מנהל בתי המשפט, השופט יגאל מרזל, התייחס היום (רביעי) בכנס השנתי ה-21 של לשכת עורכי הדין באילת להתקפות על בית המשפט - וגם חשף כי ישראל בוחנת מערכת ליישוב סכסוכים שמבוססת על בינה מלאכותית. באשר למתקפות אמר כי "זה חלק מהאחריות שלנו לבוא ולהתריע על הבעיה בשיח הזה ועל הסכנה שיש בו", אמר בריאיון לכתב N12 יובל אראל. "צריך לבוא ולומר כפי שאמרו הנשיאה וגם ראש לשכת עורכי הדין, קורה כאן משהו שצריך להרים דגל אדום או תמרור ולהגיד עד כאן. חלק מהשיח כבר מזמן יצא מהשיח הרגיל, המכבד, שיח הביקורת. מדובר בנתיב מסוכן שמערער את הלגיטימיות והתפקיד של מערכת המשפט כחלק משלוש הרשויות".

מנהל בתי המשפט גרס כי אולי הגיעה השעה לשנות את כללי האתיקה לשופטים בכל הקשור לתפיסה ששופט אומר את דברו רק בפסקי דין ובהחלטות. "זה עדיין בכללי האתיקה. אך בכל העולם מבינים שהכלל הזה כבר לא כל כך מתאים לעידן שלנו היום". בקשר לשינויים טכנולוגיים שעוד צפויים במערכת: "בעתיד לא צריכה להיות מניעה להגיש ראיה באמצעות הסמארט-פון. יש במערכת בתי המשפט שמרנות טבעית נכונה. אפשר לעשות שינויים מאוד מהר, אבל צריך לעשות אותם בזהירות, עקב בצד אגודל, כדי שלא תיפגע מערכת השפיטה".

מנהל בתי המשפט השופט יגאל מרזל בריאיון ליובל אראל (צילום: תקשורת לשכת עורכי הדין)
מנהל בתי המשפט השופט יגאל מרזל בריאיון ליובל אראל | צילום: תקשורת לשכת עורכי הדין

במהלך הריאיון חשף השופט מזל כי בימים אלו נבחנים שורה של שדרוגים טכנולוגיים והתייחס לחידושים הנדרשים בבית המשפט: "מערכת המשפט איננה נמצאת מאחור. נעשו פעולות התאמה... ברור שיהיה שינוי, הוא יהיה דרמטי והוא לא יקח עוד יותר מדי שנים". על שימוש אפשרי בבינה מלאכותית אמר: "אנחנו לומדים את המערכת ה-ODR - זו מערכת ליישוב סכסוכים דיגיטלית, כמו שיש בפלטפורמות כמו באי.ביי- אם החבילה לא הגיעה לא הולכים לבית המשפט, הם מצאו דרך למנוע את הפניה לבתי המשפט. המערכת תאפשר במקרים פשוטים לתובע להגיש תביעה מרחוק בלי ללכת למזכירות. בעולם הרחב קוראים לזה אקספולריזציה - לא הגיעו לסיום התיק, אפשר לקיים גישור, והכול מבלי להגיע לבתי המשפט בכלל ומדובר בדרמה בנושא הנגישות למשפט".

לדבריו של מרזל, חרף החידושים העתידיים - "שום דבר לא מחליף את פונקציית השפיטה. המערכות, הן מייחדות את ההגעה לשופט בשר ודם למקום שיש לו את היתרון היחסי. מדובר בכלי, שיגביר את הנגישות לבתי המשפט בצורה זולה, ולסיום ההליך בצורה מהירה תוך מציאת הפיתרון האופטימאלי. היתרון הגדול, שבתי המשפט מוצפים בהליכים - יוכלו לייחד את הכשירות המיוחדת של שופט במדינה ישראל להליכים ספציפיים". בנוגע לשמירת על פרטיות הצדדים להליך, ציין שהרשות השופטת "מפתחת את המערכות באופן עצמאי, ולא קונה מוצר מדף, בין היתר, כדי שהמערכות תעמודנה בכל הכללים שאנחנו צריכים". השופט מרזל סיכם: "יש במערכת בתי המשפט שמרנות טבעית נכונה. אפשר לעשות שינויים מאוד מהר, אבל צריך לעשות אותם בזהירות, עקב בצד אגודל, כדי שלא תיפגע מערכת השפיטה".