ממדי המחדל של האסון במירון ימשיכו להתברר עוד זמן רב, ואתמול (שני) פרסמנו במהדורה המרכזית כי גם יועצי הבטיחות של ההילולה והאתר התריעו מראש על ליקויים רבים. בדוח שערכה חברת BCS הנדסה והוגש למשטרה הזהירו מפני חללים מתחת למחסנים ברחבת תולדות אהרון, קונסטרוקציות לא בטיחותיות בכמה נקודות, מבנים שהוקמו ללא היתר בנייה ודרך ברכת הכהנים, הסמוכה לרחבת תולדות אהרון, שהוגדרה כמסוכנת.

הליקויים טופלו, ולאחר מכן הזמין ניצב שמעון לביא, מפקד המחוז הצפוני, עוד בדיקה הנדסית לאישור האתר, ואז התוכנית הוצגה למפכ"ל ולשר אוחנה. המהנדס עאמר חליליה ויועץ הבטיחות פיני אזרזר הם אלו שחתומים על התוכנית. היום הם כבר נפגשו עם סנגורים להתכונן לחקירה הצפויה.

אשתו של אזרזר הסבירה את עמדתם: "הוא לא מוטרד, הוא לא עשה שום דבר לא בסדר. ההיפך, הלוואי ויחפרו. הוא עשה את הכול כמו שצרי, הם עשו את הכול לפי הנהלים והכול כתוב והכול מתועד והכול מוקלט". לטענתה החברה בדקה גם את המסדרון שבו התרחש האסון. "הוא ישן טוב בלילה", אמרה.

המונים בהילולה במירון (צילום: N12)
הליקויים היו ידועים מראש | צילום: N12

אזרזר מכיר היטב את מירון. במשך שנים הוא שימש כקצין רישוי ואבטחה של מחוז הצפון והיה זה שבודק ומאשר את המתחם. אחרי שפרש מהמשטרה עבר לחברה אזרחית שעוסקת בדיוק באותו התחום, ייעוץ, וגם באתר מירון.

אשתו של אזרזר הוסיפה כי הוא לא אחראי על כך שבפועל נכנסו לאתר 20 אלף בני אדם - כשהוא לפני כן אישר כניסה רק של 3,000. "זה כבר עבודה של המשטרה כמה אנשים להכניס", הסבירה. הוא לא יכול להיות בכל פתח ולהגיד כמה אנשים. זו לא העבודה שלו. זה שהכניסו כמויות אדירות ולא סבירות של אנשים לשם זה כבר לא בעיה של המהנדס. הוא עושה את מירון כבר הרבה שנים. הוא מכיר כל אבן שם".

פיני אזרזר יועץ הבטיחות במירון (צילום: N12)
פיני אזרזר יועץ הבטיחות במירון | צילום: N12

תנאים נוספים להילולה ההמונית הפכו להמלצות. ממערך כיבוי האש נדרש  עבור מתחם תולדות אהרן כי בעבור תפוסה גדולה מ-6,000 איש יהיו שלוש דרכי מוצא לפחות ובעבור תפוסה גדולה מ-9,000 איש יהיו ארבע דרכי מוצא לפחות. כוחות הביטחון בנו את התוכניות לקליטת הקהל על פי נתונים שקיבלו מהחסידויות. כל קבוצה דיווחה על כמה אלפים לכל היותר. בפועל הגיעו עשרות אלפים.

במסגרת חילופי ההאשמות של הימים האחרונים, חשפנו הערב מסמך של משרד המשפטים ממאי 2020. המחלקה האזרחית כותבת כך: "אירוע הילולת ל"ג בעומר הוא אירוע רחב בהרבה מסמכויות ועדת החמישה. מדובר בכל שנה באירוע המוני, רחב היקף ומורכב, שמצריך מעורבות של מספר גורמים ממשלתיים. בהתאם לכך, החליטה הממשלה כי הגורם שיתכלל את הטיפול בכל נושא ההילולה בכל שנה הוא המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים שהוא עמותה ממשלתית". משרד המשפטים בעצם קובע שמי שמקבל את הכסף עבור תשתית ופיתוח הוא גם זה שיישא באחריות.