בחודש יוני סיים יוסי כהן את תפקידו כראש המוסד. לאורך השנים דבקו בו לא מעט שאלות ושערוריות ובהן פרשת הצ'ק מהמיליארדר האוסטרלי ג'יימס פאקר, הכניסה לחיים הפוליטיים וה"דאגה" מצד נתניהו, שיתוף הפעולה עם ראש הממשלה לשעבר בהתרברבות על מבצע החשיפה של הגרעין האירני – ועד הג'וב שקיבלה בתו של כהן בחברה באיחוד האמירויות. בכתבה הבאה אנו מביאים לכם את הפרשות המרכזיות שבהן.

פרשת הצ'ק מהמיליארדר פאקר

ראש המוסד לשעבר קיבל אלפי דולרים במזומן מאיש העסקים האוסטרלי ג'יימס פאקר לחתונת בתו וטען כי זו הייתה "טעות בתום לב". בריאיון ל"עובדה" התייחס כהן לחשיפה וטען כי יחזיר לאיש העסקים את הכסף המדובר, אשר לפי התחקיר שפורסם ב"הארץ" הסתכם ב-20 אלף דולר. בריאיון לאילנה דיין טען כי מדובר בסכום נמוך מכך: "כל מה שנעשה, נעשה בהתייעצות ובאישור היועץ המשפטי למוסד". עם זאת, הוא ציין כי פאקר רצה לתת סכום גבוה הרבה יותר ולא מצא בעיה בקשר איתו: "לו הייתי מוצא בעניין הזה בעייתיות, הרי שלא הייתי עושה לחלוטין שום מגע".

ג'יימס פאקר. ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
המיליארדר האוסטרלי ג'יימס פאקר | צילום: רויטרס, חדשות

כהן אישר כי התארח בסוויטה המרהיבה של פאקר במלון רויאל ביץ' שבתל אביב כשפאקר עצמו נכח שם, וכי התלבט אם ללכת לעבוד כשותף לצד מילצ'ן ופאקר בחברת סייבר שיקימו. התמורה? מענק חתימה של 10 מיליון דולר. לדבריו, הוא לא נמצא בקשר עם המיליארדר כבר יותר מחמש שנים. אם שמו של איל ההימורים מוכר לכם, זה ככל הנראה בעקבות תיק 1000, שבו היה מעורב פאקר עם המפיק ההוליוודי ארנון מילצ'ן כמי שדאגו לשגרת המתנות לבני הזוג נתניהו.

פרשת הדיילת

בחודש אוגוסט פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" שיחה עם ל', עובד לשעבר בחברת השקעות גדולה, שטען כי פוטר יומיים בלבד לאחר שהתגרש מאשתו הדיילת - בשל הקשר החריג בין גרושתו לבין ראש המוסד לשעבר. בשיחה עם מערכת N12 טען ל': "זהבית כהן, גיסתו של יוסי ובעלת השליטה בחברה שבה עבדתי, ידעה על הקשר החריג בינו לבין אשתי לשעבר". לדבריו, "בגללו איבדתי את המשפחה והפרנסה שלי". מהחברה שבה עבד נמסר אז: לסיום עבודתו של העובד בחברה אין ולא היה קשר לטענות שנאמרו.

הבת של כהן והג'וב מהאמירויות

בימי כהונתו ראש המוסד לשעבר סייע לבתו להתקבל לעבודה בחברה של ראש שירותי הביטחון באיחוד האמירויות. אחינועם כהן עובדת מתחילת השנה הנוכחית כמנהלת המשרד בחברה שבבעלותו של השיח' טחנון בן-זאייד, שטיפח יחסים קרובים עם כהן האב – וכמותו, היה אחד מאדריכלי הסכמי אברהם. בתוך כך, שלוחה של החברה נפתחה בישראל זמן קצר לאחר שההסכמים נחתמו. בעניין זה כהן מכחיש: "מעולם לא פניתי אל השיח' בנוגע לבתי, כל טענה אחרת – שקר מוחלט".

ההתרברבות סביב אירן

בריאיון ב"עובדה" דיבר כהן לראשונה בפתיחות על פרטי המבצע לחשיפת הגרעין האירני. מסיבת העיתונאים שהוביל נתניהו אשר חשפה את המבצע גררה ביקורת קשה גם על כהן, שאפשר לראש הממשלה לשעבר לעשות שימוש בפעולה מבצעית כמנוף לצרכים פוליטיים. הוא שלל את הביקורת ואמר: "אני לא זוכר מי היה הראשון שהעלה את הרעיון לחשוף את המבצע". לטענתו, מהרגע שעלה הרעיון – הוא חשב שזה רעיון נפלא. "אני יכול לטעון ליושרה המקצועית שלי".

נתניהו חושף את מסמכי הארכיון, בשנה שעברה (צילום: רויטרס, חדשות)
נתניהו בהצהרה על אירן | צילום: רויטרס, חדשות

שאלת הכניסה לפוליטיקה

על האפשרות שירוץ לראשות מפלגת הליכוד ב-2024 כשתסתיים תקופת הצינון שלו לפי החוק, כהן התחמק מתשובה בריאיון. "אני לא בפוליטיקה – כיום אני איש עסקים", אמר אז. ראש המוסד לשעבר הכחיש בחודש מרץ (כשעוד מילא את התפקיד) קשרים פוליטיים שיוחסו לו ולראש הממשלה בנימין נתניהו ולליכוד: "אין ולא קיים כל קשר פוליטי בין ראש המוסד לראש הממשלה או מפלגת הליכוד", נמסר מלשכתו של כהן. "כל פעולותיו נעשות אך ורק לשם שמירה על ביטחונם של עם ישראל ושל מדינת ישראל, ללא כל קשר לזהות העומד בראשות הממשלה". ההודעה נמסרה בתגובה לפנייה של התנועה לאיכות השלטון, שבה התבקש כהן להבהיר כי נתניהו לא מייעד לו תפקיד פוליטי לאחר עזיבת המוסד. הפנייה הגיעה בעקבות דבריו של נתניהו בעבר, שלפיהם יידע "לנצל את כישוריו של כהן" מול ארצות הברית, לכשירכיב את הממשלה הבאה.

יוסי כהן  (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
יוסי כהן | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

המעורבות בסכסוך העסקי על זיכיון יבוא של רכבי קיה

לפי פרסומים בכלי התקשורת, בימיו כסגן ראש המוסד תיווך כהן בין מרגל ששימש את יבואן הרכב מיכאל לוי, לבין עורך הדין של היבואן המתחרה, רמי אונגר. לפי הפרטים, כהן חייג למרגל וציין בפניו כי "כדאי לו להיפגש עם העו"ד של אונגר". הדברים הוזכרו בעדות שנמסרה ב-2017 בבית המשפט על-ידי אבירם הלוי, לשעבר סגן מפקד סיירת מטכ"ל, שעבד עבור לוי ובהמשך העיד נגדו בבית המשפט. הלוי העיד כחלק מדיון בתביעות ההדדיות שניהלו אונגר ולוי על הזיכיון, שמניב הכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה. כתוצאה ממנו, היבואנים התבוססו בסכסוך עסקי שעניינו זיכיון ההפצה של רכבי קיה בישראל, וניהלו כאמור תביעות אחד נגד השני.