העבודה שלי נוגעת לרוב במסגרת הפלסטינית הרחבה: פת"ח, חמאס, מבצעים צבאיים בעזה, פוליטיקה. בדרך כלל האנשים שאיתם אני בא במגע הם גברים שבאים מן העולמות האלה. לכן כשנועה הוכרמן, אחראית מחלקת הדוקו בחדשות 12, הציעה ללכת על "החיים עצמם" של אזרחים ישראלים, ערבים, זה היה חידוש מרענן. האתגר הגדול שעמד בפנינו היה איך ללכוד את הרגעים הקטנים, להביא את הדברים שמהם מורכבים החיים לקדמת המסך. משם לנסות ולקלוט את המאקרו – את תפיסות העולם הגדולות ואת המורכבות.

זה היה מוזר עבורי ומרתק לעשות סדרה בישראל, בעברית קולחת, למרות שכל המרואיינים הם ערבים. להיכנס לבתים, לשוחח עם נשים חזקות ודעתניות שנפתחו מול מצלמה והביאו את עצמן לשם עד הסוף. המצלמה הייתה שם באחת השנים הכי מעניינות – של קורונה, של מפלגה ערבית שנכנסת לראשונה בהיסטוריה לקואליציה במדינת ישראל, ושל מלחמה בעזה לצד מהומות אלימות בערים מעורבות. מגמות סותרות של התקרבות אל הרוב היהודי ושל בדלנות ממנו.

הערבים לרוב עולים לכותרות בהקשרים של אלימות ופשע בחברה הערבית – לא כאן, למרות שאי אפשר היה להתחמק מזה – חלק מן המשפחות נפגעו בעצמן מכך. במקביל, חלק מן האנשים עברו מטמורפוזה ממש מול המצלמה כשהחוץ חדר פנימה – אל תוך הבית. אבל הדבר המעניין ביותר לגלות היה שאנחנו באמת יודעים מעט מאוד על השכנים שלנו. לא אלה שגרים מעבר לגדר ההפרדה, אלא האנשים שגרים פה איתנו – אזרחים כמונו.

להיות ערבי בישראל זה עסק מורכב. בין הזהות המבולבלת, הסטראוטיפים החונקים, המסורת כבדת המשקל ותחושת הגזענות, מנסים ערביי ישראל לנווט את דרכם אל עבר חיים טובים. עבור רבים מהם מדובר בדרך קשה, ותמיד ברקע עומדת סוגיית יחס המדינה אליהם, והיחס שלהם אליה. "להיות ערבי בישראל" – פרויקט מיוחד שמביא כתבנו לענייני פלסטינים אוהד חמו.

פרק 1: פותחים את הדלת

פרק 2: יום העצמאות והצפירה

פרק 3: Follow The Money

פרק 4: "שומר החומות" - ימים של מלחמה

פרק 5: כשההרצאה מתפוצצת

"אחד ביום": מאחורי הקלעים של "להיות ערבי בישראל"