החוק בישראל מאוד ברור – מכירת סיגריות או טבק אסורה למי שלא הגיע לגיל 18. אך בשטח המציאות שונה לגמרי, ואין בעיה מעשית לבני נוער להשיג סיגריות. על פי דוח של המיזם למיגור העישון, מספר בני הנוער המעשנים מדי יום זינק פי שניים בתוך ארבע שנים. בשנה החולפת כמעט 23% מבני הנוער הצהירו שהם מעשנים. "היום בני הנוער מרשים לעצמם לעשן בגלוי בחוץ, בבית הספר וליד ההורים. ההורים חסרי אונים מול הדבר הזה", מספר אסף אשכנזי, מנכ"ל אלן קאר ישראל.

יוחנן אליאסי הוא רק בן 14, אבל למרות גילו הצעיר מאוד בשנים האחרונות עישון סיגריות הפך לחלק מרכזי בחייו. "אני מעשן בסביבות ה-17 סיגריות ביום, כמעט חפיסה. פעם הייתי מבקש מאנשים אם הם יכולים לקנות לי. כשההורים שלי גילו שאני מעשן כבר לא היה להם מה לעשות עם זה כי כבר עישנתי", הוא משתף. דורון ישי שהחל לעשן בגיל 15 מוסיף: "אני מעשן כמעט בכל סיטואציה. חוץ מהרתעה של ההורים בבית והמורה שאומר שזה לא בריא אין שום הרתעה, אלא להפך".

 

גבר מעשן סיגריות (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
רבע מבני הנוער מעשנים: "ההורים חסרי אונים מול הדבר הזה" | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

לפי הנתונים שליש מהנערים המעשנים התנסו בעישון סיגריה אלקטרונית, מה שמציב בעיה חדשה בפני אלו המנסים למגר את התופעה. "פעם היינו אומרים: סיגריה זה מגעיל אותי. אבל כשאתה מסתכל על הסיגריה האלקטרונית והיא בצבע ורוד והיא בטעם לימון, אתה לא חושב שיש בה משהו מסוכן", מסבירה שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון. "ואז אתה יכול למצוא את הסיגריה האלקטרונית בכל מקום. היא הפכה למאוד נגישה ופתאום זה הפך לטרנד".

ביום שלישי יצוין היום הבין-לאומי ללא עישון, ובזמן שבעולם חוגגים מגמה של ירידה במספר האנשים שמתחילים לעשן, אצל הצעירים בישראל המגמה הפוכה. עד שמשרד הבריאות לא ישלב הסברה ואכיפה מסיבית יותר הנתונים האלה עלולים שוב לעלות בשנה הבאה.