מגרש השדים - גרסת המציאות: ניעור, הפחדה וחניקות הן רק חלק מהשיטות שבהן משתמשים העוסקים בגירוש שדים על מנת לרפא את מטופליהם. "אתה מזמין את השד לשיח כדי לגרש אותו מגוף המטופל, אך לפעמים הוא מסרב", מסביר פרופ' עליאן אלקרינאוי, בניסיון לשפוך מעט אור על טקסי גירוש השדים המסתוריים. "תהליך הגירוש בעייתי וכרוך בהרבה מאוד עוצמה שיכולה להפחיד את הפונה. אם זה אמת או לא - זה סיפור אחר". 

את הריאיון עם פרופסור אלקרינאוי, מומחה במחלקה לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בן גוריון, קיימנו היום (שלישי) על רקע מותה של מאי אל-נבארי בת ה-26 במהלך טקס גירוש שדים. אמש נעצרו 3 חשודים במעורבות בהריגתה, בהם השיח' שקיים את הטקס ובעלה. מתוצאות ראשוניות של נתיחת גופתה עולה כי אין כל סימני חבלה. בשל כך, גורמי החקירה עדיין לא יכולים לקבוע מה הסיבה שגרמה למותה.

"טקסי גירוש שדים זה מנהג שנהוג בכל החברה האיסלאמית", הוא מסביר. "תהליך הוצאת השד מתוך אדם מלווה בעוצמה וכוח כדי להכניע את השד. במהלך הטקס אתה מאלץ את השד לנהל איתך דיאלוג מתוך גרונו של האדם. לפעמים זה בהחלט יכול לגרום לנזק, ואף נזק טרגי במקרה של הצעירה בת ה-26".

אלקרינאוי סיפר שכחוקר ריאיין "הילרים" שמרפאים לפי הקוראן ושאל אותם על דרכי השימוש שלהם בפסוקי הקוראן להוצאת שדים: "יש כאלו משתמשים בקוראן ויש כאלו ששמים אוזניות ומשכיבים את המטופל על מזרון במשך שעות". עוד הוסיף כי "האסטרטגיה שכיחה. השימוש בכוח פיזי מאלץ את האדם לתקשר איתך. ולפעמים משתמשים בכוח פיזי ברגע שמזהים שהשד בתוך גופו של האדם". 

"האסטרטגיה שכיחה. לפעמים משתמשים בכוח פיזי רק ברגע שמזהים שהשד בתוך גופו של האדם"

פרופ' עליאן אלקרינאוי

לטענתו, אופן הטיפול שכיח בחברה הערבית וקשור בחשש מפנייה לרפואה מערבית בכל הקשור לטיפול בבעיות נפשיות. "בשנים האחרונות, עם העצמת האיסלאם וחזרה לדתיות, יש יותר ספרים שנכתבים על ריפוי דרך הקוראן", סיפר. "בגלל שנושא השדים ומלאכים מוזכר בקוראן, יש הרבה מאוד פסוקים בהלכה האיסלאמית שמתמשים את המטפלים"

זה משתנה. השאלה היא מה תהליך ההכשרה של האנשים האלו והאם הם לומדים אצל אנשי דת שמכירים את האיסלאם ואת הפסוקים הנכונים. כמו כן, יש כאלה שלוקחים כסף על טיפול ויש כאלה שעושים את זה בהתנדבות. ברור שזה לא מתאים למציאות של היום ולרפואה בחברה המערבית, כמו האמונה בדיבוק אצל היהודים.