תינוקות על הרצפה, קשישים שמתעלפים - היסטריה, פאניקה ובכי: מתברר שהמסע המפרך שעוברים הפליטים מהמלחמה לא מסתיים עם הנחיתה בישראל. כתבנו היה בנתב"ג ונחשף לתלאות שעוברים אלפי הנוחתים מאוקראינה שמטופלים בידי שני פקידים בלבד. שעות של תורים אין סופיים ללא אוכל או שתייה, יחס מזלזל - וחוסר מענה: "גרוע פה יותר מכל המדינות שעברו".

"אני מ-10:00 בבוקר פה, הגיעה הבת דודה שלי מווינה", סיפרה ליליה שהגיעה לאסוף את בת משפחתה מנתב"ג, "אני לא יודעת כמה זמן היא הייתה בדרך, אבל גם היא מ-06:00 בבוקר על הרגליים. יותר נכון מ-04:00 לפנות בוקר. היא לא יודעת אם יכניסו אותה. חקרו אותה, לקחו אותה פעמיים, אף אחד לא נותן תשובות. מילאתי פה טפסים, אני אפילו מוכנה לתת כסף, ערבות – אבל אף אחד לא נותן תשובות. אומרים תחכי! למה לחכות?! למה?!". 

בת של פליטים מאוקראינה סיפרה על התנאים הקשים שבהם הם נמצאים. "ההורים שלנו הגיעו מחרקוב, יש שם עכשיו מלחמה. אמא שלי חולה, והיא יושבת בלי אוויר בלי אוכל בלי מים, היא יושבת עכשיו סגורה. אבל היא זכאית להיכנס לארץ. מה קרה?! אני ישראלית. זה כמו נאצים. מה קרה פה? ואף אחד לא נותן תשובות, אנחנו יושבים פה כבר יותר מ-5 שעות. אף אחד לא נותן תשובות. יש לאמא שלי בעיה עם הלב. גם אני חולה ולא לקחתי כדורים מהבית ואני יושבת פה ומחכה, ואין תשובות עדיין. אני רוצה תשובות, מה קרה?! אף אחד לא מדבר איתנו. הם מחכים לחקירה, וחוץ מזה כל האנשים בורחים מהמלחמה, הם בדרך כבר חמישה ימים, ופה יותר גרוע מכל המדינות שעברו".

פליטים מאוקראינה בנתב"ג
פליטים מאוקראינה בנתב"ג

בת משפחה נוספת של פליטים מאוקראינה סיפרה: "הם אומרים שצריך לחכות אבל כמה? הם אומרים שצריך לחכות, אבל חמש שעות? הם מבוגרים, יש שם ילדים שהם מהבוקר שם. זאת הבעיה, הם אומרים שיש רק ארבעה קונסולים שעושים הכל בוועדות אז זה בעיה. אני פה 7 שעות. אני רציתי לעשות משהו שזה יהיה מהר יותר, בקשתי ואומרים לי שצריך לחכות וצריך להיות בלי בעיות הכל". 

"פשוט סיוט, אנשים התעלפו"

קרוב של פליטים שהגיע גם הוא לנתב"ג ביקר באופן חריף את תהליך הקליטה בנמל התעופה: "הם אומרים אם מישהו יש לו שורשים יהודיים שיעמוד בתור אחד ומי שלא שיעמוד בתור שני – אשכרה שואה עשו. אתה מבין?! עוד מעט יתחילו לעשות מספרים על הידיים. זה מה שחסר לנו. זה מה שהולך אצלנו בארץ ישראל. עם כל זה שאנחנו יודעים מה זה מלחמות. תראה איזה סיוט עושים לאנשים שם, יש שם מעל 100 אנשים – ובאות עוד טיסות". 

בסרטון נוסף שצילם שעות לאחר מכן סיפר כיצד התהליך מתנהל: "ערב טוב, השעה 12 בלילה, אנשים מ-05:00 בבוקר נמצאים שם. ראיתם איזה אוכל הם מקבלים. אנשים כבר בוכים, היסטריה, פאניקה, הם אומרים: 'אנחנו מוכנים שיחזירו אותנו כבר לאוקראינה'. שיחזירו אותנו לאוקראינה למקלטים. אנשים עברו כל כך הרבה גבולות תחת הירי לא היה להם מחשבה כזאת. אנשים עכשיו לא רוצים כלום".

"חברה שלי עכשיו התעלפה, לקחו אותה לרופא, למרפאה פה בשדה תעופה. ואפילו זה לא עוזר", הוא סיפר, "הנה, בן אדם התעלף ממש התעלף ואומרים לו תרגעי תרגעי. זה מה שהם יודעים להגיד זה הכל, אנחנו לא יודעים כלום, זה מה שהם אומרים. עצם העובדה שאנשים מתעלפים וזה, לא אכפת להם".

"בוקר טוב. השעה 03:00 לפנות בוקר, עוד כמה דקות. עדיין אנחנו פה בשדה התעופה. אני כבר לא יודע כמה שעות. מעל 10 שעות, עוד מעט 24 שעות שאנחנו כבר פה. עכשיו במקרה שלי הספציפי כרגע חברה שלי לקחו אותה לרופא".

אנדריי שהגיע לאסוף את אחותו מנתב"ג שיתף: "אנשים עומדים פה מלא זמן. ב-06:00 אחותי הייתה פה. היא קיבלה כבר את הטפסים שצריכים לחתום. אני רשמתי. אני חוזר עם הטופס ועכשיו היא אמרה שאם מישהו לא מתקשר אליך אז אין מה לעשות פה, והיא לא יודעת ולא מכירה את הפרוצדורה. אנחנו לא יודעים מה אנחנו עושים פה, למי מתקשרים, ומשרד הפנים לא מתקשרים, לא אומרים כלום. אנשים שם יושבים יומיים עם ילדים קטנים, עם תינוקות. יש שם ילדים קטנים, בטח, יש פה גברת שאומרת שכבר יומיים הם כאן. יומיים".  

שי כהן, מנכ"ל הברית הישראלית שסייע יחד עם מתנדבים נוספים למשפחות הפליטים לאורך היום: "מה שקורה בנתב"ג זה כאוס ובושה גדולה למדינת ישראל. יש כאן קרובי משפחה דואגים שהרשויות לא מעניקות להם מידע מהימן, בזמן שהיקרים להם מוחזקים בלי תנאים בסיסיים שעות ואפילו ימים. אם לא מספיק חוסר הסדרהישראלי, הדיווחים והתמונות על איך אנשים שנמלטו ממלחמה מחוזקים גורמת לי, כישראלי, למבוכה קשה. אלו אנשים שנקרעו מחייהם, חלקם הלכו בקור מקפיא תחת הפצצות מאות קילומטרים, וככה ממשלת ישראל מקבלת את פניהם?! איפה ההומניות?! בימים הקרובים צפוי להתגבר זרם המבקשים את עזרת ישראל, אם אטימות הלב של הממשלה לא תשתנה בהקדם, התמונות הללו יהיו גרועות בהרבה".

תגובת רשות האוכלוסין וההגירה: "נוסעים הנוחתים בשדה התעופה מקבלים שירות ממספר בקרי גבול ולא משני בקרים בלבד. היקף העובדים נקבע בהתאם למספר הטיסות הצפויות. לעיתים, מצטברות מספר טיסות יחד, מה שיוצר עומס גדול של נוחתים. עובדי הרשות רגישים לאזרחים האוקראינים הנוחתים בנתבג ובין אם כניסתם מאושרת או מסורבת, אנו מקפידים על מתן יחס ראוי ומכבד לכל נוסע ונוסע. המתנה נוצרת כאשר עולה הצורך בתשאול ובמקרים אלה מקבלים הממתינים כריכים ושתיה באופן רציף - אתמול והיום, לדוגמא, סופקו 2,000 כריכים ובקבוקי שתיה".

אחרי הלילה הסוער, מרשות האוכלוסין ביקשו להעביר לנו תמונות מהבוקר: שולחנות עמוסים בכריכים, פינת קפה וספסלים ריקים.

קליטת פליטים בנתב"ג (צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)
קליטת פליטים בנתב"ג | צילום: רשות האוכלוסין וההגירה
קליטת פליטים בנתב"ג (צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)
קליטת פליטים בנתב"ג | צילום: רשות האוכלוסין וההגירה
קליטת פליטים מאוקראינה מנתב"ג (צילום: רשות האוכלוסין וההגירה)
קליטת פליטים מאוקראינה מנתב"ג | צילום: רשות האוכלוסין וההגירה