בצל הביקורת על מדיניות הכנסת הפליטים מאוקראינה לישראל, שנשמעה גם מתוך הממשלה, שרת הפנים איילת שקד חשפה הבוקר (ראשון) את הנתונים הרשמיים על כניסתם לישראל. לטענת שקד, ישראל מאפשרת מדיניות מרחיבה יותר לקליטת פליטים ביחס למדינות המערב. "ישראל היא ככל הנראה המדינה שקלטה הכי הרבה אוקראינים, פר נפש ומבין המדינות המערביות שאינן גובלות באוקראינה, מאז פרוץ הקרבות", אמרה בישיבה מיוחדת שקיימה בנושא. "אנחנו בקצב של מעל ל-15 אלף אוקראינים עד סוף החודש, 90% מהם אינם זכאי חוק השבות. כל בר דעת מבין שאי אפשר להמשיך עם קצב כניסה כזה".

בישיבה, שעסקה בהיערכות רשויות המדינה להבאת אזרחים ישראלים ובני משפחותיהם ארצה מאוקראינה, השרה שקד סקרה את תמונת המצב של כניסת פליטים אוקראינים לישראל. לפי הנתונים שנחשפו בישיבה, מאז פרוץ הלחימה נכנסו כאלפיים אוקראינים. לדברי שקד, זרם הגעת הפליטים לישראל נמצא במגמת עלייה: "ביום רביעי נכנסו 351 אוקראינים, בחמישי 521 ובסוף השבוע נכנסו לישראל 605 אוקראינים".

פליטים חוצים את הגבול לפולין (צילום: AP)
פליטים אוקראינים חוצים את הגבול לפולין | צילום: AP

שקד הבהירה כי בימים הקרובים היא צפויה לגבש "מדיניות מאוזנת יותר" באשר לקליטת הפליטים: "אין אף מדינה בעולם, שאין לה פטור מוויזה, שמאפשרת מדיניות נרחבת כמו בישראל. בקנדה, ניו זילנד, ארצות הברית ואנגליה המדיניות היא שלא מאפשרים עלייה למטוס בלי ויזה".

לדברי שקד, ישראל נערכת לקליטת 100 אלף יהודים מרוסיה ואוקראינה

לדברי שרת הפנים, ישראל כבר נערכת לקליטת גל עלייה גדול של כמאה אלף יהודים ובני משפחותיהם, זכאי חוק השבות מאוקראינה וגם מרוסיה. "כרגע אנו אמורים לקלוט ולאזרח הכי הרבה אזרחים אוקראינים מכל העולם, אין אף מדינה שקולטת ומאזרחת באופן מיידי", אמרה בישיבה. "זה אתגר מאוד גדול שצפוי לנו, גם בהיבטים של דיור, תעסוקה ועוד. אנחנו צריכים להתמקד ולהיערך לזה בהתאם".

כזכור, בתחילת החודש הביע שגריר אוקראינה בישראל אכזבה מהיחס של המדינה כלפי הפליטים האוקראינים, וזעם על כך שעשרות אוקראינים שהגיעו ארצה - נשלחו חזרה. בתגובה לכך, הנחתה שרת הפנים להכניס ארצה מאוקראינה את כל מי שיבקש.