"ברגע שמסתכלים על בעלי חיים כמו על מוצר שאפשר לסחור בו, זה לא מפתיע שהם מרשים לעצמם לעשות מה שהם רוצים. כל מכה, בעיטה, דחיפה, הצלפה - זה התעללות, זו הפרה של החוק" מסבירה עו"ד שירה הרצנו מעמותת "אנימלס" את התנהלות חברות הבשר שנחשפות כעת בצילומים יוצאי דופן שאסף הארגון בשנתיים האחרונות. 

מישלוחים חיים
צילום:

כבר בתחנה הראשונה של המשלוח - בנמל, הפך השוקר החשמלי לכלי לגיטימי. עד הצוהריים הסחורה הועמסה והמשאיות הצפופות והדחוקות יוצאות לתחנת ההסגר. מכאן, מורדים בעלי החיים באלימות אל המכלאות. כאן ישהו העגלים 10 ימים לפחות כדי למנוע העברת מחלות לישראל, אבל נדמה שהתנאים מסביב דווקא מסייעים לפתח אותן - לא היה קשה לאתר כבשים שצולעים או בעלי חיים שמתו והועמסו על מלגזה ונזרקו בצד. בהמשך יגיעו שוב המשאיות ויעבירו את בעלי החיים אל המפטמות הפרטיות ומהן יועברו לתחנה האחרונה - בית המטבחיים. 

מישלוחים חיים
צילום:

המשלוחים החיים החלו לתפוס תאוצה בשנות ה-90, אחרי שהמדינה העניקה הקלות ליבואני העגלים. מתחילת שנת 2021 יובאו ארצה יותר מ-720 אלף עגלים וטלאים – שיא של כל הזמנים, ונרשמה עלייה של 47 אחוזים יחסית לתקופה המקבילה בשנה שעברה. 130 משלוחים ימיים נרשמים מדי שנה, חלקם באוניות שכלל לא נועדו לבעלי חיים.

כבר לפני שנתיים עברה בקריאה טרומית הצעת חוק לעצירה מוחלטת של המשלוחים, אבל היא נעלמה בין סבבי הבחירות. כעת חברת הכנסת יסמין סאקס פרידמן (יש עתיד), בתמיכת נציגים מהימין והשמאל, מנסה להעביר הצעה דומה כך שהסבל יצומצם והשוק יעבור לבשר טרי מיובא.

מישלוחים חיים
צילום:

עו"ד הרצנו מדגישה כי התנהלות אלימה זו אינה מקרית, ונובעת מאינטרס של חברות הבשר. "הסיפור הזה שהמשלוחים החיים באים לכאורה בשביל לספק איזושהי דרישה לבשר, זו המצאה. "תנובה" מרוויחים מזה, בית המטבחיים "אדום אדום", "דבאח" מרוויחים מזה. יש להם אינטרס שהתעשייה הזאת תמשיך", היא מסבירה "זה הופך את הלב ואת הבטן - זה פשוט דבר שלא צריך לקרות".

לדברי הוטרינר ד"ר יובל סמואל, ההתעללות מובילה בסופו של דבר גם להתפשטות מחלות בקרב צרכני הבשר: "הרבה מאוד מהמשלוחים מגיעים עם מחלות כמו מחלות עיניים. הצפיפות הזו יכולה להביא גם להיווצרות של וירוסים שאנחנו לא מכירים". עוד הוסיף כי "כבר הייתה כניסה לארץ של טוברקולוזיס וברוצלוזיס דרך משלוחים שהגיעו, ברוצלה זו מחלה שנשים מפילות ממנה".

תגובת משרד החקלאות: "אנו רואים בחומרה כל הפרה של חוק צער בעלי חיים, ונמשיך למצות את הדין בכל האמצעים העומדים לרשותנו".