שמונה ימים אחרי הודעת משרד הבריאות, קברו של התינוק עוזיאל חורי ז"ל, מפרשת היעדרות ילדי תימן והבלקן, נפתח הבוקר (שני) לצורך בדיקת DNA. מדובר בצעד ראשון מסוגו מאז הקמת המדינה, במטרה לזהות את גופתו של אותו קטין - עשורים רבים לאחר תחילת הפרשה שנותרה פצע פתוח. חיה, אחותו של חורי שהייתה אז בת 14-15, אמרה בבית העלמין: "רוצה להאמין שהמדינה תגיד לנו את האמת - זה לא פשוט, ההורים לא נחו כל החיים בגלל זה".

"69 שנים מאז שהוא נעלם לנו, אנחנו כבר 4 שנים במערכה מול בתי המשפט", אמרה חיה, אחותו של חורי, בבית העלמין סגולה בפתח תקווה. "הגענו עד לערכאה הגבוהה ביותר של בית המשפט העליון שהחליט לפתוח את המצבה הקטנה הזו. עד אתמול עוד היו דיונים וההסתייגויות, היה דיון ממושך של קרוב ל-3 שעות. אני באמת רוצה להאמין שהמדינה, ברגע שהיא נתנה את ההחלטה הזו, באמת תגיד לנו את האמת. אם יש פה משהו או אין פה משהו. בגלל כל הסתירות, אנחנו פה".

קברו של עוזיאל חורי ז"ל בבית העלמין סגולה בפתח תקווה (צילום: חדשות 12)
קברו של עוזיאל חורי ז"ל בבית העלמין סגולה בפתח תקווה | צילום: חדשות 12

היא הוסיפה כי "הכול עולה, אימא שלי לא סלחה לאבא שלי על זה שהוא לקח אותו. אני יודעת שפה לא ימצאו כלום. יש 4-5 גרסאות למה שקרה לו, כל פעם אמרו משהו אחר – לא ידענו כלום. מרחוק הראו לאבא שלי איזה חבילה ואמרו שהם יקברו אותו ויטפלו בהכול. אני הייתי אז בת 14-15, הייתי כבר גדולה. זה לא פשוט, ההורים שלי כל החיים לא שתקו ולא נחו בגלל זה. הם רבו תמיד על הילד הזה". בקול חנוק מדמעות הוסיפה שלפני 14 שנה הלך לעולמו אחיו התאום של עוזיאל בלי לדעת את התשובות.

בנוסף לדבריה, המשפחה במקום העלתה שאלות קשות מאוד כלפי נציג חברא קדישא ונציג משרד הבריאות, באשר לסוג האבנים מסביב לקבר ובאשר לגובהו ביחס למצבות אחרות, וטוענת שייתכן שנעשה ניסיון לחבל בבדיקה באופן מכוון.

חיה, אחותו הגדולה של עוזיאל חורי ז"ל, בבית העלמין סגולה בפתח תקווה (צילום: חדשות 12)
חיה, אחותו הגדולה של עוזיאל חורי ז"ל | צילום: חדשות 12

בתוך כך, בשבוע שעבר הודיע משרד הבריאות שקברו של התינוק חורי ז"ל ייפתח לצורך הבדיקה. "מטרת פתיחת הקבר היא לאפשר את הוצאת שרידי הגופה לשם זיהויה ובכלל זה לקיחת דגימת DNA לשם עריכת בדיקת קשרי משפחה מול המשפחה", נמסר ממשרד הבריאות.

הליך פתיחת הקבר התבצע על פי החוק שאושר ב-2018 - "חוק פתיחת קבר של קטין יוצא תימן, המזרח או הבלקן לשם זיהוי ועריכת בדיקה גנטית לקשר משפחה (הוראת שעה)". במשרד הבריאות הדגישו בהודעתם כי "מתוך רצון להגיע לחקר האמת ולהסיר את חששות המשפחות בדבר זהות יקיריהן, המשרד תמך בשעתו בחקיקת החוק ונטל על עצמו להיות אמון וממונה על ביצועו של חוק זה".