"בשנת 2022, הכרחי שיהיה שינוי באיכות ובחוויית המשרתים בתחום ההסעות, המזון, הציוד והתשתיות": צה"ל הודיע היום (רביעי) על רפורמה כוללת בתחומי המזון וההסעות בצבא. במרכזם של השינויים הוקמו מערכי הסעות ושאטלים שיחליפו את השימוש של החיילים בתחבורה הציבורית, לצד אפליקציה ייעודית. בתחום המזון, הוקמו "טריקלנים" בבסיסים המרוחקים שיספקו מזון 24/7 לחיילים, ארוחות הבוקר והערב יגוונו - ויינתן דגש לצרכים של חיילים צמחוניים ואלרגיים. כל הפרטים.

מהפכת המזון בצה"ל

לאחר הביקורת הרבה שספג הצבא על איכות המזון שהוא מגיש לחיילים בבסיסים, וכן על חוסר התחשבות  ומענה מספק לחיילים אלרגיים, צמחוניים וטבעוניים - בצה"ל השיקו רפורמה כוללת בתחום. במסגרת הרפורמה שופצו 130 חדרי אוכל, הוקמו 80 טרקליני לוחמים, מונה נגד מטבח לכל מוצב ו"תוגבר המענה התזונתי בארוחות ללוחמים וליחידות ההכשרה". בצה"ל הסבירו: "כיוון שהלוחמים הם אוכלוסייה בעלת מאפיינים זהים לספורטאים, יש צורך להתאים עבורם מענה תזונתי ייחודי, לשגרה ולחירום כאחד, הכולל בעיקר חלבונים המתפזרים לאורך כל הארוחות ביום".

השינויים בחוויית המשרתים בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
הדמייה הטרקלינים בבסיסים | צילום: דובר צה"ל
מהפכה בתחומי המזון וההסעות בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
התפריט החדש שממנו יהנו החיילים | צילום: דובר צה"ל

כמו כן, הוגדל תקציב המזון בצה"ל ב-25% וכן הוגדל היקף המנות וגיוון הארוחות. בצבא ציינו כי מנהל המזון יפעל להרחבת התפריט החלבי בצה"ל. במקביל, הוקמו 80 טרקליני לוחמים במוצבי "הקצה", הרחוקים ביותר ברחבי הארץ, שבהם יהיה מזון נגיש 24/7 ומוצרי מזון חלביים להכנה מהירה: בין היתר יוגורטים, מעדנים, וופל בלגי, ג'חנון, פיצה אישית, פירות וירקות, טחינה, קורנפלקס, מרק אישי, חטיפי אנרגיה ועוד. בצה"ל הסבירו כיצד זה יעבוד: "יהיה אבזור אחיד ותומך לכל טרקלין הכולל מקררים, מצנם וטוסטר, בר מים ומיקרוגל. כל טרקלין יהיה ממוזג ויוצבו מחוץ לו פרגולה וריהוט לשהייה נוחה".

השינויים בחוויית המשרתים בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
הדמייה הטרקלינים בבסיסים | צילום: דובר צה"ל

בנוסף, יוגדל כוח האדם והכשרות הטבח בצה"ל ויגויסו 28 נגדי תזונה נוספים. עוד בישרו בצה"ל על גיוון ארוחות הבוקר והערב: "לאחר עבודה בתחום בשילוב תזונאיות, שפים וגורמי מקצוע שונים, הוחלט לבנות תפריט מורחב של פריטי מזון שיגוונו את המענה ויעשירו את הפריטים".

מהפכה בתחומי המזון וההסעות בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מהפכה בתחומי המזון וההסעות בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

בין המנות שיוגשו ללוחמים: כריך "טוניסאי", בורקס "פינוקים", באגט עם שקשוקה, באגט עם סביח, מנת חומוס עם פלאפל, וארוחה לדרך הכוללת מוזלי, דגני, בוקר, חטיפי אנרגיה ועוד. גם המגוון בארוחת הצהריים תשתנה, בייחוד ביחידות הכשרת הלוחמים: הוחלט להוסיף אחת לשבוע שווארמה מתובלת או פרגית על האש ופעם נוספת המבורגר איכותי מבשר בקר אמיתי. להרחבת המנה העיקרית ישנו תחליף טבעוני בדמות טופו על האש, שניצל טופו, או שווארמה טופו אחת לשבוע לצד המבורגר טבעוני מהצומח. 

מהפכה בתחומי המזון וההסעות בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מהפכה בתחומי המזון וההסעות בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

בלי להצטופף באוטובוסים וברכבות

במשך שנים התרגלנו לתמונות של עומסים באוטובוסים וברכבות בימי ראשון, ושל חיילים שמצטופפים בדרכם לבסיס או בחזרתם ממנו. בעקבות זאת, החלו בצה"ל כבר בדצמבר האחרון פיילוט "נסיעה טובה" שבמסגרתו סייעו בהסעת החיילים מהבסיסים ואליהם בימי ראשון וחמישי. וכן אפליקצייה ייעודית ושירות שאטלים.

מהפכת המזון בצה"ל (צילום: דובר צה"ל)
מהפכת המזון בצה"ל | צילום: דובר צה"ל

"צה"ל אחראי להעניק חוויית נסיעה רציפה ואיכותית למשרתים אל ומהבסיסים ביעילות ובבטחה תוך הסרת צווארי בקבוק בתחבורה הציבורית שמתקיימים בעיקר בימי ראשון וחמישי", הסבירו. במסגרת הפרויקט הוקמו 14 חניונים מרכזיים בנקודות נגישות, בהן עמדות רענון עם כיבוד וכן עמדות מידע וכוח ארגון צבאי. מדובר בפיילוט שכבר יצא לפועל וזכה לשבחים. בנוסף, נקבעו 130 נקודות איסוף ברחבי הארץ, שבהן יעברו 800 ההסעות הייעודיות היוצאות בכל יום ראשון מאותם חניונים.

לצד תוכנית זו, קיימת אפליקציית ZUZU ושאט"ל לשליטה בהסעות וכן שיפור המענה לחיילים תוך הקלה על מערך התחבורה הציבורית. הפיילוט שהחל לצבור תאוצה בחודשיים האחרונים הביא להפחתה של 24% מכמות המשרתים שנוסעים בימי ראשון ברכבות והפחתה של 12% מכמות המשרתים שנוסעים באוטובוסים בימי ראשון. 

אלימות והזנחה בקווי האוטובוס של החיילים (צילום: חדשות 12)
הבעיה צפויה להיפתר. חיילים עולים לאוטובוס | צילום: חדשות 12

אפליקציית ZUZU נועדה לשנות את שיטת התשלום למשרד התחבורה על הסעות החיילים ומחליפה את התיקוף בתחבורה הציבורית באמצעות החוגר. מעתה צה"ל ישלם על כל נסיעה בפועל של כל חייל, לפי מרחק הנסיעה שלו, במקום תשלום חודשי גלובלי וקבוע. מדובר בתחליף לרב-קו שישמש את החיילים שנוסעים בכל יום לבסיס ובחזרה ממנו.

במקביל, הושק שירות שאט"ל המהווה מערכת להזמנת מושב בהסעה ישירה מהיחידה לנקודה קרובה לבית החייל ובחזרה. המערכת הופעלה לראשונה בתקופת הסגרים בקורונה כתחליף לתחבורה הציבורית, ולאור הצלחתה ביחידות ההכשרה נשארה כפתרון ארוך טווח.