תושבי היישובים שנפגעו בשרפת הענק בהרי ירושלים מנסים לאמוד את הנזק שנגרם ביומיים שבהם השתוללו הלהבות באזור. למרבה המזל, אין פגיעות בנפש אך יש מי שהאש גזלה ממנו את מפעל חייו. מיכה הררי מהיישוב רמת רזיאל הוא אמן שמתמחה ביצירת כלי נגינה מעץ. עם התפשטות השרפה הוא נמלט במהירות מהבית, וכשחזר אליו גילה שהגלריה שלו, ובה כל יצירותיו - נשרפו כליל.

"כשהאש פרצה הייתי במתחם העבודה שלי שנמצא במרחק 150 מטרים מהבית", סיפר מיכה בשיחה עם N12. "ראיתי את הלהבות מתחילות להתקרב, אשתי ואני לקחנו את עצמנו וברחנו מיד", המשיך בתיאור רגעי האימה. "לא הספקנו אפילו לארוז תיק, לקחת בגדים נוספים או אוכל. היינו חייבים לעזוב במהירות האפשרית".

בני הזוג במפעל חייהם שנשרף  (צילום: באדיבות המשפחה)
"החברות לא היו מוכנות לבטח את העסקים שלנו". הגלריה של מיכה שנשרפה כליל | צילום: באדיבות המשפחה

כשחזר לביתו גילה שלא נותר זכר מגלריית האמנות שטיפח במשך שנים. "אני בונה כלי נגינה כמו כינורות ונבלים. הכול נשרף - הגלריה, מתחם העבודה. לא נשאר שום דבר", הסביר מיכה. "זה מה שאני עושה לפרנסתי ואשתי מתמחה ברפואה טבעית - גם הקליניקה שלה נשרפה לחלוטין. שנינו לא יודעים מה נעשה עכשיו עד שנצליח לעמוד שוב על הרגליים".  הוא הוסיף כי "כשראיתי את מפעל חיי שרוף עד היסוד - הייתי הרוס. הכול נעלם לחלוטין ולא נותר דבר".

"זה מפעל חיים שבניתי במשך 40 שנה והיו בו לפחות 25 פריטים עשויים בעבודת יד מעץ מיוחד: כינורות ונבלים בהזמנה אישית, ועוד ציוד רב של עץ איכותי", הסביר מיכה. "עכשיו נהיה חייבים להתחיל הכול מהתחלה, יש לנו הזמנות שאנשים מחכים לקבל, ואהיה חייב לבנות את הכול מחדש".

בני הזוג במפעל חייהם שנשרף  (צילום: באדיבות המשפחה)
"נהיה חייבים להתחיל הכול מההתחלה". בני הזוג במפעל חייהם שנשרף | צילום: באדיבות המשפחה

מיכה לא צפוי לקבל פיצויים על העסק שנשרף, משום שחברות הביטוח סירבו לבטח את העסקים בעקבות קרבתם ליער. "בשנים האחרונות חברות הביטוח לא היו מוכנות לבטח את העסקים שלנו, בנימוק שהם קרובים מדי ליער", הוא סיפר. "צחקו עלינו בפרצוף ואמרו לנו: אין שום סיכוי שנבטח עסק קרוב כל כך ליער. עוד לפני האסון הם כבר הבינו את הסכנה שיכולה להתרחש פה".

עו"ד רוית גיא דרור, בעלת משרד המתמחה בתביעות בגין נזקי רכוש ונזקי גוף, אמרה כי "מי שרכש ביטוח לבית או לעסק נגד שרפות יכול לקבל פיצויים במסגרת הביטוח, וכך גם מי שמחזיק בביטוח משכנתא. הבעיה מתחילה כאשר אין ביטוח לבית ולעסק". היא הסבירה כי "בהיעדר ביטוח ניתן להגיש תביעה נגד הרשות המקומית, קק"ל, רשות הטבע והגנים או גורם אחר שהיערות שמהם פרצה האש באחריותו".

"ניתן לטעון כי אותם גורמים התרשלו בכך שלא עשו די בכדי למנוע התפשטות אש למבנים וליישובים, כמו יצירת חיץ או שבילי אש בין העצים למבנים", הוסיפה עו"ד גיא דרור. "מישור אפשרי נוסף לתביעה הוא אם תהיה קביעה מפורשת שמדובר בפעולת הצתה על בסיס לאומני, אז ייתכן וניתן יהיה לקבל פיצוי מהמדינה באמצעות מס רכוש, אך נכון לעכשיו נראה שהסיכוי לכך קלוש".‎