"אין פלא שזה לפני בחירות": אמש (ראשון), פורסם לראשונה ב"מהדורה המרכזית", כי הממשלה מתכוונת לפצות בתשלום חד-פעמי את המשפחות מפרשת חטופי תימן, שרבים מהם מתו או נעלמו בנסיבות מסתוריות לפני כשישה עשורים. עם זאת, הבוקר המשפחות קמו בתחושות מורכבות וזעמו. "במקום להודות במה שקרה ולעזור לנו למצוא אותם, הם דוחפים לנו כסף".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

ציונה דמארי, ילדה את הבן הבכור שלה ושל בעלה יוסף ז"ל, שנפטר לפני שלושה חודשים בחודש יולי - לפני 65 שנה. הלידה התרחשה באמבולנס, בדרך לבית החולים בחדרה, ובאותם רגעים קשים ומרגשים, היא לא ידעה שזאת תהיה הפעם האחרונה שתראה אותו. בבית החולים בישרו להם שהוא מת. אך ההורים היו בטוחים כל השנים שכמו ילדים אחרים של יוצאי תימן שנעלמו, הוא נחטף.

ציונה לא איבדה מעולם את התקווה לפגוש את הבן האבוד. לפני 5 שנים הם עשו בדיקת DNA של חברת myheritage, כדי לנסות ולהתחקות אחר עקבותיו. אך התוצאה שלה קיוו לא הגיעה, וכל שנותר להם הוא לחכות שלפחות המדינה תכיר ותודה באירועים שקרו, תחשוף את כל המסמכים ותעזור להם לחפש את הילדים האבודים.

מעולם לא קיבלו תעודת פטירה (צילום: אביבית מיסניקוב, חדשות 2)
ציונה דמארי | צילום: אביבית מיסניקוב, חדשות 2

למרות התקווה, הבוקר המשפחות התעוררו לבשורה אחרת לגמרי מהממשלה. "מכיוון שאחיי ואני לא חונכנו לחומרנות וגם בגלל הסיטואציה אני ממש לא שמח", מציין הבוקר אמנון דמארי בנם של ציונה ויוסף. "הקונוטציה לפיצוי מדברת בעד עצמה ומזכיר (להבדיל אלף הבדלות) את הפיצויים ששילמה ממשלת גרמניה לניצולי השואה. בראש וראשונה היינו מצפים להכרה רשמית. סוגרים פיות בכסף, וממש לא מפתיע שזה סמוך לבחירות".

על פי המסמך הממשלתי, כל משפחה שאחד מילדיה מת ללא מידע על כך בעת האירוע, תקבל מהממשלה 150 אלף שקלים, ומשפחה שאחד מילדיה נעלמו - 200 אלף שקלים.

"מי יפצה את אמא שלי שעד יום מותה לא הפסיקה לבכות על אחותי", מציין ‏שלמה תם‏. "חושבים שבכסף הזה אנחנו נשכח את הצער שעשו לכולם? במקום לבוא ולהודות שזה קרה, לדבר על ליבנו ולהציג לנו ראיות איפה הילדים והאחים שלנו, המציאו שהם נפטרו וכל מיני שקרים. אני מתבייש בכל אותם ראשי ממשלות וחברי הכנסת שמנסים להסתיר את העוולה שנעשתה למשפחות. לצערנו ההורים שלי ושל כולם כמעט אינם בחיים היום, אבל אני לא אשכח עד יום מותי את אמא שלי מקוננת על אחותי".

מעמותת "עמר"ם - חטיפת ילדי תימן מזרח ובלקן" נמסר: "אומנם, מדובר בצעד שמבקש לבוא לקראת המשפחות, אולם הוא חלקי בלבד ואינו מספק מענה ראוי וכולל בפרשה. בשנים האחרונות נעשו ניסיונות הידברות של עמותת עמר"ם והעמותות הפעילות בנושא מול גורמי ממשלה, אך אלה לא צלחו, על רקע סירובה של המדינה לקחת אחריות באופן מלא על חטיפת ילדי תימן, מזרח ובלקן. ההחלטה הצפויה להתקבל היום, חסרה את המרכיב המשמעותי ביותר בתהליך לקיחת האחריות - התנצלות רשמית של המדינה בפני משפחות ילדי תימן, מזרח ובלקן. בהקשר זה, יש לציין כי ההחלטה הנוכחית התקבלה ללא דיאלוג עם המשפחות והעמותות הפעילות בנושא, ובלי מרכיב זה לא ייתכן תהליך של תיקון וריפוי".

לדבריהם, "ההחלטה כוללת כשלים מהותיים כגון הפרדה שרירותית ומדירה בין משפחות אשר פנו לוועדות וזכאיות להגיש בקשה לפיצויים, לבין משפחות אשר לא עשו כן. על המדינה להציע פתרונות אשר כוללים את כל המשפחות שילדיהן נעלמו לאחר שנלקחו ע"י מוסדות המדינה, שכן רבות מהמשפחות לא פנו לוועדות מתוך אי-אמון בממסד או מתוך תום ליבן בשעת פעולת הוועדות. יש לציין, כי הוועדות אף הגבילו את נגישותן למשפחות על רקע גילי הילדים, ושנים מסוימות שנקבעו מראש".

עוד נמסר, כי "עמותת עמר"ם שבה ודורשת ממדינת ישראל לקחת אחריות על העוול הקשה שנגרם למשפחות יוצאות תימן, מזרח ובלקן. תהליך זה יכלול הכרה מצד המדינה והתנצלות בפני המשפחות, הקמת מערך סיוע לחיפוש נעדרים ואיחוד משפחות הכולל פתיחה מלאה של תיקים וארכיונים, הטמעת הפרשה בתוכנית הלימודים במערכת החינוך, הקמת אתר מחקר והנצחה, ניקוי שמו של הרב עוזי משולם ז"ל ומיסוד יום זכרון ומודעות בלוח השנה".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il.