מזג האוויר השרבי היום (חמישי) הביא את נציב כבאות והצלה, רב טפסר דדי שמחי, לחתום על צו האוסר על הדלקת מדורות ברחבי הארץ בשבוע שעבר. איך תתקיים ההילולה במירון, איך תוכלו בכל זאת להדליק מדורות ואיך ניתן לחגוג את חג המדורות ללא עשן? עשינו סדר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

איפה אפשר בכל זאת להדליק מדורות?

אם אתם באזור שמדרום לקו הגיאוגרפי של כביש 25 (כביש נחל עוז, צומת הערבה) - תוכלו להדליק מדורות כאוות נפשכם, תוך שמירה על הנחיות הבטיחות. ישנן גם לא מעט רשויות מקומיות שהכשירו אזורים ייעודיים להדלקת מדורות והבערת אש בשטח פתוח. תוכלו לבדוק באתרי הרשויות לראות אם ואיפה תוכלו להבעיר מדורה.

המועצה המקומית שלי הכשירה אזור למדורות, על מה עלי להקפיד?

מדורה בתוך גומה באדמה, אך בכל מקרה לא בשטח יער וחורש גם אם הוקצה לכך שטח ייעודי. "בעקבות מזג אוויר חם ויבש שחל השבוע, קרן קימת לישראל מבקשת מהציבור להימנע מלהדליק מדורות ביערות, בפארקים ובשטחים הפתוחים", היערן הראשי של קק"ל גלעד אוסטרובסקי מבקש להזכיר. מדורה שאינה בתוך גומה - על המרחק בינה לבין יער להיות יותר מ-300 מטרים. בין מדורה למתקני גז ודלק - יותר מ-40 מטרים. לקווי חשמל וטלפון - יותר מ-20 מטרים. למבנה - יותר מ-50 מטרים. המרחק בין מדורה למדורה אחרת יותר מ-5 מטרים. על גודל בסיס מדורה להיות לא יותר מ-3 מטרים.

ומה לגבי "על האש"?

בכבאות והצלה מהבהירים שאין כל מניעה להדליק אש במתקן ייעודי להכנת אוכל (כגון מנגל) ובמקומות המאושרים לכך.

איך יחגגו השנה את הילולת הרשב"י במירון?

ההילולה במירון נחשבת לאזור מפוקח ועל כן היא תתקיים כרגיל, כולל הדלקת מדורות. כ-5,000 שוטרים נפרסו כבר משעות הבוקר בכל צירי התנועה המגיעים למירון במעגלי אבטחה היקפיים, וברחבי המתחם במטרה לאבטח את מאות אלפי המבקרים הצפויים להגיע לחגיגות, לשמור על הסדר הציבורי ולהכווין את התנועה. משלחת של שוטרים בכירים מאוקראינה אף מבקרת בישראל ותתרשם מהיערכות המשטרה במטרה ליישם את הלקחים בהילולה השנתית באומן. כבכל שנה, ההילולה תתנהל סביב זמני הדלקה קבועים מראש. האירוע יפתח בהדלקה הראשונה, של חסידות באיאן, הערב בשעה 20:00, ויסתיים בהדלקת האחרונה בראשותו של הרב קעניג, מחר בבוקר בשעה 10:00.

פסטיבל ההילולה במירון (צילום: חדשות 2)
ההילולה במירון 2017 | צילום: חדשות 2

כמה אנשים יוכלו לחגוג השנה במירון?

גורמים מעריכים שצפויים להגיע להילולה מאות אלפי חוגגים. בהתאם להנחיות משרד הבריאות בנוגע לקורונה, תוגבל כמות האנשים במתחם ההדלקות עצמו ל- 10,000 איש. ההר כולו פתוח לקהל הרחב, כמו כל אתר תיירותי, ויהיו פזורים בו מסכי ענק כדי לאפשר לקהל לצפות בהדלקות בשידור חי. עקב העומס הצפוי, ההמלצה של משטרת ישראל היא להגיע לציון שלא בזמן ההדלקות. "רצוי להגיע לציון בשעות הבוקר של רביעי, חמישי ושישי", נמסר מהמשטרה. עם זאת, לא ייבדק ה"תו הירוק" בכניסה לאירוע. למניעת התקהלות באזור הקבר, תתאפשר כניסה למבנה ללא שהייה - החוגגים יוכלו לעבור לידו ולהמשיך.

ומה עם הקורונה?

לפי מטה "מגן ישראל", המרכז הארצי לניהול המקומות הקדושים ומשטרת ישראל יעשו ככל הניתן על מנת ליישם את המלצת משרד הבריאות. לאזור ההר יוכל להגיע כל מי שחפץ, ללא קשר לרמת הנוגדנים בגופו. ברחבי ההר יחולו מגבלות ההתקהלות הקיימות: 20 איש בתוך חלל סגור ו-100 איש באזור פתוח. אזור ההדלקות יתנהל במתווה של "התו הירוק": יורשו להיכנס רק מחלימים, מחוסנים או בעלי בדיקות PCR שליליות עד 72 שעות לפני האירוע.

איך אפשר להגיע למירון?

במשטרה אמרו שכחלק מהפקת לקחים משנים קודמות ולמען הבטחת שלומם של החוגגים, הוחלט כי גם השנה ההגעה להילולה תותר אך ורק באמצעות תחבורה ציבורית והסעות מוסדרות. לנוסעים בתחבורה הציבורית הוסדרה תחנת ריענון בצומת אליקים. אוטובוסים של חברות הסעה פרטיות יופנו לחניונים באזור, משם יוסעו החוגגים לאתר ההילולה באמצעות שאטלים, ללא תשלום. השנה תתאפשר גם לראשונה הגעה ברכבת.

ל"ג בעומר בהר מירון (צילום: דוד כהן/פלאש 90, חדשות)
ל"ג בעומר בהר מירון ב-2019 | צילום: דוד כהן/פלאש 90, חדשות

ומי שלא מגיע להילולה אבל כן מתכנן להגיע לאזור?

הדרכים המובילות למירון יחסמו לתנועת כלי רכב פרטיים ואוטובוסים לא מורשים במקומות הבאים: כביש 89 מחלף אליפלט לכיוון צפת, כביש 866 צומת חנניה לכיוון מירון וכביש 89 צומת חירם לכיוון מירון. תושבים שמתגוררים בסמוך יורשו לנסוע בדרכים הללו בהצגת תעודת זהות עם ספח עדכני. כניסת רכבים של תושבים אחרים באזור (אשכול יישובי צפת, גוש חלב וחנניה) תתאפשר רק מצמתים הקרובים ליישוב מגוריהם. מתארחים באזור? ודאו עם המארחים כי העבירו את פרטיכם למועצה האזורית מרום גליל.