מהפכה של ממש: היום (שני) חל יום הטבעונות הבין-לאומי. המנהג שהיה נחלתם של מעטים בלבד עד לפני כמה שנים, הפך לאחרונה לדבר מקובל – ואפילו במטבחים הצבאיים כבר יש מבחר גדול של מנות צמחוניות וטבעוניות.

"קציצות טופו עם גרגרי חומוס וירקות, אגרול עם סויה, עראיס טופו". במבט חטוף, כנראה שהייתם מצפים למצוא את המנות האלה במסעדת יוקרה טבעונית במרכז הארץ, אבל לא כך הדבר – כל המנות הטבעוניות האלו נמצאות בבסיס צה"ל בדרום. "כמות הצמחונים והטבעונים ממחזור למחזור הולכת וגדלה. זה הפך להיות חלק מהתפריט, זה מוצר מדף, חלק מהתבשילים וההכנות שלנו", אומר רונן דוידזדה, רס"ר מטבח ושף בפיקוד העורף.

"בשנים האחרונות צה"ל רכש מגוון חומרי גלם ממקור צמחי, שמתאימים גם לטבעונים וגם לצמחונים", אומרת סיגל פארן, תזונאית צבאית. "יש לנו את מנת הקרב, שיש בה שימורים ותוספת של ירקות לחם. אנחנו מוסיפים מעדנים עמידים לשטח, אנחנו כל הזמן מוסיפים פריטים שמתאימים ללוחמים".

אחת השאלות הקשות של כל משפחה מעורבת – כזו שאוכלים בה גם טבעוני וגם לא – היא לאיזו מסעדה ללכת. דווקא דרום אמריקני מחיפה הוא שהחליט לשלב בין העולמות. "ה-DNA שלי הוא בשרי, אבל אני מאוד שמח שאני יכול לשמח את אשתי עם כל מגוון המנות הטבעוניות פה", אומר אהרון גולדצוויג, הבעלים של מסעדת צ'יווטו. "אנשים חושבים שדרום אמריקה זה בשר. דרום אמריקה זה כל כך הרבה חוץ מבשר".

"רק ב-2012 ישראל עוד הייתה מדינה, יחסית, מאוד לא טבעונית", אומר עמרי פז, מנכ"ל "ויגן פרנדלי". "היום ישראל היא המדינה הכי טבעונית בעולם עם יותר מ-5% טבעונים ועוד 5% צמחונים. זה אומר שיש יותר ממיליון ישראלים שבוחרים שלא לאכול בעלי חיים".