רק המציאות הישראלית יכלה לזמן שני אירועים כל כך שונים, באותו זמן, באותה עיר. בצד אחד של ירושלים - הלוויה חרדית של הרב אורי זוהר ז"ל. בצד השני של עיר הבירה - מצעד הגאווה של הקהילה הלהט"בית. אף אחד לא חשב ששני אירועים כל כך שונים יצאו לדרכם בירושלים ממש באותה שעה. אי אפשר היה להתעלם מהצירוף הבלתי אפשרי הזה.

"אדם גדול נפטר אז אנחנו כולנו מצטערים, הוא ממש רבי עקיבא של הדור" ,סיפר אחד ממשתתפי הלוויה של אורי זוהר ז"ל. "אני דתייה והיא אתאיסטית, ואנחנו רוצות לעשות משפחה ביחד", סיפרה אחת ממשתתפות מצעד הגאווה. בין החליפות והמגבעות השחורות בבית העלמין לכובעים ולדגלים הצבעונייים במצעד - זהו סיפור שיכול להתרחש רק בישראל.

הלוויתו של אורי זוהר (צילום: החדשות 12)
צילום: החדשות 12

"וואו, לחשוב שבאותו יום, באותה עיר. זה רק מגדיל את הרעיון, ומבהיר עד כמה המציאות שלנו היא מורכבת", אומרת יוס'לה, מלכת דראג ירושלמית. "מישהו אמר לי מקודם: 'תתאר את ירושלים במילה'. אמרתי לו: 'אני לא יכולה אפילו במילה, מה זה מילה?' אז יום כזה מתאר את זה הכי טוב. מצד אחד, מצעד הגאווה וקריאה לסובלנות וקריאה לשלום. מצד שני, לוויה של הרב אורי זוהר, באמת, שיש לו גם היסטוריה כזאת עם עולם הבידור ועולם הזה, זה כאילו פסיכי. אני חושבת שזה מין יום כזה גדול בעיר".

משה סלח, חוזר בתשובה שהשתתף בלוויה של אורי זוהר, בוחר להדגיש דווקא את מועד פטירתן של זוהר: "זה מעניין שהוא נפטר בערב שבועות - יש קשר. אותה שאלה שאיתה הוא הגיע - איתה הוא הולך, הולך לערב שבועות בשמיים.

אתה זוכר אותו מהטלוויזיה ומהסרטים?

"כן, כן, אני הייתי במעבר הזה, כן. 'ציפורי לילה' שהוא היה עושה, כן. היה את המערכון של ה'גפן, לא גפן', של 'חידון התנ"ך הירושלמי' שהם עשו בעבר. אז יש קאלטים כאלה שראיתי והכרתי, כמובן".

נציגי עולם התרבות והבידור לא הגיעו להלוויה. זוהר הפסיק ליצור לפני שנים רבות מדי. ההמונים שכן הגיעו, לא באו בגלל שאורי זוהר נחשב לגדול בתורה, אלא בגלל שהתפרסם כסמל הניצחון הדתי על חיי ההבל החילוניים.

"הרב אורי זוהר עזב את הכול. ביום שהוא גילה שזו האמת הוא פשוט נכנס למיטה יומיים, הרגיש שחור בנשמה, ואחר כך הוא התחיל לאט לאט את הצעדים", אומר משה רנמני, חרדי שלקח חלק במסע הלוויה של זוהר. "קודם כול זה היה שחור, זה נכון, זה קשה מאוד. ואחר כך, ברוך השם, הוא התחיל את הדרך, ותראה לאיפה הגיע. עסק בתורה, במצוות. עכשיו בשמיים אי אפשר לתאר באיזה מצב הוא שם - אי אפשר לתאר".

כשאורי זוהר החל את החזרה בתשובה לפני 45 שנים, מצעד של הומואים ולסביות, ועוד בירושלים, לא היה עולה על הדעת אפילו כהזיה. בריאיון לידיעות, צוטט אורי זוהר אומר על ההומואים: "או שהם דפוקים או שהם אומללים. עיוות נפשי שנגרם מעיוות חברתי מוחלט. אני עד היום לא ראיתי דבר כזה אצל חוזרים בתשובה".

ישראל מתקרבת לכיוון של אורי זוהר, או לכיוון שלכם?

"הם לא צד אחר. אנחנו כולנו באותו צד", מספר משתתף מצעד הגאווה, יוסי שלום. "יש גם להט"בים חרדים ויש גם להט"בים דתיים. אנחנו כולנו באותו צד. אנחנו תמיד תמיד תמיד נושיט יד אוהבת. הם לא ירצו עכשיו - הם ירצו אחר כך".

מצעד הגאווה בירושלים (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
מצעד הגאווה בירושלים | צילום: גילי יערי, פלאש 90

התמונות משקרות קצת. מצעד הגאווה אומנם התבסס בירושלים, אבל האבטחה העצומה סביבו מזכירה שזו לא בדיוק עיר הליברליות והסובלנות. הלווייתו של הרב אורי זוהר הרבה יותר טבעית לירושלים. 35% מהיהודים בעיר חרדים - פי שניים מהחילונים. השאר דתיים ומסורתיים.

"ירושלים תמשיך ותהיה בשני הכיוונים", מספרת יוס'לה, שנולדה בירושלים. "זה בדיוק העניין וזה בדיוק הרעיון לנצח נצחים, ועם הקונפליקט, ועם הבלאגן והנוצרים והערבים והחרדים והדתיים, והדתיים הלאומיים, והחילונים וכולם פה באיזו חגיגה אחת גדולה וזה מה שיפה, לדעתי".