לירון (שם בדוי) בת ה-17 התייתמה מאימה לפני כשנתיים, ומאז היא מתגוררת יחד עם דודתה בדירת עמידר בבאר שבע, שבה גרה בשנים האחרונות עם האם. למרות הסיפור הקשה של השתיים, משרד הבינוי והשיכון הורה לשתיים להתפנות מדירתן בטענה שהן אינן זכאיות לדירה והן מוגדרות כעת כפולשות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אימה של לירון, שהגיעה ממשפחה קשת יום והייתה נכה, קיבלה זכאות לדירת עמידר, והתגוררה שם בשנים האחרונות יחד עם בתה. אב המשפחה ניתק את הקשר עם השתיים ולא היה מעורב בחייהן.לאחר מותה של האם, לירון נותרה לבדה, ודודתה נאלצה לעבור לגור איתה בדירה של האם.

"כשאני בכיתה ט' בישרו לי את הבשורה הנוראה מכל", מספרת לירון. "באותו רגע האדמה נשמטת מתחת לרגליים שלי. ישבנו שבעה וחזרנו לבית, למקום הכל כך טבעי".

עם זאת, מספר חודשים לאחר מותה של האם קיבלו לירון ודודתה הודעה ממשרד הבינוי והשיכון, לפיה הן אינן עומדות בקריטריונים הדרושים ועל כן עליהן לפנות את הדירה. בנוסף, האם שנפטרה הוגדרה כפולשת, על אף שבעבר קיבלה אישור להתגורר בדירה של אחיה, כדיירת ממשיכה.

"הכינוי 'פולשת' פשוט הכאיב לי בלב וזעזע אותי", משתפת לירון בכאב. "איך ילדה בת 14 שנכנסה לבית יכולה להיקרא פולשת? אני ואימא שלי נכנסנו לדירה הזו באופן חוקי, היא זכאית לחלוטין. לאן הם רוצים שאני אלך, לרחוב? איך אפשר לעשות בגרויות מהרחוב? שמישהו יסביר לי".

בסכנת פינוי (צילום: חדשות 12)
לירון ודודתה, בדירתן בבאר שבע | צילום: חדשות 12

דודתה של לירון, רחל, סיפרה על הניסיונות לבטל את הפינוי: "הם ביקשו תדפיסי בנק וחשבון. הבאתי להם תלושי משכורת כדי להראות שאין בכוחי לשכור דירה באופן עצמאי. הילדה פה היא העיקר. לאן היא תלך? ילדה בת 17, ריבונו של עולם. כואב הלב".

הדר קס, העובדת הסוציאלית שמלווה את לירון, פנתה לגורמים הרלוונטיים וביקשה להתחשב במצבה החריג של הנערה. היא הסבירה שעזיבת הבית תערער את עולמה, אך ההחלטה לא השתנתה.

"אני לא יכולה להבין איך ההחלטה הזאת עברה כל כך הרבה ידיים, ואף אחד לא הפעיל שיקול דעת והבין שילדה בת 17 נזרקת כאן לרחוב", אומרת קס. "ילדה שיושבת בבוקר ולומדת לבגרויות, ובערב כותבת מכתבים למשרד השיכון. זו ילדה שסעדה את אמא שלה לפני גיל 12. אני חושבת שמגיע לה קצת נחת ושקט, היא עברה מספיק".

גם לירון מרגישה שבמשרד הבינוי והשיכון מתעלמים מהטענות שלה: "אני מרגישה שקופה, שלא רואים אותי. זה מעשה חסר אנושיות, אפילו אכזרי. הבית הזה הוא מעבר לקורת גג. הוא כל הזיכרונות שיש לי מאימא שלי".

במשרד הבינוי והשיכון הגיבו לכתבה: "משפחתה של לירון נכנסה שלא כדין לפני מספר שנים לדירת דיור ציבורי. אף על פי כן, אושרו לפנים משורת הדין מגוריה בדירה עם בתה. על פי נתוניה של האפוטרופוסית, היא אינה זכאית לקבלת דירה בדיור הציבורי. עם זאת, אם היא מעוניינת שהמשרד ישקול את זכאותה לסיוע, עליה להגיש בקשה מתאימה באמצעות חברת עמידר. נציין כי בהנחיית משרד הבינוי והשיכון לא יפונו בתקופת הקורונה משפחות מדירות פלושות".