון זכויות מלא. אנחנו גאים בכך ונזכור אותך לעולם".

גם בארגון תהל"ה ספדו לדנילוביץ': "הוא היה אקטיביסט בכל רמ"ח איבריו, ופעל ללא לאות למען שוויון זכויות לקהילה הגאה בישראל. יונתן היה עבור כולנו דמות מעוררת השראה שידעה לראות עתיד טוב יותר ולרתום אותנו לעברו. יונתן, תחסר לנו מאוד".