ג'וש, חיל בודד משוחרר שעלה ארצה מדרום אמריקה, ניצב בפני משבר חסר תקדים עבורו, כאשר נדרש לשלם עשרות אלפי שקלים עבור טיפול מציל חיים של אימו. ג'וש ניצב חסר אונים ואבוד מול הבירוקרטיה הישראלית והחשש לחיי אימו. עד שהעזרה הגיע ממקום ממש לא צפוי.

רונן פוקסמן, מנהל חטיבת קשרי ממשל ותעסוקה של "נפש בנפש" בשיחה עם 12N : "ביום שלישי התקבלה פניה במוקד שלנו ב"נפש בנפש" ומהצד השני היה חייל דובר ספרדית. הוא עלה לבדו מאורוגוואי, התגייר ושירת בתפקיד קרבי. לפני כמה שנים, אביו נפטר ואימו שלא נותר לה איש מלבד בנה, החליטה להצטרף אליו בישראל".

בפוסט שכתב בפייסבוק הסביר פוקסמן איפה נוצרה הבעיה: "הבעיה העיקרית היא כי האם איננה יהודייה ולא זכאית עליה מתוקף חוק השבות. לאחרונה, רשות האוכלוסין הוציאה נוהל לטיפול בהורים של חיילים שלא יכולים לקבל מעמד אזרחי, אנשים שנמצאים בדיוק במצבה. הנוהל קובע שהיא תיכנס לארץ באשרת תושבות זמנית (א5) ולאחר הוכחת השתקעות, תיבחן בקשתה שוב ובהנחה שהכול תקין, תקבל אזרחות. בזמן הזה היא תהיה זכאית כמעט לכל הזכויות האזרחיות בישראל. אחד החריגים הוא ביטוח בריאות. הביטוח הלאומי לא מעניק לתושבים שאינם אזרחים שירותי בריאות גורפים מהרגע הראשון אלא מתנה זאת בבחינת השתקעות בישראל. לאחר 6 חודשים מיום הכניסה לישראל נפתחים בפני התושב שירותי הבריאות במלואם, בהנחה ועמד בקריטריונים".

צעירים שבאו להתגייס לצה"ל כחיילים בודדים (צילום: שחר עזרן)
צעירים שבאו להתגייס לצה"ל כחיילים בודדים | צילום: שחר עזרן

בשיחה עם 12N המשיך פוקסמן: "אימו של ג'וש רכשה פוליסת ביטוח בריאות מאורוגוואי, שתכסה אותה בתקופת ההמתנה לשירותי הבריאות של הביטוח הלאומי. לרוע מזלה, לפני כמה שבועות עברה אירוע לבבי קשה ואושפזה בבית החולים איכילוב לטיפול מציל חיים. עלות האשפוז הסתכמה בכ-50,000 ₪. כשפנתה לחברת הביטוח שלה באורוגוואי, התברר לה שככל הנראה רומתה ושהפוליסה שנמכרה לה היא בסיסית ביותר ואינה מכסה כלל את הוצאות הטיפול שלה. האם והחייל ניצבו בפני משבר ולא היה להם את הסכום הדרוש לטובת הטיפול הזה".

ג'וש פנה ל"נפש בנפש" וביקש את עזרתם. הארגון פנה במקביל להנהלת בית החולים איכילוב ולהנהלת הביטוח הלאומי לבחון כיצד אפשר לעזור. אולי להקטין את החוב, אולי לפרוס או לדחות אותו מעט. מהביטוח הלאומי ענו מיד וביקשו שנשלח את כל המסמכים התומכים כדי שיוכלו לסייע. כעבור פחות מ24 שעות, בצעד חסר תקדים, הביטוח הלאומי הסכים להחריג את האם ולתת לה זכאות להחזרי הוצאות רפואיות בהתאם לסל הבריאות.

הצעד הייחודי שעשו בביטוח הלאומי תפס את ג'וש לא מוכן, הוא פשוט פרץ בבכי. בשיחה עם 2N1 סיפר ג'וש: "יש לי המון בעיות כלכליות עכשיו, אחרי שאבא שלי נפטר. בלי המהלך החריג של ביטוח לאומי לא הייתה לי שום דרך לשלם את החוב הענקי הזה".

רונן פוקסמן, מנהל חטיבת קשרי ממשל ותעסוקה של "נפש בנפש" (צילום: יונית שילר)
רונן פוקסמן, מנהל חטיבת קשרי ממשל ותעסוקה של "נפש בנפש" | צילום: יונית שילר

"הכול קרה בדקה ה-90. בכל החודש וחצי האלה מאז שאמא שלי קיבלה את ההתקף לב, אף אחד לא עזר לי. התקשרתי לכל מיני אנשים, נלחמתי, שלחתי מיילים וכלום לא קרה. אף אחד לא הצליח למצוא פתרון. לאחרי שפניתי ל"נפש בנפש" זה הסתדר תוך יומיים. זה מטורף, התרגשתי לגמרי.

ג'וש מספר ל-12N איך הגיב כשהגיעה שיחת הטלפון שבישרה לו על המהלך של הביטוח הלאומי: "לא היו לי מילים פשוט, היו לי דמעות בעיניים, הייתי בשוק. זה כאילו מישהו אמר לי שזכיתי בלוטו, זה משהו שלא ציפיתי בכלל, הפתעה משוגעת, לא ידעתי איך להגיב לזה".

ג'וש מספר מה מצבה של אימו כעת: "אמא שלי בסדר יחסית עכשיו, היא נחה, עכשיו שיש לה ביטוח לאומי היא יכולה להמשיך עם הטיפול. יש לה עוד כמה פרוצדורות רפואיות להשלים, בגלל שהיינו צריכים לשלם אז לא הלכנו לעשות את הטיפולים האלה. עכשיו היא יכולה להמשיך לעשות את הטיפולים ולהבריא".

פוקסמן סיכם: "הסיפור הזה באמת חריג ונדיר. בנוסף לביטוח הלאומי, חשוב לי לציין שגם הנכונות של הנהלת בית החולים איכילוב לסייע לחייל שעזב הכול ובא לשרת את המדינה בפתרון המשבר האישי והמשפחתי הזה ראויה לציון וצריך להודות להם. מחמם את הלב לראות שגם המוסדות שלפעמים נתפסים אצלנו כבירוקרטיים ואטומים יודעים להסתכל על האנשים עצמם ולהיות אנושיים כשצריך".