מאות הורים ממרכז הארץ גילו בחודשים האחרונים שהבעלים של הגן שבו נמצא ילדיהם התחלף. הבטיחו להם שהצוות יישאר, הגננות, הכל יישאר כרגיל – אבל זה לא קרה. מעטים שחדרו לעומק ורצו לבדוק מי הבעלים החדשים שאליהם הם מעבירים את הצ'קים גילו עמותות חרדיות מבני ברק וירושלים. אם חשבתם שמדובר בהדתה – אז אפשר להירגע. מדובר ככל הנראה בתרגיל כלכלי שנועד "רק" להעביר כספים מהורים תמימים לאברכים בכולל. צפו בתחקיר המלא

שוק גני הילדים פרוץ לגמרי. אין פיקוח כמעט של המדינה והסכומים שמשולמים בו הם מאוד גבוהים. בתל אביב מדובר על תשלום של בסביבות 4,000 שקלים לחודש עבור ילד אחד. הכסף הגדול הזה קרץ כנראה למספר אנשים שעלו על הדרך כיצד אפשר לנתב את הכסף בדרך לא דרך, שהיא לא תמיד חוקית, למקומות אחרים. שהכסף מתל אביב יגיע לבסוף לכוללים ואברכים מבני ברק וירושלים וכך יממן את המערכת הזו.

הרוכש המסתורי של "גן תאנה" בתל אביב

בבוקר חם השבוע כמה עשרות הורים מתל אביב צעדו כרגיל לכיוון גן תאנה ואחריהם הילדים. את המקום שיטפל ביקר להם מכול בחרו ההורים בקפידה אחרי שקיבלו חוות דעת מצוינות על בעלת הגן והגננת האהודה, איילה. רגע לפני סיום השנה איילה עזבה, הגן נמכר בפתאומיות ובשיחה שנערכה להורים איש לא טרח לחשוף את הזהות של הבעלים החדשים.

"אם השמועות הן נכונות אז כמובן שאני לא מת על זה", אומר לנו תומר, הורה לילד בגן. "התחושה שקיבלנו ברגע האחרון שמחליפים לנו הכול על הראש בלי שאנחנו יודעים מה קורה".

קלודין ניסנוב (צילום: חדשות 12)
קלודין ניסנוב | צילום: חדשות 12

בעלי הגן החדשים נותרו בינתיים באפלה אבל מהשטח עולה כל הזמן שם אחד, קלודין ניסנוב. אורן, אחד מאנשי הצוות בגן תאנה, אומר שהוא לא דיבר עם אף אחד מהעמותה שרכשה את הגן – "חוץ מקלודין שהיא אשת הקשר שלהם".

הורי ילדי גן תאנה ממש לא לבד. גם בגנים רבים אחרים במרכז הופיעה לאחרונה אותה קלודין עם הצעות רכש. ואנחנו מצאנו אותה מנהלת את גן אפרוחים שגם הוא נרכש לא מזמן. "מאוד קשה להגיע אליהם. מי שמנהלת את התקשורת זו קלודין, שהיא רוכשת את הגן ושיש לה משקיע", מספרת ג', אימא לילד בגן שנרכש לאחרונה.

באתרי האינטרנט של הגנים קלודין מופיעה כמנהלת, ככתובת להסברים והרשמה וגם חלק מההורים סבור שהיא בעלת הבית. "יש פה מישהי בשם קלודין שהיא קנתה את הגן מהבעלים הקודמים", מספר לנו בן, הורה לילד בגן אפרוחים.

"אמרו לך שאני רכשתי את הגן?", קלודין מתפלאת בשיחת טלפון איתנו. "בחיים אני לא הצגתי את עצמי כבעלים. אגב, אתה יכול לדבר גם עם ההורים שנמצאים בגן, מעולם לא הצגתי את עצמי כבעלים".

"הגוף הפיננסי" שעומד מאחורי הרכישה נחשף

את הרוכשים האמיתיים של הגן, "הגוף הפיננסי" כפי שקראה לו קלודין בתיעוד במצלמה נסתרת שלנו, גילו ההורים כשהתבקשו לרשום את הצ'קים לכבוד עמותת "מוסדות מונטיפיור" - עמותה ללא כוונת רווח שנוסדה רק לפני חצי שנה. ואלו מטרות העמותה: "הקמה, הפעלה וניהול גן ילדים וצהרון בירושלים; הקמה, אחזקה וניהול כולל אברכים בירושלים ומתן מלגות לאברכים הלומדים בכולל, ארגון שיעורי תורה והפצת יהדות". כעת השאלה היא איך המטרות הללו קשורות לגנים פרטיים במעוז הליברליות החילונית.

ההסכם בין עמותת מוסדות מונטיפיורי להורים באמצעות ק (צילום: חדשות 12)
ההסכם בין עמותת מוסדות מונטיפיורי להורים באמצעות קלודין ניסנוב | צילום: חדשות 12
עמותת מוסדות מונטיפיורי (צילום: חדשות 12)
עמותת מוסדות מונטיפיורי | צילום: חדשות 12

מה לך ולעמותה החרדית מירושלים ולמה את משווקת אותם בפני גנים שונים? שאלנו את קלודין בשיחת טלפון שניהלנו איתה, והיא השיבה "ממש לא! אנשים, תקשיב, אנשים מפרסמים את הגן שלהם למכירה בפורומים כלשהם, אבל אני לא חושבת שאני עושה משהו לא בסדר". "את מאכערית? את מתווכת בין העמותה החרדית לבין הגנים?", הקשינו עליה. היא השיבה בשלילה באופן נחרץ והסביר שהיא "בסך הכול שכירה בעמותה שעובדת שם".

קלודין לא ממש עזרה לנו אז נסענו לשכונת רמות בירושלים כדי לנסות לאתר את "הגוף הפיננסי" -ומצאנו את משפחת חדאד שחלק מבני המשפחה רשומים כמייסדי העמותה. דפקנו על הדלת וביקשנו לדבר עם האב שלמה או עם הבן יוסף חיים, אחד ממייסדי העמותה.

שאלנו את יוסף חיים מה למשפחת חדד מירושלים לגן חילוני בתל אביב. "אצלנו זה עסק", הוא אומר. בשלב הזה האם מתערבת, קוטעת את השיחה ומציעה שנדבר עם קלודין. "בוא נחכה לאבא שידבר איתך, אני חושב שיותר הגיוני שהוא ידבר איתך", מציע יוסף חיים.

יוסף חיים חדאד (צילום: חדשות 12)
יוסף חיים חדאד | צילום: חדשות 12

האחים הצעירים שהקימו את העמותה פחות שולטים בפרטים ושלחו אותנו לאבא שלמה שמנהל את העניינים למרות שאין לו שום תפקיד רשמי. "אני עובד בריצוף, אני עובד בגבס, אני באופן אישי יש לי את הפרנסה שלי, את הכסף שלי", מספר האב, שלמה חדאד, שהציג את עצמו כמנהל של העמותה.  "אני יש לי הרבה מעונות", הוא מציין. "יש לי בכפר סבא, יש לי בפתח תקווה, יש לי בחריש. בחריש שכרתי מקום גדול של 120-140 ילד שם, עוד לפני תל אביב".

לטענת שלמה, הוא שלח את קלודין כדי לרכוש את הגן מכיוון שהוא "לא מבין בזה". לדבריו, "אני יודע טוב מאוד איך לייצב גן על ידי שאני נותן הנחיה למשל לקלודין, אני אומר לה בדיוק והיא מעדכנת אותי איזה צוות יש, איך היא עובדת, מי עובד, ואני אומר לה איך לעשות ומה לעשות".

שלמה חדאד (צילום: חדשות 12)
שלמה חדאד | צילום: חדשות 12
רווחי גן בניהול עמותה (צילום: חדשות 12)
רווחי גן בניהול עמותה | צילום: חדשות 12

כשהטחנו בפני שלמה שהוא מסתתר מכיוון שהוא לא רוצה שהורי ילדי הגן יידעו שעמותה חרדית רכשה את הגן ושכעת ההורים חוששים מכך, הוא משיב: "לא צריך להכיר אותי בכלל – מי שיחשוש ממני יכול ללכת הביתה". הוספנו והקשינו על שלמה אם הוא היה מוכן לשים את ילדיו בגן שבעליו הוא חילוני, והוא השיב בנחרצות: "חס ושלום". לדבריו, "מי שרוצה להיות כופר, שיישאר כופר וזה לא מעניין אותי".

הורים לילדים בגנים שנרכשו חששו שכעת תכני הלימוד בגן ישתנו בהתאם לתפיסת העולם של הבעלים החדשים. "נניח שאני עמותה לקידום ערכי הלהט"ב או עמותה לקידום יוצאים בשאלה ואני הולך וקונה גנים בביתר עילית או בבני ברק - מה היה קורה?", תוהה ג', אב לילד באחד מהגנים.

הדתה? "הכסף הזה הולך לכוללים"

אז אפשר להרגיע את ההורים - אין חשש להדתה או שינוי ערכים, לפחות בינתיים. העמותה של חדאד, כמו עמותות חרדיות נוספות, מתרכזת סביב הכסף הגדול שמסתובב בשוק הגנים הפרוץ.

"אני לא הולך לעשות מזה כסף", מבהיר שלמה בשיחה שערכנו איתו. הזכרנו לו שלפני רבע שעה בנו אמר שמדובר ב"עסק כלכלי", והבן מתערב בשיחה: "אמרתי שהכסף הזה הולך לכוללים".

"אם יש אברכים שצריכים לקבל משכורת אנחנו משלמים בין כספי תרומות שייכנסו שם. ניתן את זה לאברכים על פי חוק, הכול כמו שצריך", מסביר שלמה.

שלמה חדאד: "אני לא מקלל, אני מקפיד עליך" (צילום: חדשות 12)
שלמה חדאד: "אני לא מקלל, אני מקפיד עליך" | צילום: חדשות 12

אז מה הרווח של עמותה חרדית מהפעלת גן? מסתבר שהם ירוויחו הרבה יותר מאשר בעלים פרטיים. כך השיטה עובדת: גובים מההורים תשלום מלא - כמעט 4,000 שקלים לחודש, אבל עמותה לא צריכה לשלם למדינה את המע"מ – והנה רווח מיידי של 17%. תוסיפו לזה הקלות מיסוי ורישוי והנה הגענו לרווח של כמעט 40% מהמחזור. הרווחים יועברו לכוללים ויחולקו לקצבאות למימון אברכים.

אבל מדובר בשיטה אסורה על פי החוק. עמותה הרי מקבלת הקלות לטובת צורכי ציבור ולא כדי לנהל עסק רווחי על חשבון המדינה. "יש בעיה של עסקים שמתחפשים לעמותות", מסביר עו"ד ירון קידר לשעבר ראש רשות התאגידים במשרד המשפטים. "זה קורה גם בגנים וקורה גם בעסקים אחרים שמנסים בעצם להסתיר את העובדה שהם עסק מסחרי לכל דבר תחת הכותרת של 'עמותה', הן משיקולי מיסוי והן משיקולי דימוי לציבור ולרשויות".

לדברי עו"ד קידר, "קיימת בעיה כאשר לוקחים מפעילות ציבורית, או במקרה הזה פעילות אולי פרטית של גן ילדים, ומעבירים לפעילות ציבורית שהציבור לא מודע לה".

"אני יכולה למכור חזיר בגן - זה לא משנה להם"

גם א', בעלת גן מאזור השרון קיבלה הצעה שקשה לסרב לה - למכור את הגן לעמותה חרדית מבני ברק תמורת מאות אלפי שקלים ולהמשיך לנהל את הגן עם שכר גבוה. "הם הבהירו לי שאין איזושהי אג'נדה חינוכית מעבר לעניין כספי נטו", היא מציינת בשיחה עם-N12. "הם פשוט מרוויחים יותר ממה שאני ארוויח, מעצם היותם חרדים, עם עמותות. מבחינתם, אני יכולה גם למכור חזיר בגן - זה לא משנה להם".

א' שמכרה גן לעמותה (צילום: חדשות 12)
א', מכרה את הגן שלה לעמותה חרדית בבני ברק | צילום: חדשות 12

רגע אחרי המכירה היא התחרטה וחזרה בה, אחרי שגילתה כי האינטרס של העמותה להרוויח כמה שיותר לא באמת משתלב עם טובת הילדים וההורים. "הם פשוט לוחצים עליך לחסוך המון כסף בכל דבר", היא מסבירה. "מתנות לילדים - להוריד את זה, חומרי יצירה - להוריד, עד כמה שפחות. אם בכיתה מסוימת חסרים שניים-שלושה ילדים, אז בואי נשחרר מישהי הביתה".

"הראייה החינוכית שלי - כשיש קצת צוות לילדים, מבחינתי זו הזנחה", אומרת א'. "אם ילד צריך לחכות עם קקי בטיטול או שהוא בוכה - זו מבחינתי הזנחה. הבנתי שהם מצליחים איכשהו לנתב את הכסף לטובה האישית שלהם. לטובת הילדים והגן זה בטוח לא הלך".

"אתה לוקח סיכון גדול, על אחריותך"

השיחה הנינוחה עם משפחת חדאד עולה על שרטון כשהתחלנו להקשות עליהם מדוע הם נכנסים לתחום שלטענתם אין להם רווח ממנו. בשלב מסוים הוציאו אותנו מהבית. "אם אתה רוצה חיים טובים, אם זה פוגע באשתי אני מקפיד עליכם לכל החיים - לך, לאשתך ולילדים שלך", הזהיר אותנו שלמה כשהוא מתועד ומוקלט.

"אם אין לך מידות, לאף אחד לא אכפת ממך, אתה זבל, אתה כלום, אתה זבל, אין לי שום עניין איתך", אומר לנו אחד מבני המשפחה. אחד מהבנים מוסיף: "אתה לוקח סיכון גדול, על אחריותך, של אשתך ושל הילדים - אבא שלי צדיק גדול". האב מיהר להדגיש ולהסביר: "אני לא מקלל, אני מקפיד עליך. 'מקפיד' זאת אומרת אם אשתי תינזק אז אתה תינזק באופן אישי. לא עכשיו, לא עכשיו, עוד חודש, עוד חודשיים, אתה תראה שפתאום זה יבוא, אתה תרדוף אחריי". לדבריו, הוא "לא מאיים".

עו"ד ירון קידר (צילום: חדשות 12)
עו"ד ירקון קידר | צילום: חדשות 12

חוק הפיקוח על גני ילדים פרטיים אומנם קיים ולאחרונה נוספו לו גם תקנות, אבל תקציב עדיין חסר ולכן בשטח ההפקרות חוגגת. 350 אלף פעוטות מגיעים מדי יום למוסדות פרטיים שאיש לא בדק לעומק ומראש מי הצוות, מי הבעלים ומה האינטרסים שמנחים אותו.

"תיקח פחית שתייה, תיקח מעדן חלב, תיקח צעצוע הכי פשוט - יש עליו פי כמה וכמה יותר רגולציה מאשר על הילדים שלנו", טוען ג', אבן לילד בגן שנרכש על ידי העמותה. "אין מדינת ישראל בגילים 0 עד 3. אני נמצא כאן כרגע כדי להגיד לכל ההורים: תבדקו למי אתם משלמים כסף. תבדקו את שם החברה או את שם העסק. תעשו חיפוש ברשתות החברתיות. תתייעצו. אף אחד לא יבדוק בשבילכם את הדברים האלה".

תגובת עמותת מונטיפיור לתחקיר: "מטרת העמותה לרכוש ולהפעיל גנים מכל גווני הקשת: חילונים, דתיים ואף ערבים. מי שמנסה לצייר מצג של הפעלת גנים למימון מטרות שאינן קשורות לגיל הרך טועה ומטעה. הבחירה לפעול במסגרת עמותה היא חוקית וכלכלית גרידא. האג'נדה החינוכית נקבעת בהתאם לאופי האוכלוסייה בגן, מתוך ראייה פלורליסטית. צר לנו שצרות וחשכת מחשבה גרמו למהומה על לא מאומה".

פורסם לראשונה באתר "זצ"