פרסום ראשון: מאות תושבי שכונת נווה שאנן בדרום תל אביב עותרים לבג"ץ נגד עיריית תל אביב-יפו והמשטרה בעקבות שגרת הפשיעה, הסמים והאלימות המאפיינת את האזור - שכבר שנים רבות לא מטופלת. באופן תקדימי העתירה מתמקדת בחוסר אכיפה של רשויות ציבוריות במקום מסוים.

במכתב ההתראה לפני נקיטת ההליכים המשפטיים ששיגרו התושבים נכתב: "משטרת ישראל ועיריית תל-אביב-יפו מפרות את חובותיהן הבסיסיות כלפי תושבי השכונה, באשר הן מאפשרות את קיומה של מציאות בלתי נסבלת הזו, במודע ואף במתכוון, בנקיטת מדיניות (מוצהרת) של אי-אכיפת הדין בשכונה. בנוסף, הרשויות נוהגות בזלזול מחפיר כלפי תושבי השכונה ומספקות למצוקתם מענים ריקים, חלולים ומביישים, תוך גלגול קפקאי של האחריות מרשות אחת לשנייה וחוזר חלילה, בניסיון להציב את מרשינו מתוסכלים מול שוקת שבורה".

"העתירה - על האפליה וההזנחה שאנו חווים כל יום"

"כבר שנים אנו נאבקים על זכותנו לחיות בכבוד", אומר מוטי כ"ץ, מנהל קבוצת "דרום ת"א בקריז" וחבר ועד השכונה. "הגיעו מים עד נפש. הבנו שאין כוונה לשנות את ההתנהלות מצד העירייה והמשטרה, ולכן החלטנו בשיתוף ארגון התנועה הישראלית להגיש עתירה בגין האפליה וההזנחה שאנו חווים כל יום. זו לא עתירה פוליטית, היא מאחדת את זכויות התושבים שנרמסות כבר שנים".

נווה שאנן (צילום: עודד קרני)
נווה שאנן | צילום: עודד קרני

נתי בירמן מנועים, מנכ"ל משותף בארגון "תנועה ישראלית", הוסיף כי "המצב בשכונת נווה שאנן בלתי נסבל. כל מי שעבר בשכונה יודע שמראות קשים כאלו של הזנחה לא אמורים להיראות בשום מקום במדינת ישראל. לתושבים לא נשארה ברירה אלה להתארגן ולהחריף את המאבק כדי לאלץ את הרשויות למלא את תפקידן".

תגובת עיריית תל אביב-יפו:

"העירייה ערה למצוקת תושבי שכונת נווה שאנן ולכן תמשיך לפעול, בשיתוף המשטרה, כפי שעשתה עד היום, כדי לצמצם את הפערים לטובת איכות החיים והביטחון האישי של תושביה. בניגוד לנטען, לעירייה אין בשום פנים ואופן מדיניות לרכז פעילות פלילית בשכונה. יתרה מזאת, העירייה משקיעה ועוד תשקיע עשרות מיליוני שקלים בשנה כדי לסייע ולקדם את הפיתוח והטיפול הנדרשים בשכונה בכל תחומי העשייה העירוניים".

"האכיפה בגין סחר בסמים והפעלת בתי בושת היא בסמכות משטרת ישראל. עם זאת, העירייה פועלת עם המשטרה במאבק בפשיעה בשכונה, כולל איטום וגידור מבנים נטושים המשמשים כר לפעילויות לא חוקיות. בנוסף, היחידה לדרי רחוב מקיימת סיורי שטח לאיתור דרי רחוב וסיוע מקיף עבורם. כמו כן, עובדות תכנית סלעית נותנות מענה שיקומי לנשים בזנות. נדגיש כי אין ביכולת העירייה למגר לחלוטין את תופעות הסמים והזנות, אולם אנו ממשיכים לבחון כל העת פתרונות לנושא בתי הבושת בשיתוף עם משטרת ישראל".

מהמשטרה נמסר בתגובה:

"משטרת ישראל פועלת באזור אל מול תופעות פשיעה שונות תוך נקיטת פעולות אכיפה מגוונות הכוללות מתן דוחות, ניהול תיקי חקירה, סגירת מקומות המשמשים לפעילות עבריינית ועוד. לצד זאת, פעילות המשטרה מהווה רק חלק בטיפול בסוגיות הקיימות במקום וכאמור אכיפה לבדה אינה יכולה לתת מענה לכלל הסוגיות החברתיות. משטרת ישראל תמשיך לפעול באזור למען שלום הציבור וביטחונו".