בג"ץ פסל הערב (שני) את הנוהל המשטרתי הקיים, המאפשר לשוטר לדרוש מאדם להציג תעודת זהות ללא כל סיבה או חשד סביר. בפסק הדין הורו השופטים למשטרה לגבש נוהל חדש תוך 90 יום, שיקבע מהם בדיוק המקרים שבהם אדם ידרש להזדהות בפני שוטר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בעתירה שהוגשה נטען כי המשטרה משתמשת לעיתים קרובות בסמכות ההזדהות באופן מפלה כלפי אוכלוסיות מוחלשות. וכי הנוהל הזה פוגע בזכות לכבוד, בזכות לשם טוב, בזכות לפרטיות, בזכות לחופש תנועה ובזכות לשוויון. עוד נטען כי הדרישה להזדהות ופעולות משטרתיות נוספות מתבצעות תוך אפליה גזענית, מפני שהן מופנות בעיקר כלפי יוצאי אתיופיה, המגזר הערבי ואחרים.

הפגנת יוצאי אתיופיה בתל אביב (צילום: תומר נויברג / פלאש 90, חדשות)
הפגנת בני העדה האתיופית בתל אביב ב-2019 על גזענות משטרתית | צילום: תומר נויברג / פלאש 90, חדשות

נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות קיבלה את טענת המשטרה שיש לה סמכות לדרוש הצגת תעודת זהות, אך היא קבעה שעל המשטרה לגבש קריטריונים ברורים להפעלת הסמכות הזו.

"לגישתי, הדרישה כי אדם יזדהה בפני שוטר באמצעות תעודת זהות עשויה להוביל לפגיעה ממשית בזכות לכבוד האדם" אמרה חיות בפסק הדין. "פגיעה זו מתבטאת בכך שפניית גורם אכיפת חוק לאדם המצוי ברשות הרבים והחשוף לעיני עוברי אורח מלווה בתיוגו של אדם כחשוד בביצוע מעשה עבירה".

עוד כתבה הנשיאה: "על מנת להימנע מתיוגם של אנשים כחשודים בלא סיבה, יש לעשות שימוש בסמכות לדרוש מאדם להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות רק באותם מקרים שבהם מתעורר צורך ספציפי לברר אם האדם הוא בעל תעודת זהות או צורך לברר מידע לגביו שקיים בתעודת הזהות".

עו"ד אבי חימי (צילום: באדיבות המצולם)
עו"ד אבי חימי, ראש לשכת עורכי הדין | צילום: באדיבות המצולם

עוד נקבע בפסק הדין כי המשיבים לעתירה - משטרת ישראל והיועמ"ש - ישלמו את הוצאות המשפט של העותרים בסך 15 אלף ש"ח.

ראש לשכת עורכי הדין, עו״ד אבי חימי, בין העותרים, מסר בתגובה לפסק הדין: ״אני מברך את בית המשפט העליון. פסק הדין יבטיח מצב בו אכיפת החוק תהיה יעילה ושוויונית כלפי כל חלקי האוכלוסייה במדינה. לשכת עורכי הדין תמשיך להצטרף גם בעתיד לכל עתירה הנוגעת לזכויות בסיסיות ובעלת חשיבות המבקשת לתקן עוולות חברתיות״.

עורך הדין אייל אבולפיה (צילום: יח"צ)
עו"ד אייל אבולפיה | צילום: יח"צ

עותר נוסף, עו"ד אייל אבולפיה, אמר כי "בית המשפט הבהיר למשטרה באופן ברור כי האופן שבו שוטרים פועלים מזה עשרות שנים הוא פסול. החוק לא מקנה לשוטרים סמכות לדרוש מאדם להזדהות באופן גורף ונרחב כפי שמבוצע על ידם כיום. במיוחד מברכים העותרים על הקביעה של בית המשפט כי בדיקת פרטיו של אדם במסוף המשטרתי ובמיוחד עברו הפלילי אסורה, אלא אם קיים חשד סביר לביצוע עבירה. פסק הדין הוא בשורה אדירה לאוכלוסיות המוחלשות בישראל - ערבים, מזרחים ויוצאי אתיופי, שסבלו מזה שנים מהפרקטיקה המשפילה הזו".