זה אמנם רק תרגיל, אבל בימים האחרונים הן שוב איתנו - האזעקות. במסגרת תרגילי מוכנות של פיקוד העורף, במטרה לתרגל את המרחב האזרחי והצבאי לשעת חירום, מופעלות ברחבי הארץ התרעות צופרים, או בשמן השני "אזעקות". בשבוע שעבר, כשאזעקות התירגול נשמעו בקולי קולות באזור רמת השרון, היו לצערנו לא מעט אנשים שלמרות העדכונים ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות - לא ידעו על כך, והופתעו מקול הצופרים החריג. אחת מהן היא עדנה כהן, אימו הקשישה של השחקן שרון אלכסנדר, שנפגעה במהלך הריצה למרחב המוגן.

כעת היא מאושפזת בבית החולים בילינסון בפתח תקווה, ואלכסנדר שיתף את הגולשים באירוע הקשה: "ביום שלישי בבוקר נשמעה אזעקה ברחבי רמת השרון. זאת לא הייתה אזעקה אמת אלא רק לצורך תרגול. אימא שלי, בת 82, ששכבה בקומה העליונה של ביתה, ולא ידעה - נתקפה אימה ורצה במורד המדרגות כדי להגיע לממ"ד. במעלה המדרגות היא החליקה, ונפלה מגובה של כמעט 2 מטר - עם הראש קדימה". בהמשך תיאר אלכסנדר את הפגיעה הקשה: "ראשה פגע בעוצמה ברהיט עץ, חצי מעור הקרקפת שלה נקרע והיא איבדה את ההכרה תוך כדי שהיא מדממת כמויות עצומות של דם. אבא שלי, שגם לא ידע על האזעקה, נכנס במרוצה הביתה וגילה אותה שוכבת בתוך שלולית דם".

שרון אלכסנדר ואמו אשר נפצעה בזמן ריצה למקום מוגן (צילום: באדיבות המשפחה)
שרון אלכסנדר ואמו אשר נפצעה בזמן ריצה למקום מוגן | צילום: באדיבות המשפחה

בתוך דקות הגיע למקום אמבולנס והם דהרו לכיוון בית החולים בילינסון: "בחדר טיפול נמרץ היא קיבלה טיפול ראשוני ונשלחה מיד לצילום סיטי כדי לאתר פגיעות נוספות. בצילום התגלה דימום במוח ובכליה, ושבר מסוכן באחת מחוליות הצוואר. עכשיו היא שוכבת במחלקה האורטופודית, עם 30 תפרים בראשה, ומחכה להחלטה אם היא תזדקק לניתוח בצוואר ומה יהיה המשך גורלה. כתוצאה מזעזוע המוח שהיא עברה, היא במצב של בלבול וחוסר אוריינטציה לגבי מיקומה ומצבה", אומר אלכסנדר.

בדבריו הקשים אלכסנדר מעלה סוגייה מטרידה שמעוררת לא מעט שאלות: הגם שמדובר בתרגול חשוב של פיקוד העורף, מי דואג, וכיצד, לעדכן את אותם אנשים שלא "מחוברים" לרשתות החברתיות ונמצאים בכל עת באפלקציית הווטאספ: "למה אני כותב את סיפור הזוועה הזה? מסתבר שאף אחד מכל מי שהיה באיזור לא ידע על האזעקה המחורבנת הזאת. מישהו שהיה אמור לוודא שהתושבים (בעיקר המבוגרים) מודעים לעובדה שאזעקה עומדת להישמע בשעה מסוימת, לא ביצע את תפקידו, וגרם בכך לפציעתה החמורה של אמי ואולי גם של אחרים".

ביה"ח בילינסון (צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות)
מאושפזת במחלקה האורטופדית עם 30 תפרים בראש, בית החולים בילינסון | צילום: ד"ר אבישי טייכר, מתוך אתר פיקיוויקי, חדשות

לבסוף פנה אלכסנדר לגולשים: "מי שנפגע כתוצאה מרשלנות זאת, או יודע על אחרים שנפגעו, אנא כתבו לי על כך בפרטי, כדי שנוכל למנוע אירועים חמורים כאלה בפעמים הבאות. יותר מדי אנשים לא ידעו".

"הידיעות על התרגיל פורסמו רק ברשתות החברתיות"

בשיחה עם N12 הבוקר הוא התייחס לאירוע הקשה שעברה אמו: "אימא עדיין מאושפזת בבית החולים, היא עוברת סדרת בדיקות וצילומים ועדיין לא ברורה מידת הפגיעה שלה. הסיפור מציף הרבה בעיות ביחס לקשישים ומבוגרים. קיבלנו הרבה תגובות לאירוע הקשה שאימא עברה". עוד ציין אלכסנדר כי ההודעות על התרגיל שמפורסמות ברשתות החבריות - לא מגיעות לאנשים המבוגרים: "אז העירייה מפרסמת בקבוצות הוואטסאפ והפייסבוק שלה בדבר התרגיל, אבל אימא שלי לא יודעת מה ההבדל בין וואטסאפ לפייסבוק".

"אם היו אומרים בחדשות שמחר יש תרגול אזעקות באזור רמת השרון והרצליה - אימא שלי הייתה יודעת. אם העירייה היו שולחים SMS לתושבים בני ה-65 ומעלה ומודיעים שמחר הולך להיות תרגיל צופרים, אז הם גם היו יודעים. הם לא יכולים לבנות על זה שהם מעדכנים בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק וכולם ידעו. כל השכנים ברחוב איפה שאימא גרה לא ידעו שמדובר בתרגול צופרים. מדובר כאן בסכנת חיים, המרחק בין זה שאימא שלי בחיים היום ולא נפטרה - זה פשוט נס. אילולא הכוח הפיזי של אימא שלי, אני לא יודע מה היה קורה לה. היחס לקשישים בכל הקשור להתקדמות הדיגיטלית לוקה בחסר".

תגובת עיריית רמת השרון: "שמענו בזעזוע את אשר אירע. מדובר באירוע קשה ועצוב ואנו מאחלים רפואה שלמה לגברת עדנה אלכסנדר. הרשות והעומד בראשה יצרו קשר עם המשפחה, אנחנו מחזקים את ידיהם ונסייע ככל הניתן.

מדובר בתרגיל ארצי של פיקוד העורף ובמסגרת זאת עיריית רמת השרון יידעה את התושבים בכל האמצעים העומדים לרשותה: רשתות חברתיות, קבוצות ווטסאפ עירוניות ושכונתיות, בתי ספר, גני ילדים וטלפונים אישיים לקשישים עריריים מטופלי האגף לשירותים חברתיים וקהילתיים ברשות. במקביל, פיקוד העורף פעל ליידוע את הציבור בכלים לאומיים וערוצי תקשורת וחדשות.

יש אוכלוסיות שתמיד יהיו בפער טכנולוגי, ולא תמיד נוכל להגיע עד לתושב האחרון. לכן, כהפקת לקחים מהאירוע, ראש העיר פנה לפיקוד העורף בבקשה לבחון לעומק שימוש באזעקה ייעודית לתרגיל, שיבהירו לכל מי שלא ידע מראש כי מדובר בתרגיל ארצי, ולא באזעקת אמת וזאת כדי למנוע הישנות מקרים כדוגמת זה".

תגובת דובר צה"ל: "במהלך חודש מאי מתקיים בצה״ל תרגיל מוכנות רחב בו מפעיל פיקוד העורף התרעות על מגוון איומים, כחלק מיכולות ההתרעה החדשות לשיפור מוכנות הציבור לשעת חירום. במסגרת התרגיל מופעלות התרעות ביישומון פיקוד העורף ובצופרים על ירי רקטות וטילים, רעידת אדמה, חדירת מחבלים ואירוע חומרים מסוכנים. צה״ל מפיץ ומפרסם את כלל ההתרעות מבעוד מועד בצורה רחבה באמצעי התקשורת, בפורטל וביישומון פיקוד העורף, כמו גם במקרה זה".

"אנו מצרים על המקרה ובעקבותיו בוצע שיח עם אגף הרווחה על מנת לשפר את הנגשת המידע לכלל האזרחים ברשויות, בדגש על הגיל השלישי ואוכלוסיות בסיכון".