אחרי שבג"ץ קבע כי בסמכותו של שר החינוך לקבוע שפרס ישראל לא יוענק השנה לפרופ' עודד גולדרייך, שהתייצב לצד תנועת החרם נגד ישראל הגיב הבוקר (שישי) גלנט להחלטה, וכתב בחשבון הפייסבוק שלו: "תמיכתו בתנועת החרם היא יריקה בפניה של מדינת ישראל". ימים לפני טקס קבלת הפרס - הוא הוסיף שהזמן שנותר ינוצל להשלים את הבדיקה לגבי ההתנערות של פרופ' גולדרייך מהדברים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"פרס ישראל הוא הפרס היוקרתי ביותר שמדינת ישראל מעניקה", כתב גלנט בפוסט שפרסם. "מי שמדינת ישראל וחוקיה לא יקרים לליבו – לא ראוי לפרס ישראל". הוא הוסיף כי "פרופ׳ גולדרייך הוא אולי מדען מבריק, אבל תמיכתו בתנועת החרם וקריאתו לחרם על אוניברסיטת אריאל היא יריקה בפניה של מדינת ישראל ושל האקדמיה הישראלית ואף הפרה אפשרית של החוק".

שר החינוך הדגיש: "אנו ננצל את הזמן שהועמד לרשותנו על מנת להשלים את הבדיקה האם התנערותו הנוכחית של הפרופ׳ מתנועת החרם היא כנה והאם המידע שמסר לבית המשפט ולמדינה בעניין זה הוא נכון". גלנט הבהיר כי "תרחיש שבו תומך בתנועת החרם יעמוד על הבמה ביום העצמאות ויקבל מידי ראשי המדינה את פרס ישראל הוא תרחיש שלא אתן לו את ידי".

נשיאי האוניברסיטאות בארץ - מלבד אוניברסיטת אריאל - פנו במכתב נזעם לגלנט: "אנו קוראים לך בזאת להסיר את התנגדותך להענקת פרס ישראל בחקר המתמטיקה ומדעי המחשב לפרופ' עודד גולדרייך.
אין בקריאתנו אליך משום הזדהות עם התבטאויותיו הפוליטיות של פרופ׳ גולדרייך. להפך, לגבי ההתבטאויות הידועות לנו דעתנו שונה. אך אנחנו סבורים שזכותו, כאזרח שחי במדינה דמוקרטית, להביע את דעתו בלא מורא ובלא חשש".

עוד תקפו: "אי הענקת פרס ישראל לאדם בשל השקפותיו הפוליטיות חוטאת לרעיון שביסוד קיומו של פרס ישראל ומהווה פגיעה חמורה בחופש הביטוי ובחופש המחשבה. החלטתך יוצרת תחושה קשה שרק מי ש"הולך בתלם" מתוגמל, ומי שמעז להביע דעה פוליטית המצויה מחוץ לקונצנזוס – נענש". על המכתב חתומים: פרופ' אריאל פורת, נשיא אוניברסיטת תל אביב; פרופ' אשר כהן, נשיא האוניברסיטה העברית; פרופ' אורי סיון, נשיא הטכניון; פרופ' אלון חן, נשיא מכון ויצמן; פרופ' דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב; פרופ' רון רובין, נשיא אוניברסיטת חיפה; ופרופ' מימי אייזנשטדט, נשיאת האוניברסיטה הפתוחה.

גם מועצת האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים ביקשה משר החינוך לשקול מחדש את החלטתו: " התבטאויות פוליטיות שהן בגדר המותר על פי עקרון חופש הביטוי אינן רלוונטיות להכרעה בעניין הענקת הפרס. מועצת האקדמיה ונשיאיה הקודמים רואים בדאגה רבה עירוב שיקולים פוליטיים בהחלטות הנוגעות למתן פרס ישראל במדעים. בנסיבות אלה יש משום פגיעה במעמדו של פרס ישראל ובמדע הישראלי כולו, וכן במעמדה המדעי של ישראל בעולם".

בג"ץ: השר גלנט רשאי שלא להעניק לפרופ' גולדרייך את פרס ישראל

בג"ץ קיבל אתמול את עמדת היועץ המשפטי לממשלה ושר החינוך, שלפיה עומדת לשר הסמכות שלא להעניק השנה את פרס ישראל לפרופ' גולדרייך, בשל התייצבותו לימין תנועת החרם על מדינת ישראל (ה-BDS). שופטי העליון העניקו לשר גלנט חודש נוסף על מנת לבדוק את סוגיית חתימתו של גולדרייך על עצומה הקוראת להפסיק שיתופי פעולה של מוסדות או תוכניות הקשורים לאיחוד האירופי עם אוניברסיטת אריאל.

פרופסור עודד גולדרייך
פרופ' עודד גולדרייך

לאחר שבשבועות האחרונים החליטה הוועדה להעניק את פרס ישראל לפרופסור עודד גולדרייך ממכון ויצמן על פועלו בנושא סיבוכיות חישובית, השר יואב גלנט, שאמון על הנושא, גילה כי גולדרייך חתום על פנייה לפרלמנט הגרמני הקוראת לבטל את ההכרה בתנועת החרם על ישראל (ה-BDS) כתנועה אנטישמית. יתרה מזאת, בין היתר גם נטען שגולדרייך הגדיר את חיילי צה"ל כפושעי מלחמה.

לאחר שהתקבלה ההחלטה, פנה גלנט לחברי הוועדה ודרש מהם לבחון מחדש את הענקת הפרס לגולדרייך, בהינתן העניין. "מצב הדברים שבו הפרופסור יקבל בידו האחת מהמדינה את הפרס היוקרתי ביותר, ובידו האחרת מקדם את ענייניה של תנועה החותרת תחת קיומה של ישראל - הוא אבסורדי ובלתי מתקבל על הדעת".

טקס הענקת פרס ישראל, ארכיון (צילום: משה מילנר, לע"מ)
טקס הענקת פרסי ישראל, ארכיון | צילום: משה מילנר, לע"מ

גולדרייך עצמו אמר ל-N12 אחרי הפרסום כי כלל לא ידע שהוא נבחר לקבל את הפרס: "אני לא יודע שום דבר ואני לא רוצה לדבר. אני לא יודע על מה מדובר. לא עדכנו אותי על הזכייה. אני לא מוכן להגיב על מה שאני לא יודע. אני לא יודע על מה מדובר ולכן אני לא יודע להגיב".