איתן ודפנה: איך התחושה להיות נשיא המדינה? כיף בתפקיד הזה? מה הכי מרגש אותך בעשייה שלך כנשיא המדינה?

"אני חש תחושת ייעוד ושלמות עכשווית בתפקיד הזה. הסיפוק הגדול ביותר שאני חש הוא בעצם הזכות לשרת את העם בישראל ואת המדינה, והדבר הכי כיף הוא המפגש היומיומי של מיכל ושלי עם האנשים והנשים המופלאים של מדינתנו. כל רגע כזה של מפגש מרגש אותי ברמה שקשה לתאר. יש אור גנוז גדול במדינה שלנו. יש לנו עם פשוט מדהים, יוזם, מתנדב, חדור שליחות, מוביל. מנוער ועד קשישים, נשים וגברים, מכל הגוונים והזהויות, הדתות והאמונות, מדרום ומצפון, אני פוגש את כולם ומכל מפגש כזה אני פשוט מתמלא בגאווה עצומה".

מלאכי: מדוע בעצם צריך את תפקיד הנשיא?

"לכל המדינות בעלות המשטרים הפרלמנטריים (כלומר לא נשיאותיים) בעולם יש אישיות שמכהנת בתפקיד הזה – ראש מדינה שאינו ראש רשות מבצעת, ולא בכדי. באופן מסורתי תפקיד הנשיא הוא לחבר את כלל חלקי העם למדינה ולסמליה, לנסות לגשר ולאחד בין חלקי העם השונים ולייצר תחושה של יציבות ואיזונים פנימיים. זאת מעבר לסמכויות הפורמליות והמוכרות, כמו הטלת מלאכת הרכבת הממשלה, חנינות, מינויים שונים וכדומה".

הנשיא ה-11 יצחק הרצוג נשבע לממשלה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"משתדל לגשר ולאחד בין חלקי העם השונים". הנשיא הרצוג בהשבעה | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

"בסופו של יום, הנשיא פועל בזוויות אחרות, רחבות יותר, רכות יותר, משאר מוסדותיה ומנגנוניה של המדינה, ובכך כוחו. אני רואה בו את אחת הרגליים החשובות ביותר של הממלכתיות הישראלית. אני חייב להגיד בכנות שהעומס עלינו הוא עצום וזה מראה על הביקוש הגדול לכוחו הרך של מוסד הנשיאות".

רמי ורעות: כמה שעות ביום אתה עובד? מתי אתה הולך לישון בלילה?

"אני אוהב להיות מושקע במה שאני עושה, וכך אני ישן מעט יחסית. הזכות לשרת את המדינה בתפקיד הזה היא זכות שאני מנסה למצות עד תום. את המנוחה אני משתדל לדחות לסוף השבוע. אני חש סיפוק רב בעשייתי".

אבי: כפוליטיקאי לשעבר ונשיא בהווה, האם אינך חושב שיש בעיה בשיטת הבחירות הישראלית? האם לא מתפקידך להשפיע ולשנות כדי לסיים את המשבר הפוליטי בדרך הזו?

"שיטת הבחירות בישראל נבחנה לאורך השנים, ולעתים גם השתנתה. ככל שיטה, גם לה יש יתרונות וחסרונות, ואת אלה על נבחרות ונבחרי הציבור המשרתים את העם בכנסת ישראל, לשקול כשהם מחליטים אם לשמרה או לשנותה. המנדט לעשות כן נתון בידיהם".

"מעוניין להרחיב את השורות", הרצוג (צילום: פלאש 90)
"מרגע שיצאתי מהשדה המפלגתי אני מתנהל בממלכתיות". הרצוג בהיותו יו"ר האופוזיציה | צילום: פלאש 90

"באשר אליי - ראש ממשלתנו הראשון, דוד בן גוריון, אמר פעם כי 'עלינו לחשוב מה הוא נשיא במדינת ישראל. אנחנו רוצים שזאת תהיה אישיות שתהיה למעלה מכל סכסוכי המפלגות. אישיות המסמלת את המדינה, קביעות המדינה... והוא אינו צריך להתחשב באינטרס המפלגתי שיש לעתים'. אף אני הקטן סבור כי יש אמת רבה בכך, ועושה כל שביכולתי לפעול ברוח אמירה זו".

רונן: מה אתה מרגיש כלפי הדיווחים האחרונים על האיומים שהופנו למשפחה ראש הממשלה נפתלי בנט?

"האיומים על ראש הממשלה ומשפחתו, ובכלל על נבחרי ציבור, מדירים שינה מעיניי. זה מדאיג במיוחד בגלל שהם לא עומדים לבד בחלל האוויר, וממש לא שייכים לצד אחד של המפה הפוליטית, אלא חלק ממגמה שראינו בשנים האחרונות בדמותם של עוד ועוד איומים על נבחרי ציבור ובני משפחותיהם בכנסת ובממשלה. אני רואה מדי פעם את מה שמתפרסם בטוקבקים וברשתות החברתיות ופשוט מתחלחל".

נשיא המדינה יצחק הרצוג וראש הממשלה נפתלי בנט (צילום: מארק ניימן, לעמ)
הרצוג וראש הממשלה בנט בפגישת העבודה הראשונה | צילום: מארק ניימן, לעמ

"אנחנו בעיצומם של ימי ספירת העומר וזוכרים היטב את תלמידי רבי עקיבא שמתו משום שלא נהגו כבוד זה בזה. לא משום שלא הסכימו, לא משום שהתווכחו. מחלוקות הן ערך דבר לגיטימי ונחוץ הן ביהדות והן בדמוקרטיה, אבל חייבים לכבד, ובעיקר חייבים למצוא את הגבול שלא מפיל אותנו אל תהום של שנאה בואכה חורבן. האחריות על כולנו - על כוחות הביטחון ואכיפת החוק שיש לי בהם אמון מלא, על נבחרי הציבור שצריכים לתת דוגמה, על התקשורת שצריכה לנהוג באחריות ועל החברה הישראלית כולה. שלא נגיע למצב בו לא נוכל יותר לומר שידינו לא שפכו את הדם הזה".

"בשבועות האלה, של ימי הזיכרון ועצמאות, אנחנו מדברים כל כך הרבה על אחדות וסולידריות. הגיע הזמן שנביא את הערכים האלה גם לעולם החיים. אגב, את אותו הדבר אני אומר כלפי התופעה המגונה של תקיפת עובדי מדינה כמו הד"ר שרון אלרועי פרייס, תופעה מגונה ומסוכנת של עובדת מדינה שמותקפת ליד ביתה, כשתפקידה הוא להגן על הבריאות של כל אחד מאיתנו".

הנשיא הנבחר, יצחק הרצוג הגיע לרחבת הכותל המערבי (צילום: לעמ)
"הגיע הזמן שנביא את ערכי האחדות והסולידריות לעולם החיים". הנשיא הרצוג בכותל המערבי | צילום: לעמ

אבישי: אתה חושב בזמן כהונתך על היום שאחרי?

"בכלל לא. נבחרתי לכהן כנשיא ואעשה עוול לתפקידי, לעם ולמדינה, אם לא אתמקד רק בזה. לא ביום שאחרי".

חיים: האם אתה יכול להשפיע לטובה להפסקת המלחמות והשנאה היוקדת בין שמאל לימין שמפוררת את עם ישראל?

"אני עושה כל שביכולתי כדי לפשר ולגשר בין חלקי העם בישראל. כבר בנאום ההשבעה שלי כנשיא הצהרתי שאעסוק בכך. אני מאמין שכל הטוב שבנו יכול וצריך לבוא לידי ביטוי, גם ביכולת שלנו לפעול יחד למימוש הזדמנויות ולהשגת מטרות משותפות. מותר להתווכח, אבל גם מחלוקות צריך לדעת לנהל".

על מה שוחחו? הרצוג ונתניהו (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90)
"אני עושה כל שביכולתי כדי לפשר ולגשר". הרצוג ונתניהו | צילום: יונתן זינדל / פלאש 90

"בדבר אחד אני בטוח – כשאנחנו באמת מושיטים יד אל האחר ומנמיכים את החומות, אנחנו מתחברים, נוצרות שותפויות, ודברים טובים קורים במדינתנו. אני פונה לכולכם: תרפו, תכבדו, תתאפקו, תנהלו דיאלוג – 'ואהבת לרעך כמוך'".

אילון: איך הכרת את מיכל רעייתך?

"מיכל ניגשה אליי בשק"ם, כשהייתי בקורס קצינים, בבסיס ההדרכה של חיל המודיעין. היא בדיוק התגייסה ומסרה לי ד"ש מחברים משותפים. הסתכלתי על עיניה הכחולות והתאהבתי. כל השאר היסטוריה..."

ליאת: במה שונה לדעתך תקופת נשיאותך מזו של אביך?

"אבא שלי היה מורה נהדר לחיים, כאבא וכנשיא, והרבה מהדברים שהוא עשה כנשיא אני רואה כעצה טובה. היינו משוחחים כמעט מידי יום בתקופת נשיאותו. כמו שנאמר – 'דור לדור יביע אומר'. אבל, כמו שכתב פעם הראי"ה קוק זצ"ל: 'כל זמן מאיר בתכונתו', כלומר לכל דור יש מאפיינים ייחודיים משלו, וזה דבר נפלא".

הלוויתה של אורה הרצוג ז"ל (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90)
"אבא שלי היה מורה נהדר לחיים, כאבא וכנשיא". הרצוג ליד קבר הוריו, בהלוויית אמו אורה הרצוג ז"ל | צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

"השנים אחרות והתקופה שונה, והאמת היא שגם אבא שלי ואני שונים זה מזה ולכן אנחנו תופסים את התפקיד ובוודאי פועלים בתוכו בצורה קצת שונה, ממש כפי שכל הנשיאים בהיסטוריה הישראלית היו שונים זה מזה. בשליחותי בדור הזה אני פועל לפי צו מצפון ולפי נסיבות הדור הזה ואתגרי המדינה העכשוויים".

נפתלי: כמה מכתבים/מיילים מאזרחים מגיעים אליך והאם אתה קורא את כולם?

"לבית הנשיא מגיעים מאות, ולפעמים גם אלפי פניות מדי חודש. יש לנו צוות יועצים ומחלקת פניות ציבור שמנהלת את האופרציה הזאת. ביקשתי לקרוא כל מכתב, או לפחות שתוכנו יובא לידיעתי. זה מעניין אותי, חשוב לשמוע את רחשי לב הציבור".

טום: כמישהו שהיה יו"ר האופוזיציה לשעבר, שהתעמת לעיתים קרובות עם הגורמים הפוליטיים של היום, איך אתה מצליח לשמור על ניטרליות ולשדר יציבות מול אנשים שהיו יריביך?

"העולם המפלגתי מתאפיין ביצריות שלפעמים באה לידי ביטוי באופנים של 'אנחנו והם'. ויכוחים הם לא דבר רע, כל עוד הם נעשים בצורה הגונה ועניינית, הם משרתים את מהות הדמוקרטיה. יחד עם זאת, מרגע שיצאתי מהשדה המפלגתי אני מתנהל בממלכתיות, בשוויוניות ובשותפות מלאה עם כלל הגורמים בישראל, ואני מתייחס לכולם בצורה שוויונית ומכבדת. תפקידי כנשיא הוא לפעול ולכבד את כולם, למען כולם, ואני מקפיד על כך".

נשיא המדינה יצחק הרצוג התקבל בארמונו של מלך ירדן עבדאללה השני (צילום: חיים צח לע"מ)
"מותר להתווכח, אבל גם מחלוקות צריך לדעת לנהל". הנשיא הרצוג מתקבל בארמונו של מלך ירדן | צילום: חיים צח לע"מ

גלית ויעל: מה אתה עושה בשעות הפנאי? איזה שיר אהוב עליך?

"אני מאד אוהב לקרוא ספרים ולעשות הליכות בוקר יחד עם מיכל. יש הרבה שירים שאהובים עליי. קודם כל, השיר 'בואי כלה' – זה שיר שנוגע לי בנימי הנשמה. יש בו משהו שמזכיר לי את שיר השירים. אני אוהב גם את השיר של יורם טהרלב 'שהשמש תעבור עליי'. יש בו משהו אופטימי ונהדר".

שי: האם יש לך עדיין קשר עם נשיא טורקיה? אתם משוחחים על נושאים משותפים?

"יש לי קשר עם הנשיא ארדואן המבוסס על הרצון הישראלי והטורקי כאחד בחידוש הקשרים בין המדינות. בחודשים האחרונים שוחחתי איתו מספר פעמים, והביקור הממלכתי שקיימתי באנקרה ובאיסטנבול ריגש ושימח אותי מאד".

הרצוג וארדואן נפגשים בטורקיה (צילום: חיים צח, לע"מ)
"זו מערכת יחסים בבנייה, שתלויה במעשים וברצון טוב". פגישת הרצוג וארדואן בטורקיה | צילום: חיים צח, לע"מ

"טורקיה היא מדינה חשובה מאד באזור והשפעתה רבה. חיזוק היחסים איתה יכול לתרום רבות לתחומים לא מעטים שחשובים לנו כמדינה. קשר זה, כמובן, אינו יכול לבוא על חשבון יחסינו המיוחדים עם יוון וקפריסין. זו מערכת יחסים בבנייה, שתלויה במעשים וברצון טוב, ואני מקווה שהיא תניב פירות חיוביים לכולנו".

אביב: מה אנשים לא יודעים עליך?

"שאני מכור לגלידה".

השבעת הנשיא ה-11 יצחק הרצוג (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
"חש תחושת ייעוד ושלמות בתפקיד הזה". ריבלין והרצוג מתחבקים, לאחר השבעת הנשיא | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

נשיא המדינה ביקש להזמין את הציבור לביקור בבית הנשיא בירושלים. סיורים במקום ניתן לתאם עם מוקד ההזמנות של מרכז הביקורים והסדנאות במייל: visit@president.gov.il, או בטלפון: 02-6770318.