לאחר שלא דיבר בעשר השנים האחרונות - נשיא המדינה לשעבר משה קצב שובר שתיקה בריאיון לתקשורת באירן. הכתב המקומי באבק יצחקי, שצפוי לפרסם את הריאיון בשבוע הבא, סיפר על השיחה עם קצב: "הוא נראה שבור, מדבר לאט, וזה לא הקצב שהיינו רגילים לראות".

"קצב ואשתו הם אנשים מבוגרים שגרים לבד ובכיף שלהם בווילה בקריית מלאכי", פתח יצחקי. "חשוב להם מאוד להיות עם הילדים ועם הנכדים. אבל ברור מיד שזה לא אותו קצב וגם לא אותה גילה, אשתו, שהכרנו. הוא עבר חמש שנים קשות בכלא, שניכר שהשפיעו עליו ועל מצבו. בשבילנו עבר זמן רב מאז הפרשה, אבל הוא עדיין חי את זה, נראה שבור מכל מה שקרה לו ועדיין עומד על זה שהוא חף מפשע".

נשיא המדינה לשעבר משה קצב בריאיון לאירן אינטרנשיונל
מתוך הריאיון של קצב ל"אירן אינטרנשיונל"

הריאיון היה לדברי העיתונאי באווירת "פרסי מול פרסי על כוס של תה עם מי ורדים כדרך המסורת". לדבריו, בשיחות אישיות איתו שלא יופיעו בראיון, סיפר קצב כי בספר שהוא עובד עליו, הוא יסביר מה היו המניעים של האנשים שלטענתו "הפילו אותו" בפרשה". יצחקי סיפר כי ברמה האישית קצב שיתף אותו שהוא הולך כל בוקר לבית הכנסת, חוזר לביתו, קורא הרבה ספרים, ומנסה להיות כמה שיותר עם הילדים והנכדים.

בקיא בפוליטיקה, כועס על התקשורת

"בריאיון הוא היה נראה שלו מאוד ובקיא מאוד בעניינים הפוליטיים והמדיניים בארץ", המשיך העיתונאי האירני. "קצב נשאר פטריוט וציוני שאוהב את ישראל, והוא עדיין מנסה לשמור על הפנים היפות של המדינה. חשוב לזכור שגם לפני המהפכה באירן הוא היה בעמדה פוליטית בארץ והייתה לו השפעה בהרבה החלטות. בכל זאת, הנשיא הישראלי ממוצא פרסי הראשון שהיה בישראל. אך הוא לא היה מוכן לתת שום התייחסות למה שקורה במדיניות הפנים של ישראל, למרות שחשוב לו מה שקורה בארץ".

פרט לכך, הסביר יצחקי כי בריאיון היה חשוב לקצב לפנות אל העם האירני בפרסית ולדבר איתם על כך שישראל היא לא האויב שלהם. בפרומו ששוחרר לקראת הריאיון אמר קצב: "באירן היה לנו טוב, עלינו לארץ כשהיינו ילדים. מאז המדינה נחרבה ואני עוד מקווה שהיא תחזור להיות מה שהייתה".

 

נשיא המדינה לשעבר, שהורשע באונס, לא רצה לדבר בשום צורה על הפרשה, והכתב המקומי מספר כי הדבר נכלל גם בהסכם מולו מראש. "היו אצלנו התלבטויות בתוך המערכת עם כאלה שהתנגדו לריאיון במשרד בישראל ובלונדון. אך לבסוף הוחלט שהשיחה תתמקד בעיקר בהיבט המקצועי והמדיני באירן".

את דבריו חתם יצחקי כי "מהשיחה עם קצב היה ניתן להבין שהוא בברוגז עם התקשורת הישראלית ועם הפוליטיקאים הישראלים. לא נראה שיש לו איזו כוונה לנסות ולחזור לעולם הזה. כנראה בגלל שהריאיון הוא בפרסית ולכלי תקשורת פרסי, הוא הסכים לכך".

שמו של יצחקי אוזכר בישראל בחודש שעבר עם חשיפת פרשת הריגול של אירן בישראלעל פי הצהרה של השב"כ שפורסמה אז, נחשף כי ארבע ישראליות ממוצא פרסי הופעלו למשימות ריגול למען אירן בעבור תמורה כספית. בין השאר דווח כי המודיעין האירני ראה בכתב של גוף התקשורת האופזיציוני "אירן אינטרנשיונל" "יעד" לריגול. 

"יצחקי היה יעד של אנשים שגויסו בידי משרד המודיעין של אירן בישראל", נטען, וזאת כחלק מהמאמצים המתמשכים של אירן להפחיד עיתונאים אירנים ולמנוע את חופש העיתונות. על פי דיווחים, ניסה המודיעין האירני לגרום לישראלים ליצור קשר עם יצחקי ובכך למנוע את עבודתו.