"כמעט מיד לא היה למי לסייע": שלושה ימים בלבד חלפו מאז האסון הכבד במירון, אך אין ספק שמדובר באירוע שייחרט בזיכרון הלאומי. כמו כן, ישנם אנשים שיישאו את המראות הקשים גם בזיכרונם האישי – שוטרים, כוחות חילוץ וצוותי רפואה שנלחמו על החיי הפצועים, פינו את ההרוגים וניסו לסייע להמונים בשניות שאחרי האסון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"היה פה המון מטורף", שחזר עומרי גורגה פרמדיק מד"א שטיפל בפצועי האסון. "אני מגיע לנקודה הזאת ורואה פה איזושהי כיפה שאין עליה אנשים. אני מסתכל, רואה פה אנשים כורעים ברך ומבין שמדובר בהחייאה, מתכופף לנסות לסייע, ואז אני מבין שגם שם מדובר בהחייאה. ואז אני מרים את הראש וגם שם יש החייאה, ועוד אחת. ואז אני מבין שאני באירוע אחר".

האסון במירון (צילום: פלאש/90 )
האסון במירון | צילום: פלאש/90

בפעם הראשונה אחרי הלילה המסויט, עמרי חזר אתמול (ראשון) לזירת האסון במירון. "אני עולה על ביובית, מסתכל למעלה ומבין שאני במקום בטוח. פתאום מישהו מזהה את הווסט שלי וצועק לי: 'פראמדיק, יש למעלה 20 הרוגים!'"

בקול חנוק הוא דיווח למוקד מגן דוד אדום כדי לבקש סיוע. "אנחנו באירוע רב נפגעים, יש כבר 11 אקסים (פצועים)", הודיע. בתוך זמן קצר הוא הבין את גודל הטרגדיה. "זה השלב שאנשים מתחילים לזרום אליי פצועים, ילדים ומבוגרים, ואני רק מחפש את מי אני כן יכול להציל", סיפר גורגה. "שמתי יד מהר על הדופק ובודק אם יש או אין, נשימה - יש? אין? וכך הלאה. באיזשהו שלב מישהו מושך לי ביד ואומר: "פרמדיק, בוא עכשיו".

"אנחנו באירוע רב נפגעים, יש כבר 11 אקסים (פצועים)"

פרמדיק מד"א עומרי גורגה

אורן אביטן, מנהל המרחב של מד"א שמע את הדיווח בקשר ומיהר להגיע לזירה. אביטן הדגיש כי נחיל האנשים האדיר שהיה במירון לא השאיר ספקות להכרזה הבלתי נמנעת שמדובר באירוע רב-נפגעים. "אני מדבר עם המוקד שלנו ומבקש להעלות מסוקים", שחזר אביטן. "כוחות הצלה וסיוע רבים הגיעו למקום, אך כמעט מיד לא היה להם למי לסייע. אנשים פשוט נמחצו למוות – אין הגדרה אחרת".

את מתחם קבר הרשב"י המשיכו לפקוד גם היום אלפי אנשים בצל האסון הכבד. התפילות לצדיק נמשכו כרגיל – אבל המחדל זעק. לאנשי המקצוע ברור שאת האסון הזה ניתן וצריך היה למנוע. עורך הדין רונן ורדי, יועץ ומומחה בטיחות, הדגיש כי במקרים מסוג זה מה יש להקפיד על שני דברים עיקריים: פתחי יציאה שמותאמים לכמות האנשים ודרך גישה לכוחות הצלה.

האסון בהר מירון (צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
האסון בהר מירון | צילום: AP / FLASH 90, פלאש/90

"באירוע של 3,000 איש אנחנו צריכים לפחות שלושה פתחים של יציאה שכל אחד מהם ברוחב של 2.20 מטר לפחות", הדגיש ורדי. הוא עבר בין הטריבונות למקום האסון, חישב את הגודל והסיק מסקנה ברורה: "ככה לא צריך להתנהל אירוע המוני".

המראות הקשים מאותו הלילה לא יעזבו את האנשים שהיו כאן, שניסו בכל יכולתם לעזור. "מאותו רגע אני לא מצליח לישון", סיפר אביטן. "אתה עייף פיזית, אבל אתה לא יכול להירדם, אתה לא יכול לסגור את העיניים. אתה רוצה לישון, ואתה לא יכול".