יממה לאחר קריסת הבניין בחולון, הגיע אדריכל העיר, אביעד מור למקום והסביר את הרקע לאירוע: "אנחנו מגיעים לפה אחרי שהבניין קורס ואין לנו פגיעות בנפש – זה הישג אדיר". הוא הוסיף: "האחריות היא של בעל הדירה, מבנה ישן הוא מבנה שדורש תחזוקה שוטפת". דב דויד, מהנדס ותיק בתחום ביקר: "כשלא מטפלים בזמן – בתים נהרסים". 

"אנחנו מטפלים ב-3 ערוצים מקבילים: אנחנו בעיצומן של פינוי ההריסות, זה לא פשוט", סיפר מור, "צריך לייצב את שארית המבנה במקביל. הדבר השני זה הרווחה – עומדים בקשר עם התושבים והוצעו להם מגורים זמניים במרכזים הקהילתיים, והערוץ השלישי הוא הערוץ שראש העיר הנחה זה פינוי בינוי מידי".

אביעד מור אדריכל העיר חולון במקום האירוע  (צילום: חדשות 12)
אביעד מור מהנדס העיר חולון בזירת קריסת הבניין בעיר | צילום: חדשות 12

"אנחנו מגיעים לפה אחרי שהבניין קורס ואין לנו פגיעות בנפש – זה הישג אדיר", הוסיף, "צריך לזקוף אותו לקבלת החלטות מושכלות ולעבודה בשטח של מערך הפיקוח עם הנחיות ברורות. צריך היה להתעקש כמו שהתעקשו שדיירים לא ייכנסו לבניין. נכון, קורת גג של אנשים נפלה, אבל אנחנו מטפלים ונותנים לזה מענה. המקרה הזה הוא הזדמנות להעלות על סדר היום את הנושא. האחריות היא של בעל הדירה, מבנה ישן הוא מבנה שדורש תחזוקה שוטפת. כמובן שאם פונים אלינו אנחנו פועלים גם". 

נעה, דיירת בבניין, שאמורה להתחתן בעוד שבועיים נותרה חסרת אונים. "לא מאמינה שבזה אני מתעסקת במקום לחשוב על האירוע", אמרה בתסכול, "זו המציאות שלנו. יש תחושה שהלכו החיים. אנחנו כן שמחים שאין נפגעים, אבל זה ייאוש גדול מאוד מה עושים מכאן, איך ממשיכים את החיים, איך מתחתנים. אני רואה את כל העתיד שדמיינתי קורס".

נועה, דיירת בביניין שקרס בחולון (צילום: חדשות 12)
נועה, דיירת בבניין שקרס בחולון | צילום: חדשות 12

"אסון ידוע מראש"

דב דויד, מהנדס ותיק בתחום שעובד עבור חברות רבות בארץ ועבור בית המשפט בישראל בבדיקת תיקי בנייה, התייחס לקריסה בחולון. "האסון היה ידוע מראש, והיה נמנע אילו הדיירים היו נוקטים באמצעים שנהוגים בחוק. מה שקורה זה שרק כשקורה אסון נזכרים שיש תקן שיכול היה למנוע את זה. בצעירותם הבתים נראים טוב אבל עם השנים הבתים סובלים מקורוזיה ובלאי שמתעצם כי הבלאי הקטן הופך להיות גדול, וכשלא מטפלים בזמן – בתים נהרסים".

הבניין שקרס, חולון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
זירת קריסת הבניין בחולון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90
תיעוד: קריסת הבניין בחולון לפני שנה
הבניין שקרס בחולון

"אנחנו עומדים ליד בית שלא נפל, אבל רואים סימני בלאי שלא מטופלים", הוסיף, "יש תקן בישראל – 1525 – לתחזוקת מבנים, ועל פיו צריך לאתר את הכשלים כשהם רק מתחילים. בעל הנכס צריך לבצע סקר עצמי, פעם ב-5 שנים להזמין מהנדס מומחה שיעשה עבורו את הסקר ובמקרה שמתגלים תקלות צריך לתקן אותם כדי למנוע הידרדרות. למיטב ידיעתי הדברים לא נעשים בארץ בשגרה". 

במקביל, החלו בדיקות בבניין בטבריה בעקבות תלונה של דייר בניין ברחוב בר כוכבא בעיר על סדקים בקירות, כוח של כבאות ישראל פתח בסריקות המבנה. בשלב זה דיירי הבניין הוצאו החוצה ובמקום נמצאים אמבולנסים של מד"א. על פניו אין חשש לקריסת המבנה - אולם לאחר קריסת הבניין בחולון נערכות בדיקות במקום.