הרב חיים קניבסקי, מנהיג הזרם החרדי-ליטאי, הלך היום (שישי) לעולמו והותיר המונים באבל. לפני 3 שנים, קיבל כתבנו יאיר שרקי הצצה נדירה ובלעדית לביתו של בכיר הרבנים החרדים וניסה להבין: איך הפך קניבסקי לרב המשפיע בארץ. צפו בכתבה המלאה.

הדבר הראשון שקיבל את פני הבאים בכניסה לבית הרב קניבסקי הוא השלט שמורה לא להכניס את האייפון הטמא. נדמה שכל דקה בדירה הצנועה של המנהיג החרדי הכי חזק ומשפיע בישראל תועדה ותורגמה למבול הסרטונים ששוטף את המדיה החרדית. מהרב הראשי דרך שגרירים, שוטרים, ועד בכירי הפוליטיקאים, כולם הגיעו לכאן - חלק כדי לבקש ברכה, אחרים בשביל התמונה.

בעידן שבו מדברים על ירידת כוחם של הרבנים במגזר החרדי התגלה בבני ברק מוקד כוח עוצמתי ששנים לא היה כמוהו. פוסק ליטאי עם גינונים של אדמו"ר חסידי וברכות של בבא ספרדי. מרן מסוג חדש. עם הילה מיסטית חסרת תקדים. הכינוי שלו במגזר הוא "שר התורה".

הרב קנייבסקי, הרב קניבסקי, חרדי (צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90 )
הרב חיים קניבסקי בביתו, ארכיון | צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90

הרב חיים קניבסקי, ארכיון
הרב חיים קניבסקי בצעירותו, ארכיון

כשקיבלנו הצצה לסדר יומו, אי אפשר שלא להבחין בתופעה שהפכה לסמל ההיכר שלו - ברכה בראשי תיבות: בו"ה - קיצור של ברכה והצלחה. חוץ מבקשות לברכה, הוא הוצף בזרם בלתי פוסק של שאלות קטנות וגדולות, מוזרות ורציניות. את כולן הקריאו לו בקול רם קרוב לאוזן או הגישו בפתק כתוב. הוא חתך בקיצור, לפעמים בהומור. באותו סגנון יוצא דופן. בדרך כלל במילה אחת או שתיים.

סדר היום שלו התחיל בזריחה בתפילת שחרית ואז הרב התחיל בסדר הלימוד שלו, ובמקביל התחילה גם קבלת הקהל. הגיעו אליו ילדים מתלמודי תורה - שבגלל הצפיפות יצאו החוצה דרך חדר השינה של "גדול הדור", אורחים מחו"ל ומדי פעם גם בכירים מצמרת המדינה. אחד מהם היה מועמד למפכ"לות שהביקור, איך נאמר, לא ממש סייע לו - דודו ביטן. אחרי שבני הבית ביקשו עבור ביטן ברכה שיהפוך למפכ"ל. הרב משום מה שאל אם הוא כהן, ולמרבה המבוכה - שתק.

הרב קניבסקי בולט כבר שנים בהנהגה החרדית, אבל תמיד במקום השני או השלישי. נמנע באופן עקבי מעיסוק בפוליטיקה. אבל בשנים האחרונות, בעיקר מאז נפטר הרב שטיינמן - חלה מהפכה בפוליטיקה החרדית ששיאה היה בבחירות המקומיות: בביתו נרקמה ברית ליטאים וספרדים - דיל דרעי וגפני שהמליך את משה ליאון בירושלים.

אפילו הצלע השלישית של אותו דיל - אביגדור ליברמן, התקבל בבית הרב בשיאו של משבר הגיוס. את התבוסה שנחלו החסידים בירושלים, הם תלו בכוחו של הרב. "לנו לא היה מה שקרוי בדגל התורה - הרב חיים קניבסקי - לא חושב שמישהו העריך את זה שזה מה שהוא מסוגל לעשות", אמר בעבר ח"כ מאיר פורוש (יהדות התורה). "רבים מאתנו שומעים שרבים הצביעו לדגל בגלל הברכה שהוא נתן".

הרב חיים קניבסקי, ארכיון
הרב חיים קניבסקי, ארכיון
הרב חיים קניבסקי  בצעירותו  (צילום: קובי גדעון / לע"מ)
הרב חיים קניבסקי בצעירותו | צילום: קובי גדעון / לע"מ

זו הסיבה שיוזמת הרשימה החרדית המאוחדת, שלא הבשילה לבסוף, יצאה מהבית הזה: הרב קניבסקי היה אומנם מנהיגם של הליטאים, אבל גם החסידים הכירו בכוחו, וגם יושב ראש ש"ס דרעי פקד את ביתו. כל ילדי בני ברק יכלו לצפות כיצד כל ראשי הישיבות וחברי הכנסת מגיעים לבית הקטן הזה כדי לקבוע את סדר הרשימה של דגל התורה לכנסת.

ואם מדברים על פוליטיקה - עוד אורח קבוע בכל חג היה גדעון סער. בשנים האחרונות הגיע כאזרח פרטי, אבל ידע כל מי שחלם להיות כאן ראש ממשלה שקשר חזק עם החרדים אף פעם לא הזיק. ההילה סביב הרב קנייבסקי תורגמה גם ללא מעט כסף. קופות הצדקה הגדולות במגזר גייסו סכומי עתק תוך הבטחה לברכה מהרב. דמותו שימשה גם כפרזנטור לקמפיין התרמה עבור רשת ישיבות מפורסמת במגזר החרדי - שבו גויסו יותר מחמישים מיליון שקלים בתוך יממה וחצי.

הרב חיים קניבסקי בצעירותו
הרב חיים קניבסקי, ארכיון
הרב חיים קניבסקי בצעירותו
הרב חיים קניבסקי בצעירותו

השילוב הזה של כסף וניסים, מיסטיקה ופוליטיקה, כבר מוכר בפוליטיקה החרדית - אבל השילוב המיוחד אצל הרב קניבסקי ייצר מודל חדש. הוואקום בהנהגה אחרי פטירת הרב עובדיה והרב אלישיב ייצרו צמא לדמות מאחדת שתסחוף אחריה את הציבור. כך גם הליטאים שקידשו את הלמדנות והאינטלקט נסחפו בהתלהבות המיסטיקה והברכות.