הורים - וסבים - היכונו: ב-1 באוגוסט יכנסו לתוקף תקנות חדשות המחייבות התקנת מערכת למניעת שכחת ילדים ברכב. מדובר בצעד חשוב היות שעל פי נתוני הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, 881 ילדים נשכחו ברכב בעשור האחרון ו-31 מהם איבדו את חייהם. עם זאת, הוא זוכה ללא מעט ביקורת משום שהציבור הוא שיישא בעול ההצטיידות במערכת והתשלום בעבורה. אז מה אומרות התקנות, כמה עולה המערכת ומה יקרה אם תתפסו בלעדיה? עשינו סדר

מה אומרות התקנות?

על פי התקנות שאושרו בוועדת הכלכלה לפני כמעט שלושה חודשים, החל מ-1 באוגוסט 2021, יחויב כל נהג 
המסיע ילדים עד גיל 4 ברכב פרטי או מסחרי עד 3.5 טון, להתקין או להצטייד במערכת התראה למניעת שכחת ילדים ברכב. פטורים מתקנה זו, רכב להסעת תלמידים (שכבר מחוייב בכך), מונית, רכב אספנות שמועד ייצורו עד שנת 1983 ,רכב בעל סיווג משנה אמבולנס או כיבוי אש.

אני לא ההורה של הילד - האם החובה חלה עליי?

כן. לשון התקנה לא מבחינה בין נסיעה שגרתית של ילד ברכב לטרמפ חד פעמי. בתקנות נכתב: "לא יסיע אדם ברכב מסוג המפורט להלן ילד עד גיל 4, אלא אם כן מותקנת ברכב מערכת עזר לנהג להתרעה על השארתו של ילד". 

מה העונש למי שיפר את התקנה?

הקנס בגין הסעת ילדים מתחת לגיל 4 ללא התקנת מערכת כזו יעמוד על 250 שקלים וכן 4 נקודות.

עיצומים בגלל אפוד (צילום: ויקיפדיה)
אפוד זוהר | צילום: ויקיפדיה

מתי תתחיל האכיפה?

על אף שהחובה להתקין את המערכת תיכנס לתוקף בקיץ השנה, אכיפת התקנות בפועל תחל רק ב-1 בינואר 2022.

מה תוקף התקנות?

התקנות הן הוראת שעה התקפה לשנתיים בלבד, לפיכך אם לא יוארכו, יפוג תוקפן ב-1 באוגוסט 2023.

האם התקנות עדיין יכולות להשתנות? 

על פי נוסח התקנות: "שר התחבורה והבטיחות בדרכים ידווח לוועדת הכלכלה של הכנסת ב-1 בדצמבר 2021 או בסמוך למועד האמור, לגבי יישומן של תקנות אלה, ובכלל זה לגבי היערכות לאכיפתן, זמינות מערכות להתרעה על השארת ילדים ברכב כאמור בתקנות אלה לרכישה בישראל, מחיריהן ומספר היבואנים המייבאים מערכות כאמור לשם שיווקן בישראל".  

שרת התחבורה מירי רגב דחפה את המהלך הזה קדימה. אם תושבע ממשלה, ימונה עד למועד הדיווח שר תחבורה חדש ומדיניותו בעניין יכולה להשפיע על ועדת הכלכלה לערוך אי אלו שינויים. כך למשל אם ימצאו שעול עלות המערכת בו נושא הציבור גבוה מדי או שיש קושי לאכוף את התקנה. 

האם המדינה משתתפת במימון המערכת?

לא ויש על כך לא מעט ביקורת. ההוצאה תוכל להגיע בהמשך ליותר מ-600 שקלים עבור רכב אחד. המבקרים טוענים כי בהעדר סבסוד למעשה מדובר בדרך חדשה לגבות מס - מס הורים.

ישנה גם טענה כי בדומה חמקרה האפודים הזוהרים, גם ברקע תקנה זו יש לחץ של לוביסטים של החברות המייצרות את מערכות הבטיחות. הטלת חובת ההתקנה של אחת מבין מספר מצומצם של מערכות, הכל מול לקוחות פרטיים, יגרוף רווחים משמעותיים לאותן חברות.

אמא, תינוק, סלקל, אוטו, מכונית, רכב, נסיעה (צילום: Jupiterimages, GettyImages IL)
אמא ותינוק ברכב | צילום: Jupiterimages, GettyImages IL

אילו מערכות מאושרות על ידי משרד התחבורה?

על מערכות ההתרעה המאושרות לשימוש צריך יצרן המערכת או היבואן המסחרי לסמן כי המערכת מקיימת את דרישות תקנת התעבורה 83ד. באתר משרד התחבורה ניתן למצוא את רשימת המערכות המאושרות לשימוש או נמצאות בבדיקה. כרגע ישנן ארבע מערכות שאושרו ועוד 9 שנמצאות בתהליכי בדיקה של המשרד. שם, הבטיחו כי מספר המערכות המאושרות יגיע כבר השבוע ל-7.

ברכב שלי ישנה כבר מערכת למניעת שכחת ילדים - האם אני צריך להתקין אחת חדשה?

משרד התחבורה מאשר את השימוש במערכות מקוריות שהותקנו על ידי יצרן הרכב בקו הייצור של הרכב בלבד. מערכות אלו ירשמו ברישיון הרכב לצד מערכות הבטיחות האחרות שהותקנו ברכב עוד במפעל.

האם ניתן לרכוש את המערכת ביבוא אישי?

התקנה מתירה לבצע ייבוא אישי של המערכות. זאת, רק אם מדובר במערכות המאושרות על ידי משרד התחבורה, ולפיכך המערכת שתרכשו מחו"ל צריכה לשאת סימון מסחרי זהה לזה של מערכת מאושרת הנמכרת בישראל. כמו כן קודם לרכישה יש למלא בקשה לייבוא אישי של מערכת כזו באתר משרד התחבורה ולצרף טפסים מסוימים.

מירי רגב עם מסיכה (צילום: Yonatan Sindel Flash90)
שרת התחבורה מירי רגב | צילום: Yonatan Sindel Flash90

כמה זה עולה לנו?

מחיר המערכות משתנה, חלק בסיסיות יותר ואחרות מתקדמות. אספנו את מחירי המערכות שאושרו. מחיר ההשקה של מערכת Tippy מתחיל ב-299 שקלים למערכת הבסיסית ומגיע ל-375 שקלים למערכת שאינה תלויה בסמארטפון. מחירה של מערכת TopoCare Babi מתחיל ב-349 ומגיע ל-419 למערכת שלא זקוקה לסמארטפון. מערכת "בייבי פלאג" עולה 450 שקלים. מחיר ההשקה של מערכת Baby Beep עומד על 499 שקלים. חשוב להזכיר שמדובר במחירי השקה, כשבחברות מצהירים שהמחיר המלא של המערכות גבוה יותר.

איך המערכות עובדות?

המערכות מורכבות מחיישן שמזהה האם יש ילד במושב האחורי ואמצעי התרעה שמופעל במקרה של חשש לשכחת הילד ברכב. החיישן יכול להיות כרית חכמה שמניחים על מושב הבטיחות (topcare babi, baby beep, tippy), או התקן שמוצמד לחלון הצד האחורי ברכב (baby flag). מורידים אפליקציה לסמארטפון והיא מפעילה התרעה במקרה של שכחה. 

במערכות היקרות יותר ישנו גם אמצעי התרעה שהוא התקן נפרד שמשמיע צלצול, כמו למשל מחזיק מפתחות ואף לעיתים התקן שיכול להתריע לאנשים שעוברים בסמוך לרכב שנשכח בו ילד. חשוב לשים לב כי ישנם מושבי בטיחות שהוראות היצרן אוסרות להוסיף עליהם אלמנטים נוספים כמו הכריות החכמות.