חצי שנה עברה מאז נכנס לתפקידו מפכ"ל המשטרה, רב ניצב קובי שבתאי, לאחר שנתיים בהן התנהל הארגון ללא מפקד וקפא על שמריו בכל הנוגע לפיתוח ולצמיחה. היום (חמישי) חושף המפכ"ל תוכנית בניין כוח שאפתנית ונרחבת לקידום המשטרה בשלל זירות ונושאים, תחת השם "5:5:5", הכוללת שלל פרויקטים החל מהתנעת תהליך דיגיטציה ועד לשיפור המענה לאוכלוסיות מיוחדות. המלכוד – הקושי במימון התוכנית בעידן צמצום תקציבי, שעלותה נאמדת בכ-5 מיליארד שקלים.  

כבר בימיו הראשונים לתפקיד בחר המפכ"ל חמישה תחומים משמעותיים בעיניו לקידום המשטרה, המשקפים את האתגרים עמם צריך הארגון להתמודד בשנים הקרובות. כל צוות עבודה גיבש בחודשים האחרונות תוכנית אופרטיבית הכוללת פעולות למימוש אותם הציג לסמפכ"ל, ניצב דויד ביתן, אשר מונה על ידי המפכ"ל לרכז את עבודת הצוותים וללוותם.

מוקדם יותר השבוע התכנס כל סגל הפיקוד במשטרה לסדנה אסטרטגית בת יומיים במכללה הלאומית לשוטרים בנעורים, שם קיבלו סקירה ודיווחים מפורטים בכל אחד מהנושאים מפי צוותי החשיבה. בסיומו של כל דיון קיימו הצבעה לדירוג תתי הנושאים החשובים בכל אחד מחמשת התחומים העיקריים.

מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בתרגיל תיאום פעולות אכיפה (צילום: דוברות המשטרה)
מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בתרגיל תיאום פעולות אכיפה | צילום: דוברות המשטרה

לצורך מימוש כל התכניות, הציב המפכ"ל צורך מיידי לתקנון 5,000 תקנים של שוטרים נוספים ל-5 השנים הקרובות ולתקציב של 5 מיליארד שקלים – בנוסף לתקציב השנתי של המשטרה, שעומד כיום על 12 מיליארד שקלים. הכוונה היא לגייס בשנה הראשונה 2,000 שוטרים, בשנה השנייה 2,000 נוספים ובשלישית את 1,000 הנותרים. המפכ"ל מתעקש כי לא ניתן יהיה להתמודד עם המטלות השוטפות ועם התכניות החדשות ללא הגידול האמור.

בהמשך תובא התוכנית לאישור השר לביטחון פנים, עמר בר לב, שר האוצר, אביגדור ליברמן וראש הממשלה, נפתלי בנט. גורם בכיר אומר שחלקים גדולים מהתכנית ניתנים למימוש תוך התייעלות עצמית וללא מקורות מימון ותקנים נוספים.

חמשת כיווני הפעולה

  1. "האזרח תחילה": תוכנית להגברת הלגיטימציה של המשטרה בעיני הציבור, תחושת הביטחון ושיפור תדמית המשטרה. בין ההצעות הבולטות במסגרת התוכנית: הקמת יחידת תודעה, השקת אפליקציה בה יוכל כל אזרח לקבל שירות דיגיטלי כמעט בכל נושאי המשטרה והקמת תחנת משטרה דיגיטלית.

    התחנה תכלול מפקד תחנה, חוקרים ושוטרים – ללא מבנה פיזי – ותעניק שירותים דיגיטליים במקום שירותים שניתנים כיום בתחנה המסורתית. בתוך כך, הציע צוות החשיבה כי האזרח יוכל למסור עדות מול חוקר בשיחת וידאו מבלי להידרש להגעה פיזית לתחנה.

    הצעה נוספת שעלתה במסגרת התוכנית היא היכולת לתקשר עם האזרח על בסיס איתור גיאוגרפי, בכפוף למתן אישורים משפטיים מתאימים. כך לדוגמא, תוכל המשטרה לשלוח הודעה לאלפי צופים באצטדיון הומה, תוך ביסוס על מיקומם הגיאוגרפי. לצורך העניין, בידי פיקוד העורף כבר קיימת ומושמשת יכולת זו.

    סגר, עוצר לילי, עוצר, משטרה, שוטרים, שוטר, מחסום (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90 )
    צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש/90


  2. שיטור מותאם קהילה: תוכנית לשיפור שירותי המשטרה בקרב אוכלוסיות מיוחדות תוך יצירת ערוצי תקשורת מותאמים ושקיפות מרבית. במסגרת התוכנית תוקם חטיבת קהילות שתמנה כמה מדורים: יוצאי קהילת אתיופיה, קהילת הלהט"ב, חרדים, קשישים, בדואים וכד'.

    על פי התוכנית, לכל קהילה יהיה נציג שייצג אותה ואת צרכיה בחטיבה כדי לשפר את יכולת השוטרים לתת מענה לצרכי אותן הקהילות. צוות החשיבה המליץ על הקמת מרכז הדרכה שיכלול סימולטור באמצעותו יתרגלו השוטרים מצבים שונים שבהם עלולים להיתקל בפעילות מול האוכלוסיות השונות.

    מפכ"ל המשטרה במפגש עם בני משפחת טקה (עיבוד: דוברות המשטרה)
    מפכ"ל המשטרה במפגש עם בני משפחת טקה | עיבוד: דוברות המשטרה


  3. העוצמה האנושית: העלאת האטרקטיביות הארגונית, חיזוק תחושת הערך והשייכות של השוטר וגיבוש דמות המפקד כמעצב ומשפיע על רוח פקודיו.

    בין הצעדים שהוצעו במסגרת תחום זה: הוספת סימנים חזותיים כמו ציון הוותק של השוטר על גבי המדים אותם לובש, והענקת "שכבות הגנה" לשוטרים: החל מהקניית יכולות להתמודדות עם שיימינג ברשת ואפשרות לקבוע מרחב סטרילי בדומה לנהוג במספר מדינות באירופה.

    המרחב הסטרילי, שנועד לאפשר לשוטר לפעול ולהתמודד כראוי עם האתגרים בשטח, יאסור על אזרחים להתקרב לשוטרים מעבר לטווח מסוים. כך, מקווים במשטרה, יימנעו מצבים שרווחים בשנים האחרונות בהם במגעים וחיכוכים בין אזרחים לשוטרים האזרח מציב מול פניו של השוטר מצלמה ומתעד כל תנועה וכל מילה שיוצאות מפיו.

  4. עליונות טכנולוגית בשיטור: תוכנית לשיפור ושדרוג היכולות הטכנולוגיות במשטרת ישראל למימוש ייעודה ולשיפור המאבק בפשיעה. במסגרת התוכנית, מקווים במשטרה ליצור מאגר אחוד שירכז את כל החומרים והמידעים שברשות הארגון לבריכה אחת בסיווג לתחומים, נושאים ותתי נושאים, כך שניתן יהיה בכל עת לשלוף את המידע לצורך המתאים.

    תמונת אילוסטרציה - למצולמת אין כל קשר לכתבה (אילוסטרציה: Roman Yanushevsky, shutterstock)
    שוטרת במשטרה | אילוסטרציה: Roman Yanushevsky, shutterstock


    בנוסף, מאמץ זה יכלול התנעת תהליך דיגיטציה של תיקי המשטרה, שנכון לעכשיו – גם בשנת 2021 מתנהלים בתיקי נייר ובקלסרים.

  5. משטרה מבצעית וחדשנית: גיבוש תוכנית להגברת היכולות המבצעיות של משטרת ישראל על מנת להתמודד עם אתגרי הארגון, לעודד חדשנות ולאמץ מדיניות של סביבה ירוקה. לצורך כך, מתבצעת עבודת מיפוי בגגות מבני המשטרה כדי לאפשר אספקת חשמל סולארית, המרת רכבי המשטרה לרכבים היברידיים וכניסה לשירות של אופנועים חשמליים.