"הפסקת האש הייתה נקודת ההתחלה, מקווה שנצליח להתקדם מעבר לכך": מזכיר המדינה האמריקני, טוני בלינקן, ערך הערב (שלישי) ביקור ראשון בישראל בתפקידו - ולאחר שנפגש עם כמה מבכירי המדינה ובהם שר החוץ גבי אשכנזי ושר הביטחון בני גנץ, הוא נשא הצהרה לתקשורת והשיב לשאלות עיתונאים. 

"הנשיא ביידן ביקש ממני להגיע לאזור לכמה מטרות: להדגיש את המחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל, לייצב את המתיחות בירושלים ובגדה, לספק עזרה מיידית לתושבי עזה ולבנות מחדש את הקשר שלנו עם העם הפלסטיני וההנהגה הפלסטינית", אמר בלינקן בפתח דבריו. 

"במהלך הפגישות שניהלתי, שמעתי הכרה משותפת של כל הצדדים שצריך לנקוט בצעדים כדי לייצב את המצב. הפסקת האש הייתה צעד ראשון אבל צריך להתחיל בשיקום עזה ובעזרה הומניטרית לתושבים שם - אבל זה לא מספיק. אנחנו מאמינים שישראל והפלסטינים צריכים לקבל יחס שווה והוגן ולהגיע לזכויות שלהם ולכבוד", הדגיש. 
 
הפצצות חיל האוויר בעזה - תמונה מאתמול (צילום: AP)
בלינקן: "הסכסוך עולה בחיים של יותר מדי אזרחים" | צילום: AP
 

"עבור יותר מדי אזרחים חפים מפשע - ישראלים ופלסטינים - הסכסוך עולה בחיים", אמר מזכיר המדינה האמריקני. "המנהיגים בשני הצדדים יצטרכו לפעול על מנת שפר את החיים של התושבים בישראל, בעזה ובגדה. אם הם יעשו כך - הם ימצאו שותפים בשני הצדדים". 
 
לדברי בלינקן, "האלימות שראינו היא תזכורת לצורך להגיע לפתרון של שלום בר קיימא בין ישראל לפלסטינים. הפסקת האש הייתה נקודת ההתחלה בלבד. עכשיו עלינו לעבוד עם השותפים כאן ועם שותפים אחרים כדי להעניק סיוע מיידי לאזרחים בעזה - ואז להתייחס לגורמים האפשריים שגרמו לאלימות. אנחנו נעבוד על זה בשקט ובאינטנסיביות. אני שמח שהצלחנו להגיע להפסקת אש ואני מקווה שנצליח לנוע מעבר לכך ולהניע משהו חיובי יותר". 

"אנחנו עדיין מאמינים שפתרון שתי המדינות הוא הפתרון היחיד", הבהיר, "ולכן כל פעולה שמי מהצדדים יעשה ויחתור תחת הסיכויים של הפתרון הזה - אנחנו נתנגד לה. זה כולל בנייה בהתנחלויות, פינויים לא חוקיים, הסתה לטרור ומשכורות לטרוריסטים. כל אלה יכולים לחתור תחת פתרון שתי המדינות". 

על המחלוקת עם ישראל בנושא האירני: "מאוחדים בהבנה שאירן לעולם לא תהיה גרעינית" 

עוד התייחס מזכיר המדינה האמריקני לסוגייה האירנית: "ארה"ב וישראל מאוחדות לגמרי בהבנה שאירן לעולם לא תוכל להיות גרעינית. זה לא סוד שיש בינינו מחלוקות לפעמים לגבי השאלה איך משיגים את המטרה הזאת, אבל על זה מבוססת ידידות ושותפות. הסכם הגרעין של אירן עם המעצמות מביא לכך שאירן לא תוכל להשיג נשק גרעיני".
 
בלינקן התייחס לכוונת ממשל ביידן לפתוח מחדש את הקונסוליה במזרח ירושלים: "אנחנו מתחילים בהנעה של פתיחת הקונסוליה וצריך לעשות זאת כדי לסייע לפלסטינים, אין לנו עדיין תאריך מתי זה יקרה". עוד הוא התייחס לצעדי השיקום המתוכננים ברצועה: "אם נעשה את זה נכון, יש לזה את הפוטנציאל להצליח. עלינו לעשות ולספק לא רק את הצרכים החיוניים של תושבי עזה - מים וחשמל - אלא גם צרכים שיאפשרו להם לחיות חיים אופטימיים ועם הזדמנויות". 

מוקדם יותר היום, נפגש מזכיר המדינה האמריקני עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. בנאום לאחר המפגש, אמר בלינקן שממשל ביידן יבקש מהקונגרס האמריקני 75 מיליון דולר על מנת להושיט סיוע כלכלי לפלסטינים ויקדם תהליך לפתיחת הקונסוליה בירושלים מחדש. בלינקן הוסיף שארצות הברית תספק סיוע מיידי של 5.5 מיליון דולר לעזה ו -32 מיליון דולר לסוכנות הסיוע והעבודה של האו"ם (אונר"א).