על אף שבתקציב המדינה האחרון התגאתה הממשלה בדאגה לניצולי השואה ולקשישים - החורף רק התחיל, וכבר אלפים מהם מודאגים שלא יוכלו לחמם את הבית בגלל מצבם הכלכלי. שניים מהם הם פרידה ויוסי רובנצ'ין, שחיים כיום מהכנסה של 7,000 שקל, קצבת זקנה משותפת, "בזכות" הפנסיה הזעומה של פרידה שעבדה כמורה לאנגלית.

יוסי, שעבד כנהג עצמאי של ילדים בחינוך המיוחד, נותר ללא פנסיה. אך בניגוד לקשישים אחרים, הם לכאורה "בני מזל", כי פרידה מוכרת כניצולת שואה והם זכאים גם למענק שנתי של קצת פחות מ-4,000 שקלים. "אחרי שיוסי יצא לפנסיה ואני יצאתי לפנסיה לפני חמש שנים, אז בוודאי שהמצב הכלכלי ירד", מספרת פרידה בת ה-80. "מה שחייבים קונים, מה שזה מותרות, אנחנו לא קונים".

ניצולי שואה חיים בעוני
צילום:

"שבע שנים אני מקבל אותו סכום בביטוח לאומי", אומר יוסי. "אבל המחירים של כל הדברים... הכפילו אותם. כל הירקות והפירות נהיו במחירים כפולים. אז אנחנו קונים 3-2 יחידות וזהו. מצמצמים", משתפים בני הזוג. "אנחנו משתדלים פחות לחמם את הדירה, נשארים עם מה שיש. כניצולת שואה, אני מקבלת תרופות בחינם, אבל רק תרופות שנכנסות לסל. אנחנו משלמים בערך 500 שקל בכול חודש, אז זה הרבה".

שרי הממשלה החדשה התגאו בדאגה הגדולה לניצולי השואה, אבל בפועל רק קצבת השלמת ההכנסה עלתה במאות שקלים בודדים. המענק השנתי לניצולי שואה אמור לעלות בקרוב ב-2,500 שקל, לכאורה צעד משמעותי. אבל למעשה, התוספת תהיה של קצת פחות מ-210 שקל בחודש.

ניצולי שואה חיים בעוני
צילום:

זוג נוסף שנתקל בקשיים הם לידיה וזינובי רבינוביץ', שחיים מקצבה זעומה ומענק שנתי של פחות מ-4,000 שקל. זינובי היה פרופסור להנדסת חשמל שעבד בארץ כחשמלאי, ואין לו פנסיה. לידיה עבדה עד לאחרונה כפסנתרנית. מאז הקורונה היא ללא עבודה, ובכול מקרה המצב הבריאותי שלה לא באמת מאפשר לה לעבוד.

"אנחנו מקבלים מביטוח לאומי 5,100 שקל בחודש. 3,200 מהם לשכר דירה, ומה שנשאר, אנחנו גרים... חיים", מספרת לידיה. "עבדתי בכנסת כפסנתרנית. אף אחד לא עזר לי". לדבריה של לידיה, אחד הדברים שמהם היא סובלת מדי חורף זה הקור: "החלום שלי זה מזגן. אני מתה מקור. תסתכלי עליי. כל כך קר".

ניצולי שואה חיים בעוני
צילום:

בימי החורף החורף, ובמיוחד בזמן הסערה, הדאגה הכלכלית המרכזית של רבים היא העלות של חימום הבית. בעמותת "חסדי נעמי" יוצאים השבוע במבצע תרומות מיוחד לאלפי ניצולי שואה, בו יחולק להם ציוד חם - כדי לנסות לסייע להם לפחות לא לקפוא מקור.

"הסופה מתקרבת, וכמו בכל שנה, אנחנו מקבלים הבטחות שיסייעו לנו", אומרת תשובה כברה, מנהלת תחום רווחה בעמותת חסדי נעמי. "אבל המציאות היום בשטח שיש עוד אלפי ניצולי שואה וקשישים שלא מסתדרים עם התקציב שלהם והם נזקקים לסיוע מבחוץ".

לא ייתכן שניתן למבוגרים במדינה שלנו לעמוד מול דילמה אם לחמם את הבית. הגיע הזמן לדאוג לקצבה מכובדת וראויה גם לניצולי השואה וגם לקשישים בכלל. לסיוע דרך עמותת חסדי נעמי: 03-6777777  Giusim.co.il‎