עורך הדין רצון פרץ, סגן ניצב בדימוס ומי שבמסגרת תפקידיו פיקד וניהל אירועים בסדרי גודל של עשרות אלפי משתתפים, מפרסם בפומבי ביקורת נוקבת על התנהלות המשטרה באסון מירון. פרץ מעיד על תרבות שבה קצינים מונעים מאינטרסים אישיים, לעיתים אף בניגוד לעמדתם המקצועית. הוא מספר על מפקדים ש"סומכים על הנס" ולא מבצעים תחקירי אמת ובשילוב עם התרבות החרדית שפועלת על פי הוראות רבנים, אירוע שכזה לא מפתיע שקרה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"'אסון מירון' הינו תוצאה טראגית המשלבת שתי תרבויות שרמת האמון ביניהן הולכת ומתדרדרת בשנים האחרונות", כותב פרץ. "התרבות האחת היא התרבות החרדית על פלגיה השונים הנוהגת ומתנהלת פעמים על פי הוראות רבנים ופעמים באופן ספונטני. מהצד השני תרבות המשטרה שקציניה הבכירים מקבלים את ההחלטות בהתאם לאינטרסים אישיים ומונעים מתוך רצון להתקדם במשטרה, פעמים אף בניגוד לעמדתם המקצועית. מפקדים שלא לומדים מהעבר וסומכים על הנס. מפקדים שלא מבצעים תחקירי אמת ולא מפיקים את הלקחים הנדרשים".

"אחריות המשטרה היא ברורה ואינה ניתנת לפרשנות! בכל אירוע ציבורי תחת כיפת השמיים, ברישיון ולא ברישיון, נושא הבטיחות אמור להיות נר לרגלי המפקדים במשטרת ישראל. חוק הבטיחות קובע ומגדיר באופן ברור כי במידה וקיים חשש שכמות הקהל אינה תואמת למקום ומהווה סכנה למשתתפים, על מפקד המשטרה למנוע את האירוע או להפסיקו".

זירת האסון במירון (צילום: Sebastian Scheiner, AP)
הנקודה בה נוצר ה"פקק" האנושי שהביא לאסון | צילום: Sebastian Scheiner, AP

אירוע מירון מתקיים בכל שנה בניהול מבצעי של המשטרה, למרות שהגדרתו כפולחן דתי שאינו מחייב רישיון. אין מדובר באירוע ספונטני כמו לוויה אלא באירוע מתוכנן עם תהליכי עבודה סדורים. המשמעות של התכנון והניהול המבצעי לאירוע מירון על ידי משטרת ישראל, ההיערכות מספר חודשים קודם לאירוע וביצוע סדרה של פקודות ואישורי תוכניות, מעידים כאלף מונים שהאחריות היא בוודאי שלה. האחריות המבצעית הזאת אינה יכולה להתפוגג בתירוצים ואמתלות של לחצים פוליטיים כאלה ואחרים והיא צריכה להתמקד ולבוא לידי ביטוי בעיקר בתחום הביטחון והבטיחות של הציבור ותו לא".

בהמשך דבריו מסביר פרץ כי המשטרה הייתה יכולה לבצע היערכות מקדימה ומתאימה לאירוע, למשל כמו להתנגד לקיומו בשל החשש מאירוע המוני ללא שליטה. לטענתו תפעול האירוע, על אף שלא הוכנה מראש תכנית מבצעית לתרחיש, נעשה בצורה טובה יחסית וכזו שמורידה את האחריות הפלילית מהמפקדים שהיו בשטח בעת האסון. "שוטרים שהיו במקום פעלו בנחישות ובסיכון חייהם על מנת להציל חיי אדם שנקלעו לאסון ונלכדו במסלול היציאה ממתחם ההדלקה".

לסיכום כותב פרץ: "גם אם לא לקחו בחשבון את התרחיש המפתיע שגרם לאסון הקשה. אין ספק שנדרשת ועדת חקירה שתבחן את הסוגיות בכל ההיבטים החל מכשירותו של המקום להכיל קהל רב וכלה ביכולת המשטרה לקבל את ההחלטות ללא לחצים פוליטיים לצורך הניהול המבצעי של האירוע כשהמטרה העליונה ביטחונם ובטיחותם של המשתתפים. בטוחני כי האירועים הבאים יתנהלו אחרת כשלצערנו אולי היה אפשר לעשות זאת טרם האסון הקשה".